Recepti Tjestenina 31. listopada 2025.

Genijalna tjestenina u slasnom umaku od blitve

Tjestenina
10 MIN
18 MIN
4
JEDNOSTAVNO
tjestenina u umaku od blitve
Tjestenina u umaku od blitve
foto: Evergreen Kitchen/Pinterest
Kremasti umak bez vrhnja s bogatim okusima povrća, češnjaka i parmezana daje tjestenini totalno cool zelenu boju i savršen okus

Ova jednostavna, a izuzetno ukusna vegetarijanska tjestenina u umaku od blitve, češnjaka, limuna i parmezana definitivno je savršen izbor za brze večere koje izgledaju kao da su stigle iz omiljenog restorana. Zahvaljujući intenzivnim okusima i jednostavnoj pripremi, može osvježiti i najobičniji radni dan i pretvoriti ga u nešto posebno.

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto chefovi čuvaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

Blitva i tjestenina? Top spoj!

Recept za tjesteninu u umaku od blitve je iz kuharice "Six Seasons: A New Way with Vegetables" Joshue McFaddena i Marthe Holmberg.

Originalni recept koristi raštiku, no blitva je idealna zamjena zbog brze pripreme i nježnijeg okusa. Bez vrhnja, ovaj umak postiže kremastu teksturu uz pomoć blanširane blitve, maslinovog ulja i parmezana, stvarajući lagano i osvježavajuće jelo koje će voljeti svi.

@finimini.podravka Mala škola kako štapićima jesti Noodlese za pravi doživljaj Dalekog istoka 🍜😉 #finimini #podravka #noodles #ramen #dalekiistok #kina #japan ♬ original sound - Fini-Mini

Šibenik: Subotnja ponuda na šibenskoj gradskoj tržnici | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Blitva foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dok originalni recept koristi kelj, u ovom ga receptu zamijenjuje blitva. Lako se priprema, brzo kuha i daje umaku duboku zelenu boju. Odlično se slaže s češnjakom, limunom i parmezanom.

Osim blitve, možeš koristiti raštiku (koja i jest u originalnom receptu), kelj, špinat ili kombinaciju zimskog povrća koje imaš u hladnjaku. Kod blitve se preporučuju listovi sa svijetlim ili žutim stabljikama jer crveni mogu zamutiti boju umaka.

Blitva Možda vas zanima... Sve o blitvi i 3 top recepta s ovim genijalnim povrćem Recepti

Kako napraviti tjesteninu 

Ovaj recept za tjesteninu u umaku od blitve zahtijeva malo multitaskinga, ali ne brini, jednostavnije je nego što zvuči! Dok voda za tjesteninu dolazi do vrenja, pripremi povrće i prži češnjak.

Kada je voda spremna, ubaci povrće i pusti ga da kuha samo nekoliko minuta dok ne postane tamnozeleno i mekano. Zatim koristi istu vodu za kuhanje tjestenine dok se umak miješa u blenderu s limunovim sokom.

Sve sjedini, dodaj sir i malo vode od kuhanja tjestenine i uživaj u jednostavnom, ali ukusnom obroku za manje od 30 minuta!

tjestenina u umaku od blitve | Author: Evergreen Kitchen/Pinterest Tjestenina u umaku od blitve foto: Evergreen Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina u umaku od blitve
10 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Blitva 560 g
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Crvena paprika 0,25 žličica
  • Krupna sol 0,50 žličica
  • Tjestenina 340 g
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Parmezan 0,50 šalica
Postupak
  1. Stavi veliku posudu s vodom da zavrije. Temeljito operi blitvu i ocijedi višak vode. Položi list blitve na dasku za rezanje i nožem ukloni stabljiku duž cijelog lista. Tako ćeš dobiti dva duga komada lista. Ponovi s ostatkom blitve, a veće komade lista nareži poprečno na manje komade.


  2. U maloj tavi na srednje niskoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj zdrobljeni češnjak i prži dok ne postane lagano smeđ i mirisan, oko 3 minute. Promiješaj, dodaj crvenu papriku u ljuskicama i nastavi pržiti dok i druga strana češnjaka ne postane lagano smeđa, još 2 do 3 minute. Češnjak, ulje i papriku prebaci u blender da se malo ohlade.


  3. Kada voda zakipi, obilno je posoli. Dodaj pripremljene listove blitve i uroni ih u vodu pomoću hvataljki. Kuhaj dok ne omekšaju i postanu tamnozeleni, otprilike 2 do 3 minute. Pomoću hvataljki izvadi blitvu iz vode i prebaci je u cjedilo da se ocijedi. Ostavi vodu u loncu – iskoristit ćeš je za kuhanje tjestenine.


  4. U vodu u kojoj si kuhao blitvu dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne bude al dente, prema uputama na pakiranju. Sačuvaj jednu šalicu vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedi.


  5. U blender s češnjakom dodaj kuhanu blitvu, 1/2 žličice soli, limunov sok i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pokrij poklopac blendera i blendaj dok umak ne postane gladak i svilenkast, dodajući po žlicu vode od kuhanja tjestenine ako je potrebno. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, ali imaj na umu da će parmezan dati dodatnu slanoću.


  6. U lonac s tjesteninom dodaj umak i parmezan. Lagano miješaj dok se sir ne otopi i tjestenina ne prekrije umakom. Ako je potrebno, dodaj još malo vode od kuhanja kako bi umak bio kremast i lako prekrivao tjesteninu. Umak će se zgusnuti kako stoji, pa ga napravi malo rjeđim nego što želiš.


  7. Podijeli tjesteninu na porcije i pospi s još parmezana po želji.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

523 kcal

26 %

MASTI

18,00 g

25 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

73,00 g

26 %

PROTEINI

18,00 g

36 %

Oduševi ekipu ovim tjesteninama!

Domaći ravioli s bundevom Možda vas zanima... Domaći ravioli s bundevom osvojit će svako nepce Recepti tjestenina s pečenom brokulom recept Možda vas zanima... Tjestenina s pečenom brokulom i češnjakom Recepti Feta pasta Možda vas zanima... Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati Recepti špageti s tunom i limunom Možda vas zanima... BRZI RUČAK Gurmanski špageti s tunom i limunom Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:39 05. Studeni 2024.

    Najbolji tjestenina