Kremasti umak bez vrhnja s bogatim okusima povrća, češnjaka i parmezana daje tjestenini totalno cool zelenu boju i savršen okus
Ova jednostavna, a izuzetno ukusna vegetarijanska tjestenina u umaku od blitve, češnjaka, limuna i parmezana definitivno je savršen izbor za brze večere koje izgledaju kao da su stigle iz omiljenog restorana. Zahvaljujući intenzivnim okusima i jednostavnoj pripremi, može osvježiti i najobičniji radni dan i pretvoriti ga u nešto posebno.
Recept za tjesteninu u umaku od blitve je iz kuharice "Six Seasons: A New Way with Vegetables" Joshue McFaddena i Marthe Holmberg.
Originalni recept koristi raštiku, no blitva je idealna zamjena zbog brze pripreme i nježnijeg okusa. Bez vrhnja, ovaj umak postiže kremastu teksturu uz pomoć blanširane blitve, maslinovog ulja i parmezana, stvarajući lagano i osvježavajuće jelo koje će voljeti svi.
Dok originalni recept koristi kelj, u ovom ga receptu zamijenjuje blitva. Lako se priprema, brzo kuha i daje umaku duboku zelenu boju. Odlično se slaže s češnjakom, limunom i parmezanom.
Osim blitve, možeš koristiti raštiku (koja i jest u originalnom receptu), kelj, špinat ili kombinaciju zimskog povrća koje imaš u hladnjaku. Kod blitve se preporučuju listovi sa svijetlim ili žutim stabljikama jer crveni mogu zamutiti boju umaka.
Ovaj recept za tjesteninu u umaku od blitve zahtijeva malo multitaskinga, ali ne brini, jednostavnije je nego što zvuči! Dok voda za tjesteninu dolazi do vrenja, pripremi povrće i prži češnjak.
Kada je voda spremna, ubaci povrće i pusti ga da kuha samo nekoliko minuta dok ne postane tamnozeleno i mekano. Zatim koristi istu vodu za kuhanje tjestenine dok se umak miješa u blenderu s limunovim sokom.
Sve sjedini, dodaj sir i malo vode od kuhanja tjestenine i uživaj u jednostavnom, ali ukusnom obroku za manje od 30 minuta!
Tjestenina u umaku od blitve
foto: Evergreen Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina u umaku od blitve
10 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Blitva
560
g
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Češnjak
3
režanj
Crvena paprika
0,25
žličica
Krupna sol
0,50
žličica
Tjestenina
340
g
Sok od limuna
2
žlica
Parmezan
0,50
šalica
Postupak
Stavi veliku posudu s vodom da zavrije. Temeljito operi blitvu i ocijedi višak vode. Položi list blitve na dasku za rezanje i nožem ukloni stabljiku duž cijelog lista. Tako ćeš dobiti dva duga komada lista. Ponovi s ostatkom blitve, a veće komade lista nareži poprečno na manje komade.
U maloj tavi na srednje niskoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj zdrobljeni češnjak i prži dok ne postane lagano smeđ i mirisan, oko 3 minute. Promiješaj, dodaj crvenu papriku u ljuskicama i nastavi pržiti dok i druga strana češnjaka ne postane lagano smeđa, još 2 do 3 minute. Češnjak, ulje i papriku prebaci u blender da se malo ohlade.
Kada voda zakipi, obilno je posoli. Dodaj pripremljene listove blitve i uroni ih u vodu pomoću hvataljki. Kuhaj dok ne omekšaju i postanu tamnozeleni, otprilike 2 do 3 minute. Pomoću hvataljki izvadi blitvu iz vode i prebaci je u cjedilo da se ocijedi. Ostavi vodu u loncu – iskoristit ćeš je za kuhanje tjestenine.
U vodu u kojoj si kuhao blitvu dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne bude al dente, prema uputama na pakiranju. Sačuvaj jednu šalicu vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedi.
U blender s češnjakom dodaj kuhanu blitvu, 1/2 žličice soli, limunov sok i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pokrij poklopac blendera i blendaj dok umak ne postane gladak i svilenkast, dodajući po žlicu vode od kuhanja tjestenine ako je potrebno. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, ali imaj na umu da će parmezan dati dodatnu slanoću.
U lonac s tjesteninom dodaj umak i parmezan. Lagano miješaj dok se sir ne otopi i tjestenina ne prekrije umakom. Ako je potrebno, dodaj još malo vode od kuhanja kako bi umak bio kremast i lako prekrivao tjesteninu. Umak će se zgusnuti kako stoji, pa ga napravi malo rjeđim nego što želiš.
Podijeli tjesteninu na porcije i pospi s još parmezana po želji.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.