gastro postao
Obiteljski ručak zaključi nezaboravnom pitom od bundeve.
Bundeva je odlična namirnica, cjenovno pristupačna i prikladna za pripremu brojnih slanih i slatkih zalogaja. Jesenska sezona u SAD-u nezamisliva je bez pite od bundeve, a i Europljani sve češće posuđuju ovaj slatki običaj. Prhko tijesto i kremasto punjenje od pirea od buče odlična su kombinacija, pa je u pitanju zaista korisna posudba.
Proces pripreme nije zahtjevan i poprilično kratko traje, osobito ako već imaš gotov pire. Ako ti nije pri ruci, bez brige, napravit ćeš cijelu zalihu za manje od sat vremena.
Tijesto za pite možeš kupiti ili pripremiti prema odličnom receptu Mary Berry. U slast!
Pita od bundeve
Sastojci:
- 1 mala muškatna bundeva
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice maslaca
- 3 jaja (L)
- 130 g smeđeg šećera
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenog klinčića
- 1 žlica tamnog ruma
- 1/2 žličice soli
- prhko tijesto za pitu
Postupak:
- Bundevu (800-900 g) oguli i nareži je na manje kocke. Nakon što je očistiš, imat ćeš otprilike 550-600 g čistog mesa bundeve.
- Rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje, prelij s dvije žlice slatkog vrhnja, pospi s dvije žlice šećera i listićima maslaca.
- Peci bundevu otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dok ne omekša. Povremeno promiješaj.
- Tijesto za pitu razvaljaj u krug promjera 30 cm i obloži njime kalup za pitu promjera 22 ili 23 cm. Stavi u zamrzivač na barem pola sata.
- Bundevu izblendaj u glatku smjesu s preostalim vrhnjem, jajima, smeđim šećerom, malo ruma i svim začinima.
- Prelij smjesu preko rashlađenog tijesta i stavi u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Peci 10 minuta na visokoj temperaturi pa je smanji na 150 i peci još otprilike 40 minuta. Tijesto bi trebalo biti zlatno, a sredina nadjeva trebala bi se malo pomicati kad je protresete, poput želatine.
- Pričekaj da se pita ohladi na sobnu temperaturu prije rezanja. U slast!