Pierogi su vrlo popularni u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ali i u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini itd. U nekim istočnoeuropskim zemljama, riječ Pierogi znači "kuhati". Po izgledu su vrlo slični raviolima, tortelinima i culurgionesima - tradicionalnoj sardinijskoj tjestenini.
Može se pripremati kao glavno jelo ili kao desert, naravno ovisno o punjenju koje može varirati od mesnog, povrtnog, sira, pa do voćnih u desertu. Ipak nekako najpoznatija su dva – s pire krumpirom i s kiselim kupusom. Donosimo vam recept za jastučiće s kiselim kupusom i mljevenim mesom.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 3 i 1/2 šalice glatkog brašna
- 3 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- šalica vode
- malo soli
Za nadjev:
- 100 g gljiva
- režanj češnjaka
- 200 g kiselog kupusa
- 150 g slanine
- 100 g mljevenog mesa
- luk
- sol
- papar
- timijan
- ulje
Priprema:
- Na ulju prepržite pola količine sitno nasjeckana luka i slanine, te dodajte kupus narezan na rezance. Zalijte s malo vode, poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari i kupus ne omekša.
- U većoj posudi promiješajte brašno, jaja i kiselo vrhnje s pola šalice vode. Miješajući postupno dodajte ostatak vode.
- Na dobro pobrašnjenoj podlozi zamijesite tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Za to vrijeme na ulju prepržite ostatak luka, protisnite češnjak i timijan, te kratko propirjajte. Dodajte mljeveno meso i sjeckane gljive. Posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekša.
- Razvaljajte tijesto, oblikujte kalupom krugove, u sredinu svakog stavite nadjev, pa spojite rubove.
Jastučiće kuhajte u zavreloj vodi dok ne isplivaju na površinu, ocijedite ih i poslužite kuhanim kupusom i slaninom.