Recepti Tjestenina 10. svibnja 2025.

9 top recepata za pripremu tjestenine

Tjestenina
7 MIN
18 MIN
2
SREDNJE
recepti s tjesteninom
Imamo najbolje recepte za jela s tejsteninom
foto: Arhiva missGASTRO
Postoji li osoba koja ne voli tjesteninu? Donosimo 9 odličnih recepata za pripremu tjestenine, i svi su jako ukusni. A imamo i odlične savjete kako da ti tjestenina svaki put ispadne savršeno

Brzinski umaci poput pesta, kremasti bijeli ili crveni umaci na bazi vrhnja i rajčice, brzinska tjestenina s maslacem ili ona s dodatnom dozom mesnih i ribljih aroma - obožavamo ih baš sve! Donosimo ti savjete za pripremu te popis od 9 zbilja dobrih tanjura tjestenine za svaki dan...

Postoji li osoba koja ne voli tjesteninu? Donosimo 9 odličnih recepata za pripremu tjestenine, i svi su jako ukusni. A imamo i odlične savjete kako da ti tjestenina svaki put ispadne savršeno

tjestenina Možda vas zanima... Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje! Špajza

 | Author: Stockfood Špageti s pečenim rajčicama foto: Stockfood

Špagete nemoj lomiti!

Kod pripreme tjestenine nema puno mudrosti. Zagrij što veću količinu vode dok se ne pojave mjehurići, dobro je posoli, pa zatim u nju ubaci tjesteninu. Špagete nemoj lomiti, pusti da omekšaju te zatim dijelove koji su izvan posude pomoću kuhače uguraj u vodu. 

Možda vas zanima... Špageti s ribom u finom umaku od rajčice Recepti Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s graškom i kozjim sirom gotova je za čas Recepti

 | Author: Getty Images Tagliatelle s graškom foto: Getty Images

Tjesteninu kuhaj prema uputama na pakiranju

Tjesteninu kuhaj prema uputama na pakiranju i svakako pripazi da ju ne prekuhaš. Al dente tjestenina najbolja je i najzdravija varijanta pripreme tjestenine.

Koristiti možeš integralnu, pirovu ili tjesteninu od durum pšenice. Važno je tek slijediti pravila na pakiranju.

Možda vas zanima... Krpice sa zeljem na moderan način - brze, fine i zdrave! Kolumne Možda vas zanima... Pasta alla Norma - čudo s patlidžanom, rajčicom i ricottom Kolumne

 | Author: Veganica Tjestenina - jedna od brojnih azijskih varijanti foto: Veganica

Dragocjena voda od kuhanja tjestenine

Za jednostavne umake potrebna će biti tek voda u kojoj se kuhala tjestenina, kockica maslaca i omiljeno svježe začinsko bilje. Pripremi ih tako da na tavi otopiš maslac, dodaš začinsko bilje, koji režanj češnjaka, a zatim pričekaj da bilje otpusti svoje arome.

Dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina i tjesteninu. Dobro promiješaj i začini po želji. Sjajan dodatak u baš svakoj jednostavnijoj varijanti pripreme tjestenine bit će dobra doza sira po želji. Parmezan je uvijek odličan odabir!

Ne gasi ekran dok kuham

Pasta carbonara - originalan recept
7 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Špageti 220 g
  • Guanciale 25 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Parmezan 50 g
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Skuhaj tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, prema uputama na pakiranju, da bude al dente.


  2. U međuvremenu zagrij ulje u tavi i prži guanciale (ako ga ne možeš nabaviti koristi pancetu) nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. 


  3. U velikoj zdjeli lagano umuti jaja s naribanim sirom i paprom. 


  4. Kada je tjestenina gotova, ocijedi ju i dodaj ju u tavu s pancetom te dobro promiješaj. Makni ju s vatre i ostavi da se malo ohladi. Zatim dodaj smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješaj i odmah posluži.


Špageti bolonjez Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkrio svoj recept za bolonjez umak Recepti Možda vas zanima... Carbonara - brzi klasik iz kuhinje Gennara Contalda Recepti Možda vas zanima... Započni tjedan tjesteninom sa špinatom i graškom Recepti

 | Author: Thinkstock Dekonstrukcija carbonare foto: Thinkstock

Za nešto složenije, guste i bogatije umake kao ukusnu bazu koristi luk i korjenasto povrće, a povrće zatim, prema željama, prije spajanja s tjesteninom baci u blender i pretvori u gusti umak.

Možda vas zanima... Pileći paprikaš - jelo kojem se uvijek lijepo vratiti... Kolumne

 | Author: Lidija Lončarić Debeli rezanci i pileći paprikaš foto: Lidija Lončarić

Dodavanje tjestenine u umak pred sam kraj kuhanja dat će na boljim i dubljim aromama pa svakako, umjesto dodavanja umaka na čistu tjesteninu, pokušaj sve komponente prije posluživanja pomiješati.

Možda vas zanima... Onaj jedan recept za špagete sa šampinjonima koji svi volimo Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:55 11. Svibanj 2024.

    sadasu topliji dani jede se lagano super tjestenine