Kolumne 20. lipnja 2020.

Pasta alla Norma - čudo s patlidžanom, rajčicom i ricottom

foto: Moderna kuhinja
gastro postao gastro.24sata.hr
Pasta alla Norma meni osobno je prefina tjestenina i jedna od vrlo jednostavnih i svima pristupačnih sirovina koje svatko od nas može jednostavno nabaviti.

Mnogi su se možda i zapitali tko je Norma, čemu taj naziv uopće, zar ne?  Pasta alla Norma je tipičan sicilijanski specijalitet, a vjerujte mi, Sicilija ima predivnu hranu. Tvrdim to poučen literaturom i svim dosadašnjim receptima koje sam imao priliku isprobati.

Sam naziv jelo je dobilo prema čuvenoj operi Norma poznatog kompozitora Bellinija. Postoje i priče da jelo izgleda kao vulkan Etna te da tjestenina predstavlja vulkan, patlidžan i umak od rajčice lavu, a sir (ricotta) snijeg. Da meni netko ovako opiše jelo, odmah bi me osvojilo i morao bih ga isprobati.

 

 

Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkriva tajne domaće tjestenine Špajza

 

 

 

Kod pripreme ovog jela osobno nisam htio koristiti gotovu konzervu sjeckane rajčice ili pelata, pa sam napravio svoju koja je dakako bolja od bilo koje druge kupovne. U nedostatku vremena koristite slobodno konzerve, no to opet neće biti to. Ukoliko budete u dvojbi ili jednostavno mislite da bi patlidžani mogli biti gorki, slobodno ih posolite, uklonite višak vode, a zatim ga dalje termički obradite. Pripazite tijekom sotiranja patlidžana jer on sam po sebi ima tendenciju da upije jako puno masnoće pa postoji mogućnost da će vam jelo biti previše masno. Što se tjestenine tiče, pravilo je da na svakih 100 g tjestenine ide 1 l vode i to je to. 

 

 | Author: Moderna kuhinja foto: Moderna kuhinja

 

Druge recepte našeg novog blogera Igora potražite na njegovom blogu Moderna kuhinja i pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 

 

Možda vas zanima... Marenda i pol: Tjestenina s pancetom i pastrnjakom Recepti

 

 

Potrebni sastojci ( za cca 2 osobe : )

  • 1 veliki svježi patlidžan ili dva manja (ja osobno volim u ovom jelu više patlidžana)
  • 2 manja režnja češnja češnjaka
  • 2 jušne žlice ricotta sira
  • himalajska sol ( po ukusu )
  • 400 g makarona

Potrebni sastojci za umak od rajčice :

  1. 1 konzerva sjeckane rajčice (U sezoni možete koristiti i svježu, bez kože )
  2. malo maslinovog ulja
  3. 1 manja glavica crvenog luka
  4. 2-3 režnja češnja češnjaka
  5. nekoliko listova svježeg bosiljka
  6. 2-3 manje glavice ljutike
  7. 200 ml pasirane rajčice
  8. smeđi šećer (ili muscovado šećera - ovisno o tome koliko je rajčica kisela) 
  9. himalajska sol - svježi mljeveni papar ( po želji )

 

 | Author: Moderna kuhinja foto: Moderna kuhinja

 

Postupak

  1. Patlidžane nasjeckajte po želji, a po potrebi ih posolite da puste gorčinu, a zatim višak vode koju puste pokupite s papirnatim ubrusom. Dok oni stoje pripremiti umak od rajčice.
  2. Na malo maslinovog ulja vrlo kratko propirjajte usitnjeni češnjak, pazeći da vam ne zagori. Tek toliko da pusti svoj miris, a zatim dodajte sitno sjeckanu ljutiku i crveni luk. Pirjajte sve dok ne postanu staklasti, a zatim podlijte s pasiranom rajčicom. Kad prokuha ubacite sjeckanu rajčicu, listove svježeg i opranog bosiljka, sol, papar i šećer (muscovado) po ukusu i želji. Ostavite da se tako kuha na laganoj vatri sve dok se dobro ne izreducira. Pred sam kraj doradite okus, a po potrebi i ovisno kakva je rajčica možete podliti s vodom. Ovo je opisani postupak za one koji se odluče raditi domaći umak, a za one koji nemaju vremena neka koriste samo sjeckanu rajčice iz konzerve (tetrapaka). 
  3. U dublju tavu ili wok ubacite vrlo malo maslinovog ulja te ga lagano zagrijte. Dodajte usitnjenog češnjaka (ovisno kakvog okusa vam je bazni kuhani umak od rajčice, ako radite s konzervom onda ga možete slobodno i malo više staviti), te ga vrlo kratko propirjajte. Uubacite listove svježeg bosiljka ako nemate domaćeg umaka od rajčica,a zatim dodajte patlidžane i sotirajte ih vrlo kratko, tek toliko da malo uvenu. Potom dodajte umak od rajčice i ostavite da se par minutica kuha na laganoj vatri. Posolite i popaprite,doradite po ukusu i želji. 
  4. Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili po uputama s vrećice. Višak vode u kojoj se tjestenina kuhala svakako si malo ostavite sa strane jer možete gotovi umak podliti s tom vodom i tako zgusnuti jelo. Na samom kraju u umak ubacite tjesteninu, dobro izmiješajte, te svakome na vrh tjestenine poslužite malo ricotta sira.

 

Poslužite odmah toplo uz sezonsku salatu po izboru. 

 

 

 | Author: Moderna kuhinja foto: Moderna kuhinja

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.