Uglavnom, potaknuta tim silnim fotografijama, odlučila sam i ja isprobati slavnu Pumpkin pie. Na prvu mi je pomalo čudan okus tikve u kolaču, no jako mi paše. Naročito uz tople i aromatične začine koji u potpunosti podižu cjelokupan dojam. Probajte i vi, mislim da vam neće biti žao.
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Podloga:
- 220 grama oštrog brašna
- 110 grama hladnog maslaca
- 2 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 4 žlice vode
Priprema podloge:
- Sve sastojke pomiješajte i izradite tijesto.
- Tijesto formirajte u disk, umotajte u prianjajuću foliju i odložite u hladnjak na minimalno pola sata.
- Ohlađeno tijesto izvaljajte i prebacite u okrugli plitki kalup pogodan za ovaj tip slastica. Oblikujte rubove.
Nadjev:
- 2 cijela jaja + 1 žumanjak
- 500 grama pirea od butternut tikve
- 80 grama muscovado šećera
- 50 grama bijelog šećera
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice klinčića
- 1/8 žličice kardamoma
- ½ žličice limunove korice
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema nadjeva:
- Miksajte jaja sa šećerom i začinima.
- Dodajte pire od butternut tikve i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Na posljetku dodajte vrhnje za šlag i dobro izmiješajte.
- Pripremljeni nadjev izlijte na tijesto.
- Pecite prvih 15 minuta na 220°C, a potom još 45 minuta na 180°C. Prepoznat ćete da je pita gotova kad su krajevi čvrsti , a centar je još donekle mekan.
- U toku pečenja, kad krajevi poprime dovoljno boje, prekrijte ih aluminijskom folijom kako ne bi izgorjeli.
- Pitu u potpunosti ohladite prije nanošenja bjelanjaka.
Napomene:
- Navedeni začini se inače prodaju pojedinačno, ali i kao mješavina pod nazivom ''pumpkin spice''. Stoga ih možete koristiti na način na koji je navedeno u sastojcima ili si olakšati posao i kupiti jednu vrećicu s već pomiješanim začinima. Inače jako dobro pašu uz jesenske deserte, čak i u kavi.
- Pire od butternut tikve napravite tako da tikvu narežete na polovice ili četvrtine i ispečete u pećnici na srednjoj temperaturi. Pecite toliko dugo dok ne omekša dovoljno da je s lakoćom možete natrgati vilicom. To je otprilike sat do sat i pol vremena. Potom ju odvojite od kore i usitnite u multipraktiku ili uz pomoć štapnog miksera.
- Dekoracija od bjelanjaka je opcionalna. Dobit ćete ukusnu slasticu i bez toga, no ovako servirano puno ljepše izgleda. Ako planirate da vam pita dugo stoji u hladnjaku, izbjegnite taj korak jer s vremenom snijeg gubi na kvaliteti. Idealan je za jelo tijekom prvih nekoliko sati od izrade. Kasnije povlači vlagu iz nadjeva i opušta se.
Dekoracija od bjelanjaka:
- 4 bjelanjka
- 150 grama šećera
- 1 žlica jabučnog octa
- Prstohvat soli
Priprema dekoracije:
- Pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih na pari konstantno miješajući pjenjačom.
- Potrebno je otopiti granule šećera. Čim primijetite da su otopljene, a to će se dogoditi nakon par minuta, sklonite bjelanjke s pare i miksajte ih dok ne dobijete čvrst snijeg.
- Odmah ukrasite pitu i po želji kuhinjskim brenerom karamelizirajte vrhove.
Dobar tek!