Recepti 05. listopada 2020.

Sezonska carbonara sjajan je ručak za početak tjedna

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za ekstra kremastu verziju carbonare potreban ti je samo jedan dodatan sastojak

Otvori tjedan započni na sjajan način, jednostavnim receptom, s malenim zaokretom.

 

Možda vas zanima... Ovo je najlakši način za rezanje i pripremu butternut tikve! Špajza

 

Jesensko izdanje carbonare osvojit će te već nakon prvog zalogaja. Izaberi samo želiš li je poslužiti s nasjeckanom butternut tikvom ili ćeš od nje napraviti pire kako bi se sve dobro povezalo. Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 1 butternut tikva, narezana na polovice i očišćena
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 230 ml punomasnog mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 340 g tjestenine (špageta)
  • 110 g pancete 
  • 1 češanj češnjaka, mljeveni
  • 30 g ribanog parmezana
  • sol, papar
  • vlasac za ukras

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i na njega položi polovice tikve, kožom okrenutom prema dolje.
  2. Prelij polovice maslinovim uljem, a zatim prebaci u pećnicu. Peci dok tikva ne omekša, 25 do 30 minuta. Ostavi da se malo ohladi, a zatim izdubi meso tikve i stavi u posudu.
  3. Nareži tikvicu na veličinu po želji ili ju zgnječi vilicom ili drobilicom za krumpir dok ne postane glatka. Umiješaj mlijeko i žumanjke. Stavi na stranu.
  4. Na srednje jakoj vatri prokuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj do al dente, osam do deset minuta. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedi tjesteninu.
  5. Zagrij veliku tavu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodaj pancetu i peci ju dok se mast ne otopi, pet do šest minuta. Dodaj češnjak i pirjaj otprilike jednu minutu.
  6. Smanji vatru na nisku, a zatim dodaj tjesteninu u tavu, dobro promiješaj. Dodaj mješavinu tikvice i opet dobro promiješaj. Pričekaj dvije minute i zatim makni posudu s vatre i dodaj naribani parmezan, dobro promiješaj.
  7. Tjesteninu serviraj u tanjur, pospi sa solju i paprom, ukrasi vlascem i dodaj još malo naribanog parmezanom. Posluži toplo!

U slast!

 

Možda vas zanima... Kremaste tagliatelle s umakom od pečene butternut tikve Kolumne Možda vas zanima... Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.