Špajza 25. siječnja 2024.

Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje!

tjestenina
Pašta i mašta mogu svašta! foto: Olivie Strauss/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zahvaljujući istraživanju koje je provelo milansko sveučilište, sada imamo potvrdu za nešto što smo oduvijek znali - tanjur pun tjestenine jamac je naše sreće! A mi imamo najbolje recepte za sreću!

Sljedeći put kad ćeš imati loš dan, ili ćeš se jednostavno osjećati loše, nemotivirano…. Svakako probaj po nama najukusniji recept koji brzo popravlja raspoloženje – pojedi tanjur pun fine tjestenine.

Ne, nismo se zabunili! Nismo pomiješali lončiće… Naime, milansko sveučilište IULM provelo je zanimljivo istraživanje, a rezultat nam je jako drag – jedenje tjestenine popravlja raspoloženje! Zbilja dobra vijest.

 

Jednostavna jela Možda vas zanima... 3 najlakša jela od tjestenine koja svi obožavaju Recepti

 

Tanjur pun tjestenine - izvor sreće i veselja

Za svoju studiju okupili su 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te su mjerili fizičke i neurološke promjene u njihovim tijelima nakon što bi pojeli tanjur tjestenine. Njihove rezultate usporedili su s drugim grupama u kojima su sudionici, umjesto uživanja u tjestenini, slušali svoju omiljenu glazbu ili gledali sportska nadmetanja u svom omiljenom sportu.

I, rezultati su sljedeći – tjestenina puno bolje popravlja raspoloženje od sporta i glazbe – brže i uspješnije generira pozitivne emocije.

tjestenina | Author: Fellipe Ditadi/Unsplash Koje je tvoje omiljeno jelo s tjesteninom? foto: Fellipe Ditadi/Unsplash

Znanost je zaključila: tjestenina i sreća su jedno

"U ovoj studiji, znanost je stavljena u službu emocija kako bi se potvrdila naša pretpostavka da su tjestenina i sreća zapravo jedno. Rezultati naše studije otkrivaju da smo upravo dok jedemo tjesteninu iznimno emocionalno aktivni.

Dakle, sam čin kušanja jela u svom punom okusu izaziva u nama pozitivna emocije i sjećanja", pojasnio je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije na IULM-u.

 

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! A znamo i zašto... Špajza

 

Osim u mjerenju njihove sreće nakon što pojedu tanjur tjestenine, sudionici su dobili i upitnik u kojem je bio i pitanje "Kada jedeš tjesteninu?". Većina odgovora bila je – s obitelji, s prijateljima ili pak "kad se osjećam sretnim/sretnom".

Najbolji omjer sreće i cijene

Također, na pitanje koliko sretnima se osjećaju dok jedu tjesteninu, 76 % sudionika odgovorilo je – "vrlo često". Manje od polovice ispitanika, njih 40 % smatra tjesteninu hranom za utjehu, ali pretpostavlja se da je razlog tomu što su ispitanici Talijani, koji u prosjeku tjesteninu jedu pet puta tjedno.

tjestenina | Author: Jean Claude Attipoe/Unsplash Tanjur tjestenine jamac je naše sreće, zaključuju talijanski znanstvenici foto: Jean Claude Attipoe/Unsplash

"Oduvijek smo znali da tanjur fine tjestenine čini ljude sretnima, no nismo znali da je to slučaj u ovolikoj mjeri. Napokon smo za to dobili službenu potvrdu u ovim rezultatima istraživanja.

Drago nam je da toliko ljudi smatra tjesteninu važnim izvorom sreće. Kako bismo mi proizvođači tjestenine rekli – tjestenina ima najbolji omjer sreće i cijene!“, rekao je Riccardo Felicetti, predsjednik Talijanskog udruženja proizvođača tjestenine.

tjestenina | Author: Shardar Tarikul Islam/Unsplash Tjesteninom do sreće, jednostavnije ne može foto: Shardar Tarikul Islam/Unsplash

Umjesto zaključka, usreći se uz neko od ovih jela u kojima je tjestenina glavna zvijezda...

 

Feta pasta Možda vas zanima... Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati Špajza Penne u pikantnom umaku Možda vas zanima... Prefina pikantna tjestenina sa svježim kravljim sirom Recepti Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Možda vas zanima... Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Recepti Tjestenina šampinjoni Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan Recepti Tjestenina s pečenim češnjakom Možda vas zanima... Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom Recepti Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza Tjestenina s kruškama i gorgonzolom Možda vas zanima... Nova slasna kombinacija – pašta, kruške i gorgonzola! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:40 26. Siječanj 2024.

    uzivanje