Recepti 10. listopada 2023.

Uživaj u kriški ukusne pite od bundeve

Pita od bundeve foto: Maryam Sicard/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Obiteljski ručak zaključi nezaboravnom pitom od bundeve.

Bundeva je odlična namirnica, cjenovno pristupačna i prikladna za pripremu brojnih slanih i slatkih zalogaja. Jesenska sezona u SAD-u nezamisliva je bez pite od bundeve, a i Europljani sve češće posuđuju ovaj slatki običaj. Prhko tijesto i kremasto punjenje od pirea od buče odlična su kombinacija, pa je u pitanju zaista korisna posudba. 

Proces pripreme nije zahtjevan i poprilično kratko traje, osobito ako već imaš gotov pire. Ako ti nije pri ruci, bez brige, napravit ćeš cijelu zalihu za manje od sat vremena.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza

 

Tijesto za pite možeš kupiti ili pripremiti prema odličnom receptu Mary Berry. U slast!

 | Author: Maryam Sicard/Unsplash Pita od bundeve foto: Maryam Sicard/Unsplash

Pita od bundeve

Sastojci:

  • 1 mala muškatna bundeva
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 3 jaja (L)
  • 130 g smeđeg šećera
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog klinčića
  • 1 žlica tamnog ruma
  • 1/2 žličice soli
  • prhko tijesto za pitu

 

Možda vas zanima... Juha od bundeve i krušaka - iznenađujući jesenski spoj Recepti

 

Postupak:

  1. Bundevu (800-900 g) oguli i nareži je na manje kocke. Nakon što je očistiš, imat ćeš otprilike 550-600 g čistog mesa bundeve.
  2. Rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje, prelij s dvije žlice slatkog vrhnja, pospi s dvije žlice šećera i listićima maslaca.
  3. Peci bundevu otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dok ne omekša. Povremeno promiješaj. 
  4. Tijesto za pitu razvaljaj u krug promjera 30 cm i obloži njime kalup za pitu promjera 22 ili 23 cm. Stavi u zamrzivač na barem pola sata.
  5. Bundevu izblendaj u glatku smjesu s preostalim vrhnjem, jajima, smeđim šećerom, malo ruma i svim začinima. 
  6. Prelij smjesu preko rashlađenog tijesta i stavi u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Peci 10 minuta na visokoj temperaturi pa je smanji na 150 i peci još otprilike 40 minuta. Tijesto bi trebalo biti zlatno, a sredina nadjeva trebala bi se malo pomicati kad je protresete, poput želatine.
  7. Pričekaj da se pita ohladi na sobnu temperaturu prije rezanja. U slast!

 

salata od bundeve Možda vas zanima... Salata od pečene bundeve i feta sira je sjajna ideja! Recepti Rižoto od bundeve Možda vas zanima... Rižoto od bundeve koji ćeš obožavati Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:20 10. Listopad 2023.

    ukusne su