Pasta risottata je jednostavan i slastan obrok obrok iz jedne tave. To je kremasta pasta na stari talijanski način, gdje se tjestenina priprema kao rižoto. Imamo odličan recept!
Recepti za tjesteninu iz jedne posude idealni su za sve koji žele domaći obrok bez gomile prljavog suđa. Meghan Markle izazvala je pažnju kada je u svojoj Netflix seriji "With Love, Meghan" pripremila špagete s rajčicama i povrćem – sve u jednoj tavi.
I dok kulinarski puristi možda tvrde da se tjestenina mora kuhati u obilju slane vode, a umak zasebno pirjati, sve više ljubitelja kuhanja prihvaća ovaj praktičan pristup zbog jednostavnosti i izvrsnog okusa. Društvene mreže obiluju takvim receptima, a dok se neki nad njima sablažnjavaju, drugi uživaju u slasnim jelima od tjestenina radi kojih nisu zaprljali puno posuđa.
Zanimljivo je da ovaj način pripreme nije ništa novo – u Italiji postoji slična metoda poznata kao pasta risottata, u kojoj se tjestenina kuha slično kao rižoto – izravno u temeljcu. Time se dobiva kremasta tekstura slična rižotu, ali s kraćim vremenom kuhanja.
Donosimo recept za jednostavno jelo pripremljeno upravo po toj metodi: pasta risottata s tikvicama i mrkvom. Rezultat je kremasto, slano i brzo jelo idealno za svaki dan.
Za razliku od klasičnog rižota, u kojem se temeljac dodaje postupno, ovdje se dodaje odjednom – kako bi sve ostalo u jednoj tavi. Na kraju jelo pospi svježe nasjeckanom kaduljom za dodatnu aromu i uživaj u tanjuru najfinije hrane za utjehu! Isprobaj naš recept za tjesteninu iz tave!
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina iz tave, s tikvicama
1 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
0,50
žlica
Luk
0,50
kom
Mrkva
1
kom
Tikvice
1
kom
Sol
0,50
žličica
Papar
2
prstohvat
Penne
200
g
Povrtni temeljac
500
ml
Kadulja - list
2
kom
Postupak
Zagrij ulje u velikoj tavu na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i mrkvu i dinstaj 2-3 minute.
Dodaj nasjeckane tikvice, sol i papar i dinstaj dalje još 7-8 minuta dok povrće ne omekša. Deglaziraj tavu s malo povrtnog temeljca ako je potrebno.
Dodaj penne i miješaj oko 30 sekundi. Ulij temeljac i pojačaj vatru tako da tekućina čim prije zakipi. kada zakipi, odmah smanji vatru i pusti da lagano krčka.
Dok krčka često miješaj tjesteninu i kuhaj je 11-12 minuta (otkad zakipi), odnosno dok tjestenina ne postane mekana i većina temeljca ne ispari. Vrijeme kuhanja može varirati ovisno o brendu tjestenine, i odgovara vremenu napisanom na pakiranju.
Kad je tjestenina skoro kuhana, natrgaj kadulju.
Makni tavu s vatre i umiješaj natrganu kadulju. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno.