Glavna zvijezda ovog jela je kupus. Može ga se jesti sirovog na salatu, dinstanog ili kiselog. Ja sam se danas odlučila dinstati ga. Ovo jelo ne ovisi o sezoni, glavica svježeg kupusa uvijek se pronađe i nije financijski zahtjevno.
Kako je ovo jelo pogodno za vegane, meso sam izostavila ali sam dodala mljevenu dimljenu papriku čiji okus nagna na pomisao da u jelu ima nešto mesno.
Tijesteninu sam zamijenila rižinim rezancima, a umjesto običnog bijelog šećera koristila sam sirup od datulja kako bi ovo jelo bilo što zdravije.
P.S. Našu novu kolumnisticu Veganicu Vinku pratite na blogu i Instagram profilu.
Sastojci za dvije osobe:
- 1/2 glavice kupusa srednje veličine
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja (može i suncokretovo)
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 1 žličica mljevene dimljene paprike
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica sirupa od datulja
- 200 g rižinih rezanci
- Voda
- Sol i papar po želji
- Za dekoriranje: alfa alfa klice i sezam
Postupak pripreme:
- Kupus operite, odstranite mu sve tvrđe dijelove i prerežite na pola.
- Naribajte ga na sitnije komade.
- U lonac stavite grijati maslinovo ulje.
- Luk nasjeckajte na sitno i dodajte ga na zagrijalo maslinovo ulje.
- Kada se luk zažuti, dodajte koncentrat rajčice, sirup od datulja, soja sos, dimljenu papriku i pirjajte oko 2 minute.
- Ubacite naribani kupus, podlijte s malo vode i kuhajte dok ne omekša.
- Za to vrijeme skuhajte rižine rezance.
- Kupus dodajte rezancima i pomiješajte.
- Dodajte sol i papar po želji.
- Servirajte sa alfa alfa klicama i sezamom.
Dobar tek!