Špajza 23. rujna 2020.

Ovo je najlakši način za rezanje i pripremu butternut tikve!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona je butternut tikve, a pošto znamo da ju i ti obožavaš isto kao i mi, donosimo ti jednostavan način njene pripreme kako se sljedećeg puta ne bi morala mučiti s njenim guljenjem i čišćenjem!

Kada si u potrazi i kupuješ (zrelu) butternut tikvu općenito želiš potražiti onu koja je nešto tamnije bež boje, koja nema zelenih mrlja, ima mat kožu, a ne sjajnu te onu koja se za svoju veličinu čini poprilično teškom. No, tek kada ona dođe u tvoju kuhinju, tu počinju 'problemi'.

 

Možda vas zanima... Jesenska salata od kvinoje i butternut tikve Kolumne

 

Priprema butternut tikve za mnoge je noćna mora zbog kože koja je žilava i teško se uklanja. Stoga, sljedeći put malo ju omekšaj tako da probušiš rupe na njoj, uz pomoć vilice i zatim ju stavi u mikrovalnu na nekoliko minuta. Naravno, nakon toga trebaš pričekati kako ne bi opekla prste, no jednom kada ona postane dovoljno topla za držanje možeš nastaviti dalje i uživati u laganom procesu čišćenja!

Vjeruj nam, iako malen, ovaj trik mnogo će ti pomoći. Sve što će ti dakle trebati jest jedna butternut tikva, vilica, oštar nož te oštar guljač povrća!

Priprema:

  1. Položi butternut tikvicu na bok na veliku i čvrstu dasku za rezanje. Oštrim nožem pažljivo odsijeci gornja dva centimetra, uključujući stabljiku tikve i baci. Ponovi odsijecanjem donjeg dijela. Također dva centimetra i opet baci ostatke.
  2. Uz pomoć vilice izbuši tikvu preko njene kore i zatim ju stavi u mikrovalnu pećnicu na tri do četiri minute.
  3. Zatim uzmi oštro sredstvo za guljenje povrća kako bi ogulila svu kožu s tikve, dok pažljivo držiš tikvicu drugom rukom. Baci koru.
  4. Nakon što oguliš cijelu tikvu, položi ju i prereži na pola po sredini. Žlicom izvadi sjemenke i pulpu. Zatim svaki komad prereži okomito po sredini, tako da sada imaš četiri komada tikvice. Tek je sada tvoja tikvica spreman za rezanje ili kockanje.
  5. Kako bi dobila kockice - položi ravne stranice tikve na ploču za rezanje, a zatim je pažljivo izreži u željenu veličinu ili oblik. Imaj na umu da što su manji komadi, tikva će se brže kuhati, pogotovo ako tikvicu pržiš ili pirjaš. 
  6. Jednom odrezanu, butternut tikvu možeš odmah skuhati. Ili ju staviti u hladnjak u zatvorenoj posudi do tri dana ili ju zamrznuti u zatvorenom spremniku do tri mjeseca.

 

Možda vas zanima... Zaokret u blagdanskom klasiku: Pire krumpir s butternut tikvom Recepti Možda vas zanima... Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom Kolumne Možda vas zanima... Popečci od butternut tikve s pancetom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.