Sljedeći put kad ćeš imati loš dan, ili ćeš se jednostavno osjećati loše, nemotivirano…. Svakako probaj po nama najukusniji recept koji brzo popravlja raspoloženje – pojedi tanjur pun fine tjestenine.
Ne, nismo se zabunili! Nismo pomiješali lončiće… Naime, milansko sveučilište IULM provelo je zanimljivo istraživanje, a rezultat nam je jako drag – jedenje tjestenine popravlja raspoloženje! Zbilja dobra vijest.
Tanjur pun tjestenine - izvor sreće i veselja
Za svoju studiju okupili su 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te su mjerili fizičke i neurološke promjene u njihovim tijelima nakon što bi pojeli tanjur tjestenine. Njihove rezultate usporedili su s drugim grupama u kojima su sudionici, umjesto uživanja u tjestenini, slušali svoju omiljenu glazbu ili gledali sportska nadmetanja u svom omiljenom sportu.
I, rezultati su sljedeći – tjestenina puno bolje popravlja raspoloženje od sporta i glazbe – brže i uspješnije generira pozitivne emocije.
Znanost je zaključila: tjestenina i sreća su jedno
"U ovoj studiji, znanost je stavljena u službu emocija kako bi se potvrdila naša pretpostavka da su tjestenina i sreća zapravo jedno. Rezultati naše studije otkrivaju da smo upravo dok jedemo tjesteninu iznimno emocionalno aktivni.
Dakle, sam čin kušanja jela u svom punom okusu izaziva u nama pozitivna emocije i sjećanja", pojasnio je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije na IULM-u.
Osim u mjerenju njihove sreće nakon što pojedu tanjur tjestenine, sudionici su dobili i upitnik u kojem je bio i pitanje "Kada jedeš tjesteninu?". Većina odgovora bila je – s obitelji, s prijateljima ili pak "kad se osjećam sretnim/sretnom".
Najbolji omjer sreće i cijene
Također, na pitanje koliko sretnima se osjećaju dok jedu tjesteninu, 76 % sudionika odgovorilo je – "vrlo često". Manje od polovice ispitanika, njih 40 % smatra tjesteninu hranom za utjehu, ali pretpostavlja se da je razlog tomu što su ispitanici Talijani, koji u prosjeku tjesteninu jedu pet puta tjedno.
"Oduvijek smo znali da tanjur fine tjestenine čini ljude sretnima, no nismo znali da je to slučaj u ovolikoj mjeri. Napokon smo za to dobili službenu potvrdu u ovim rezultatima istraživanja.
Drago nam je da toliko ljudi smatra tjesteninu važnim izvorom sreće. Kako bismo mi proizvođači tjestenine rekli – tjestenina ima najbolji omjer sreće i cijene!“, rekao je Riccardo Felicetti, predsjednik Talijanskog udruženja proizvođača tjestenine.
Umjesto zaključka, usreći se uz neko od ovih jela u kojima je tjestenina glavna zvijezda...