Kolumne 3291 prikaza 14. siječnja 2019.

Krpice sa zeljem na moderan način - brze, fine i zdrave!

Veganica
Krpice sa zeljem podsjećaju na maminu kuhinju. Ovaj neodoljivo fino starinsko jelo odlično paše ljeti i zimi. Tradicionalno se radi od samo par sastojaka stoga ga je vrlo jednostavno za napraviti, a opet to je jedno od onih jela koje okusom izazivaju osjećaje koje zauvijek pamtimo i rado se prisjećamo osnovne škole i mirisa mamine kuhinje.

Glavna zvijezda ovog jela je kupus. Može ga se jesti sirovog na salatu, dinstanog ili kiselog. Ja sam se danas odlučila dinstati ga. Ovo jelo ne ovisi o sezoni, glavica svježeg kupusa uvijek se pronađe i nije financijski zahtjevno.

Kako je ovo jelo pogodno za vegane, meso sam izostavila ali sam dodala mljevenu dimljenu papriku čiji okus nagna na pomisao da u jelu ima nešto mesno.

Tijesteninu sam zamijenila rižinim rezancima, a umjesto običnog bijelog šećera koristila sam sirup od datulja kako bi ovo jelo bilo što zdravije.

P.S. Našu novu kolumnisticu Veganicu Vinku pratite na blogu i Instagram profilu.

 | Author: Veganica Veganica

Sastojci za dvije osobe:

  • 1/2 glavice kupusa srednje veličine
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja (može i suncokretovo)
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica sirupa od datulja
  • 200 g rižinih rezanci
  • Voda
  • Sol i papar po želji
  • Za dekoriranje: alfa alfa klice i sezam

Postupak pripreme:

  1. Kupus operite, odstranite mu sve tvrđe dijelove i prerežite na pola.
  2. Naribajte ga na sitnije komade.
  3. U lonac stavite grijati maslinovo ulje.
  4. Luk nasjeckajte na sitno i dodajte ga na zagrijalo maslinovo ulje.
  5. Kada se luk zažuti, dodajte koncentrat rajčice, sirup od datulja, soja sos, dimljenu papriku i pirjajte oko 2 minute.
  6. Ubacite naribani kupus, podlijte s malo vode i kuhajte dok ne omekša. 
  7. Za to vrijeme skuhajte rižine rezance.
  8. Kupus dodajte rezancima i pomiješajte.
  9. Dodajte sol i papar po želji.
  10. Servirajte sa alfa alfa klicama i sezamom.

Dobar tek!

 | Author: Veganica Veganica
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.