Špajza 08. srpnja 2025.

Kuhanje tjestenine na ovaj način puno je zdravije

kuhanje tjestenine
Kuhanje tjestenine
foto: Getty Images/Unsplash
Iako kuhanje tjestenine djeluje kao najjednostavniji kuhinjski zadatak, sitne razlike u vremenu kuhanja mogu imati velik utjecaj – ne samo na teksturu, već i na tvoje zdravlje

Iako kuhanje tjestenine djeluje kao najjednostavniji kuhinjski zadatak, sitne razlike u vremenu kuhanja mogu imati velik utjecaj – ne samo na teksturu, već i na naše zdravlje. Zaboravi na prekuhanu tjesteninu – al dente je bolji i za okus i za zdravlje, tvrde stručnjaci!

tjestenina Možda vas zanima... Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje! Špajza

Prekuhavanjem tjestenina gubi važne nutrijente!

Nutricionisti upozoravaju da prekuhana tjestenina gubi važne nutrijente – poput vlakana, proteina i ugljikohidrata – koji se otpuštaju u vodu tijekom dugog kuhanja. Osim toga, takva tjestenina može značajnije povisiti razinu šećera u krvi, što dugoročno može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih komplikacija.

Najbolji način kuhanja? Onaj dobro poznati – al dente. To znači da tjestenina ostaje čvrsta pod zubima, a uz to ima i niži glikemijski indeks.

kremasti špageti s limunom | Author: Joanna Goddard, Cup of Jo/Pinterest Savršeno ljetno jelo - kremasti špageti s limunom foto: Joanna Goddard, Cup of Jo/Pinterest

Al dente tjestenina bolja je za probavu

Stručnjaci iz Međunarodne organizacije za tjesteninu objašnjavaju kako al dente kuhana tjestenina usporava probavu i time smanjuje brzinu apsorpcije glukoze – što rezultira stabilnijom razinom šećera u krvi i duljim osjećajem sitosti.

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom –poput tjestenine, zobenih pahuljica, orašastih plodova i voća ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi, za razliku od bijelog kruha, krumpira i prerađenih žitarica. A upravo ti nagli skokovi mogu uzrokovati umor, glad i neravnotežu energije tijekom dana.

Možda vas zanima... 8 mitova o tjestenini - ovo zasigurno niste znali! Špajza

Kako savjetuju stručnjaci na Harvardu, visoki unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećane proizvodnje inzulina, naglog pada šećera i osjećaja iscrpljenosti, a nerijetko i do žudnje za slatkim. To nije najbolja formula za stabilnu energiju – ni za mršavljenje.

špageti, kuhanje tjestenine | Author: Gentl and Hyers/Pinterest Špagete uvijek kuhaj al dente foto: Gentl and Hyers/Pinterest

Kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto nije dobro ispirati tjesteninu nakon kuhanja Špajza

Još jedan važan savjet: ne ispiri tjesteninu!

Možda ti je to bila navika iz studentskih dana, ali ispiranje tjestenine pod mlazom vode nakon kuhanja zapravo je – veliki “ne”. Kako upozoravaju sa Sveučilišta u Wyomingu, ispiranjem se gube vrijedni škrobovi i nutrijenti koji tjestenini daju punoću okusa i nutritivnu vrijednost.

Zato, ako želiš obrok koji je ukusan, hranjiv i dugotrajno zasitan – kuhaj tjesteninu al dente, nemoj je ispirati i uživaj u svakom zalogaju!

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto chefovi čuvaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza pasta risottata Možda vas zanima... Tjestenina iz tave? Talijani je tako kuhaju odavno! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.