Zimi naročito volimo hranu za utjehu, no to ne znači da svaki put na stolu mora biti neko mesno jelo koje se dugo kuha ili peče. Zašto jelo za utjehu ne bismo pripremili za samo 25 (ili manje!) minuta?!
Jedno takvo brzo, slasno i kremasto jelo za utjehu definitivno je ova tjestenina s kruškama i gorgonzolom. Kruške ovom jelu daju prirodnu slatkoću, koja je odličan kontrast odvažnim aromatičnim notama gorgonzole.
Luksuzan, baršunast umak
Ovaj luksuzan umak savršeno oblaže tjesteninu, a ako mu dodaš i malo vode od kuhanja tjestenine postaje posebno baršunast i neodoljiv. Svaki zalogaj nova je radost!
Ovo jelo možeš poslužiti s jednostavnom salatom od rukole, s malo vinaigrette umaka. Također, mnogi ga rado jedu uz domaći kruh s češnjakom, ali i s prokulicama.
Fino i kremasto i kad se podgrije
Ako ti slučajno ostane viška (no sumnjamo da će do toga doći, jer ovu tjesteninu s kruškama i gorgonzolom nećeš moći prestati jesti) možeš ih čuvati u hladnjaku, u dobro pokrivenoj posudi. Tako može stajati 3-4 dana.
Kad jelo poželiš ponovno jesti podgrij ga u mikrovalnoj pećnici, tako da ga prije podgrijavanja preliješ s još malo povrtnog temeljca. Nakon što se tjestenina s kruškama i gorgonzolom dovoljno ugrije, dobro ju izmiješaj i ponovno ćeš imati superkremasto, slasno i sočno jelo.
Tjestenina s kruškama i gorgonzolom
(za 2 osobe, 25 minuta, jednostavno)
Sastojci:
- 250 g tjestenine, primjerice penna
- 2 zrelije kruške
- 2 žlice maslaca
- ¼ šalice svježe naribanog parmezana
- 1/3 + ¼ šalice (odvojeno) nadrobljene gorgonzole (1 šalica = 250 ml)
- ½ šalice povrtnog temeljca
- 1/3 šalice vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu u posoljenoj vodi, prema uputama na pakiranju. Ocijedi i stavi sa strane. Sačuvaj vodu od kuhanja tjestenine.
- Oguli i tanko nareži kruške.
- Rastopi maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri.
- Narezane kruške prži na maslacu s obje strane, 6-8 minuta, odnosno dok ne počnu dobivati zlatnosmeđu boju. Izvadi kruške iz tave i ostavi sa strane.
- U tavu u kojoj su se pržile kruške ubaci parmezan, 1/3 šalice nadrobljene gorgonzole i povrtni temeljac. Dobro promiješaj i pusti da zakipi.
- Umiješaj vrhnje za kuhanje (ili slatko vrhnje), posoli i popapri prema ukusu (pripazi na količinu soli – parmezan je dosta slan, a i gorgonzola je poprilično aromatična!). Pusti da lagano ključa nekoliko minuta, dok se umak lagano ne zgusne.
- Vrati kruške u umak, ubaci i tjesteninu te sve skupa izmiješaj. Dodaj vode od kuhanja tjestenine, ako je umak pregust.
- Tjesteninu s kruškama i gorgonzolom serviraj posutu s još malo zdrobljene gorgonzole i malo svježe mljevenog papra posutog po vrhu.
Imamo još odličnih recepata u kojima je tjestenina glavna zvijezda...