Recepti 05. listopada 2020.

Sezonska carbonara sjajan je ručak za početak tjedna

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za ekstra kremastu verziju carbonare potreban ti je samo jedan dodatan sastojak

Otvori tjedan započni na sjajan način, jednostavnim receptom, s malenim zaokretom.

 

Možda vas zanima... Ovo je najlakši način za rezanje i pripremu butternut tikve! Špajza

 

Jesensko izdanje carbonare osvojit će te već nakon prvog zalogaja. Izaberi samo želiš li je poslužiti s nasjeckanom butternut tikvom ili ćeš od nje napraviti pire kako bi se sve dobro povezalo. Dobar tek!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 butternut tikva, narezana na polovice i očišćena
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 230 ml punomasnog mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 340 g tjestenine (špageta)
  • 110 g pancete 
  • 1 češanj češnjaka, mljeveni
  • 30 g ribanog parmezana
  • sol, papar
  • vlasac za ukras

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i na njega položi polovice tikve, kožom okrenutom prema dolje.
  2. Prelij polovice maslinovim uljem, a zatim prebaci u pećnicu. Peci dok tikva ne omekša, 25 do 30 minuta. Ostavi da se malo ohladi, a zatim izdubi meso tikve i stavi u posudu.
  3. Nareži tikvicu na veličinu po želji ili ju zgnječi vilicom ili drobilicom za krumpir dok ne postane glatka. Umiješaj mlijeko i žumanjke. Stavi na stranu.
  4. Na srednje jakoj vatri prokuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj do al dente, osam do deset minuta. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedi tjesteninu.
  5. Zagrij veliku tavu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodaj pancetu i peci ju dok se mast ne otopi, pet do šest minuta. Dodaj češnjak i pirjaj otprilike jednu minutu.
  6. Smanji vatru na nisku, a zatim dodaj tjesteninu u tavu, dobro promiješaj. Dodaj mješavinu tikvice i opet dobro promiješaj. Pričekaj dvije minute i zatim makni posudu s vatre i dodaj naribani parmezan, dobro promiješaj.
  7. Tjesteninu serviraj u tanjur, pospi sa solju i paprom, ukrasi vlascem i dodaj još malo naribanog parmezanom. Posluži toplo!

U slast!

 

Možda vas zanima... Kremaste tagliatelle s umakom od pečene butternut tikve Kolumne Možda vas zanima... Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.