Recepti 08. prosinca 2017.

Pierogi: Poljski jastučići s kiselim kupusom

jastučići
foto: Dreamstime
gastro postao gastro.24sata.hr
Pierogi odnosno jastučići od tijesta su nezaobilazan specijalitet poljske kuhinje. Rade se od tijesta za rezance, mogu biti nadjeveni mljevenim mesom, usitnjenim kupusom pomiješanim s gljivama, svježim sirom ili voćem.

Pierogi su vrlo popularni u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ali i u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini itd. U nekim istočnoeuropskim zemljama, riječ Pierogi znači "kuhati". Po izgledu su vrlo slični raviolima, tortelinima i culurgionesima - tradicionalnoj sardinijskoj tjestenini.

Može se pripremati kao glavno jelo ili kao desert, naravno ovisno o punjenju koje može varirati od mesnog, povrtnog, sira, pa do voćnih u desertu. Ipak nekako najpoznatija su dva – s pire krumpirom i s kiselim kupusom. Donosimo vam recept za jastučiće s kiselim kupusom i mljevenim mesom.

 

Možda vas zanima... Tako lako: Domaći ravioli punjeni sirom i kareom Recepti

 

Možda vas zanima... Njemački ravioli sa špinatom u juhi Recepti

 

Potrebno vam je:

Za tijesto:

  • 3 i 1/2 šalice glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • šalica vode
  • malo soli

Za nadjev:

  • 100 g gljiva
  • režanj češnjaka
  • 200 g kiselog kupusa
  • 150 g slanine
  • 100 g mljevenog mesa
  • luk
  • sol
  • papar
  • timijan
  • ulje

Priprema:

  1. Na ulju prepržite pola količine sitno nasjeckana luka i slanine, te dodajte kupus narezan na rezance. Zalijte s malo vode, poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari i kupus ne omekša.
  2. U većoj posudi promiješajte brašno, jaja i kiselo vrhnje s pola šalice vode. Miješajući postupno dodajte ostatak vode.
  3. Na dobro pobrašnjenoj podlozi zamijesite tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  4. Za to vrijeme na ulju prepržite ostatak luka, protisnite češnjak i timijan, te kratko propirjajte. Dodajte mljeveno meso i sjeckane gljive. Posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekša.
  5. Razvaljajte tijesto, oblikujte kalupom krugove, u sredinu svakog stavite nadjev, pa spojite rubove.

Jastučiće kuhajte u zavreloj vodi dok ne isplivaju na površinu, ocijedite ih i poslužite kuhanim kupusom i slaninom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.