Domaći ravioli s bundevom spajaju sve bogatstvo jeseni u jedan zalogaj. Dobit ćeš savršeno izbalansirane okuse i mirise koje će tvoj stol pretvoriti u pravu gastronomsku oazu
Domaćatjestenina možda zvuči kao izazov, ali vjeruj, ovaj recept za raviole s bundevom vrijedan je svake minute uloženog truda. Ispunjeni kremastom smjesom od bundeve i sira, posluženi u bogatom umaku od smeđeg maslaca s aromatičnim začinima, ovi ravioli s bundevom savršeno dočaravaju toplinu sezone. A ako želiš impresionirati goste ili obitelj ovim slasnim jelom, ovo je recept za tebe.
Odlična zamjena za domaće tijesto
Ne moraš nužno izrađivati tjesteninu od nule – za bržu varijantu možeš koristiti gotove wonton listiće. Napuni ih smjesom od bundeve, spoji s još jednim listićem, pažljivo zatvori i kuhaj u slanoj vodi dvije do tri minute.
I dalje ćeš uživati u bogatom okusu koji ovaj recept pruža. Ako se odlučiš na izradu domaće tjestenine, preporučuje se posvetiti popodne njezinoj pripremi ili čak napraviti tijesto večer prije, tako ćeš idući dan imati manje posla.
Za vrhunski okus, umjesto obične bundeve, možeš koristiti kabocha tikvu – ona je slađa i lakša za rukovanje. Pečena, pretvara se u nevjerojatno kremastu smjesu koja savršeno nadopunjuje bogatstvo ovog jela. Za posluživanje, ovi ravioli savršeni su u umaku od smeđeg maslaca s pečenim sjemenkama bundeve, češnjakom i timijanom, a naribani parmezan sve zaokružuje u neodoljivu cjelinu.
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno i sol te istresi na čistu radnu površinu. Rukama napravi udubljenje u sredini brašna.
Razbij jaja u udubljenje i vilicom polako umiješaj brašno u jaja dok se ne formira grubo tijesto. Rukama mijesi tijesto dok ne postane glatko i prestane se lijepiti, otprilike 5 minuta.
Dodaj brašno na površinu po potrebi kako se tijesto ne bi lijepilo. Zatim tijesto čvrsto zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 1 sat.
Kad je vrijeme za valjanje tijesta, tijesto podijeli na četiri dijela. Sve osim jednog dijela tijesta zamotaj u plastičnu foliju i vrati u hladnjak.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvuci nezamotani dio tijesta u dugi pravokutnik debljine oko 6 mm. Postavi stroj za tjesteninu na najširu postavku i provuci tijesto dva puta kroz mašinicu za tjesteninu.
Presavij kratke krajeve tijesta prema sredini pravokutnika, zatim ga preklopi na pola, tako da dobiješ četvrtine. Opet razvaljaj tijesto na debljinu 6 mm i ponovno provuci 2 puta kroz mašinicu za tjesteninu.
Smanji veličinu otvora na mašinici za tjesteninu za jedan stupanj. Ponavljaj proces valjanja i presavijanja 2-3 puta prije prelaska na još uži otvor.
Ponavljaj taj postupak sve do najtanjeg otvora. Ako tijesto postane predugačko za rukovanje, prereži ga na pola.
Ponavljaj isti postupak s preostalim tijestom u hladnjaku. Drži razvaljano tijesto prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
Na lagano pobrašnjenoj površini položi jedan dio tijesta. Stavi oko jednu žlicu nadjeva svakih 2,5 cm.
Prstom lagano navlaži tijesto između hrpica nadjeva. Pažljivo položi drugi dio tijesta na vrh i pritisni između nadjeva kako bi se zatvorilo, pazeći da istisneš što više zraka (zarobljeni zrak u raviolima uzrokovat će njihovo podizanje na površinu tijekom kuhanja).
Nožem ili rezačem za tijesto izreži raviole. Dobro je vilicom pritisnuti rubove kako bi se dobro zatvorili. Ponavljaj s preostalim tijestom i nadjevom. Stavi raviole u hladnjak do kuhanja.
NADJEV OD BUNDEVE
Sastojci
Pire od bundeve
425
g
Parmezan
0,25
šalica
Žumanjak
1
kom
Smeđi šećer
1
žlica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Ocijedi bundevu u cjedilu s finom mrežicom. Pokrij bundevu plastičnom folijom, a na vrh stavi manju zdjelu kako bi lagano pritisnula bundevu. Ostavi da se cijedi 15 minuta.
Kada se bundeva ocijedila, prebaci je u srednju zdjelu. Dodaj svježe naribani parmezan, lagano izmućen žumanjak, šećer i muškatni oraščić te posoli i popapri prema ukusu. Sve dobro promiješaj.
POSLUŽIVANJE
Sastojci
Maslac
125
g
Sjemenke bundeve
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Timijan
1
žlica
Parmezan
Postupak
Rastopi maslac u srednje velikoj tavi. Dodaj sirove i oljuštene sjemenke bundeve i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne postanu hrskave, a maslac poprimi zlatno-smeđu boju i miris po orašastim plodovima, 6-8 minuta.
Dodaj češnjak i svježe nasjeckani timijan te zagrijavaj još 1 minutu dok ne zamiriše, a zatim makni tavu s vatre.
U velikom loncu s kipućom posoljenom vodom, skuhaj raviole u serijama. Savku seriju kuhaj d
Izvadi ih iz vode i stavi izravno u smeđi maslac. Lagano ih protresi da se premažu umakom. Posluži toplo uz dodatak svježe naribanog parmezana.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
421 kcal
21 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
38,00 g
13 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
Iako ti se može učiniti kako je previše maslaca, nemoj štedjeti – on je ključan za premazivanje svakog komadića tjestenine. Ako preferiraš manje umaka, slobodno dodaji maslac postupno dok ne postigneš željeni okus.