gastro postao
Za ekstra kremastu verziju carbonare potreban ti je samo jedan dodatan sastojak
Otvori tjedan započni na sjajan način, jednostavnim receptom, s malenim zaokretom.
Jesensko izdanje carbonare osvojit će te već nakon prvog zalogaja. Izaberi samo želiš li je poslužiti s nasjeckanom butternut tikvom ili ćeš od nje napraviti pire kako bi se sve dobro povezalo. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 butternut tikva, narezana na polovice i očišćena
- 2 žlice maslinovog ulja
- 230 ml punomasnog mlijeka
- 2 žumanjka
- 340 g tjestenine (špageta)
- 110 g pancete
- 1 češanj češnjaka, mljeveni
- 30 g ribanog parmezana
- sol, papar
- vlasac za ukras
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i na njega položi polovice tikve, kožom okrenutom prema dolje.
- Prelij polovice maslinovim uljem, a zatim prebaci u pećnicu. Peci dok tikva ne omekša, 25 do 30 minuta. Ostavi da se malo ohladi, a zatim izdubi meso tikve i stavi u posudu.
- Nareži tikvicu na veličinu po želji ili ju zgnječi vilicom ili drobilicom za krumpir dok ne postane glatka. Umiješaj mlijeko i žumanjke. Stavi na stranu.
- Na srednje jakoj vatri prokuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj do al dente, osam do deset minuta. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedi tjesteninu.
- Zagrij veliku tavu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodaj pancetu i peci ju dok se mast ne otopi, pet do šest minuta. Dodaj češnjak i pirjaj otprilike jednu minutu.
- Smanji vatru na nisku, a zatim dodaj tjesteninu u tavu, dobro promiješaj. Dodaj mješavinu tikvice i opet dobro promiješaj. Pričekaj dvije minute i zatim makni posudu s vatre i dodaj naribani parmezan, dobro promiješaj.
- Tjesteninu serviraj u tanjur, pospi sa solju i paprom, ukrasi vlascem i dodaj još malo naribanog parmezanom. Posluži toplo!
U slast!