Kolumne 25. studenoga 2019.

Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne prođe dan da ne naletim na fotografije pite s tikvom, koju u Americi očigledno jako vole. Tek sam nedavno shvatila da postoji razlika između tikve i bundeve te da rod bundeve iliti buče spada pod porodicu tikvi. Butternut tikva je najpogodnija za deserte zbog svog slatkog i pomalo orašastog okusa.

Uglavnom, potaknuta tim silnim fotografijama, odlučila sam i ja isprobati slavnu Pumpkin pie. Na prvu mi je pomalo čudan okus tikve u  kolaču, no jako mi paše. Naročito uz tople i aromatične začine koji u potpunosti podižu cjelokupan dojam. Probajte i vi, mislim da vam neće biti žao.

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Podloga:

  • 220 grama oštrog brašna
  • 110 grama hladnog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 4 žlice vode

Priprema podloge:

  1. Sve sastojke pomiješajte i izradite tijesto.
  2. Tijesto formirajte u disk, umotajte u prianjajuću foliju i odložite u hladnjak na minimalno pola sata.
  3. Ohlađeno tijesto izvaljajte i prebacite u okrugli plitki kalup pogodan za ovaj tip slastica. Oblikujte rubove.

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač s jabukama i bananama Kolumne

 

Nadjev:

  • 2 cijela jaja + 1 žumanjak
  • 500 grama pirea od butternut tikve
  • 80 grama muscovado šećera
  • 50 grama bijelog šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice klinčića
  • 1/8 žličice kardamoma
  • ½ žličice limunove korice
  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema nadjeva:

  1. Miksajte jaja sa šećerom i začinima.
  2. Dodajte pire od butternut tikve i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Na posljetku dodajte vrhnje za šlag i dobro izmiješajte.
  4. Pripremljeni nadjev izlijte na tijesto.
  5. Pecite prvih 15 minuta na 220°C, a potom još 45 minuta na 180°C. Prepoznat ćete da je pita gotova kad su krajevi čvrsti , a centar je još donekle mekan.
  6. U toku pečenja, kad krajevi poprime dovoljno boje, prekrijte ih aluminijskom folijom kako ne bi izgorjeli.
  7. Pitu u potpunosti ohladite prije nanošenja bjelanjaka.

 

Možda vas zanima... Odlični kolačići s kremom od vanilije i preljevom od nara Kolumne

 

Napomene:

  • Navedeni začini se inače prodaju pojedinačno, ali i kao mješavina pod nazivom ''pumpkin spice''. Stoga ih možete koristiti na način na koji je navedeno u sastojcima ili si olakšati posao i kupiti jednu vrećicu s već pomiješanim začinima. Inače jako dobro pašu uz jesenske deserte, čak i u kavi.
  • Pire od butternut tikve napravite tako da tikvu narežete na polovice ili četvrtine i ispečete u pećnici na srednjoj temperaturi. Pecite toliko dugo dok ne omekša dovoljno da je s lakoćom možete natrgati vilicom. To je otprilike sat do sat i pol vremena. Potom ju odvojite od kore i usitnite u multipraktiku ili uz pomoć štapnog miksera.
  • Dekoracija od bjelanjaka je opcionalna. Dobit ćete ukusnu slasticu i bez toga, no ovako servirano puno ljepše izgleda. Ako planirate da vam pita dugo stoji u hladnjaku, izbjegnite taj korak jer s vremenom snijeg gubi na kvaliteti. Idealan je za jelo tijekom prvih nekoliko sati od izrade. Kasnije povlači vlagu iz nadjeva i opušta se.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Dekoracija od bjelanjaka:

  • 4 bjelanjka
  • 150 grama šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
  • Prstohvat soli

Priprema dekoracije:

  1. Pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih na pari konstantno miješajući pjenjačom.
  2. Potrebno je otopiti granule šećera. Čim primijetite da su otopljene, a to će se dogoditi nakon par minuta, sklonite bjelanjke s pare i miksajte ih dok ne dobijete čvrst snijeg.
  3. Odmah ukrasite pitu i po želji kuhinjskim brenerom karamelizirajte vrhove.

Dobar tek!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.