Tajna talijanske kuhinje često je u brzoj i jednostavnoj pripremi obroka, no to nimalo ne umanjuje okus i slast svakog zalogaja. I dokaz su kako ti često ne treba previše sastojaka da bi jelo zablistalo. Upravo suprotno - dovoljno je sve par namirnica da izvučeš najbolje od njih!
Pasta Caprese je jednostavno jelo napravljeno od tjestenine, svježih rajčica, češnjaka, bosiljka i mozzarelle. Postoji trik kako da se sir ne pretvori u ljepljivu masu – pronađi svježu mozzarellu, onu pohranjenu u mliječnoj tekućini, nareži je na komadiće veličine zalogaja i mariniraj s rajčicama.
Ako ne možeš pronaći svježu, nego samo blokove mozzarelle, nareži ju i zamrzni oko 10 minuta prije nego što je pomiješaš s tjesteninom i umakom. To će pomoči da zadrži svoj oblik a da se topi odgovarajućom brzinom.
Tagliolini al limone je jelo poput laganije, svježije verzije tjestenine Alfredo. Ako ga želiš još više pojednostavniti, samo smanji i vrhnje i sir.
Daleko najlakša i najbrža od tri vrste tjestenina je klasik aglio e olio. To na talijanskom znači češnjak i ulje i to je otprilike sve što se nalazi u umaku. Potječe iz regije Abruzzo u Italiji, ali je popularan u cijeloj zemlji. Na jugu Italije vole mu dodati pahuljice crvenog čilija ili peperoncine za malo žestine.
Savjet više: Ova tjestenina može biti savršena baza za bilo kakve ostatke namirnica koje imaš kod kuće. Primjerice, za ostatke mesa, ili povrća… doslovno svega što imaš, a ne želiš baciti u smeće.
Tjestenina aglio e olio
Sastojci:
- 1 pakiranje duge tjestenina kao što su fettuccine, špageti, Linguine, capellini itd.
- 80 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 4 srednja češnja češnjaka, oguljena i uklonjena sredina ako je proklijala, sitno nasjeckana
- 2 ljutike, oguljene i sitno nasjeckane
- 1 žličica slatke paprike, po želji
- 1 žličica sušene crvene paprike, po želji
- 1 žlica maslaca, po želji
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žličica sušenog origana
- svježe mljeveni bijeli ili crni papar
- svježe ribani parmezan
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu u velikom loncu, u dobro posoljenoj kipućoj vode dok ne bude al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je navedeno na većini pakiranja. Potom je izlij u cjedilo i lagano protresi da ukloniš višak vode. Vrati u suhi lonac.
- Dok se tjestenina kuha, pripremi umak od maslinovog ulja. U velikoj tavi pomiješaj ulje, češnjak, ljutiku, papriku, papar (ako želiš), maslac, peršin i origano. Zagrij na srednje niskoj temperaturi i kuhaj dok češnjak ne počne dobivati boju. Makni s vatre i dodaj kuhanu tjesteninu.
- Miješaj dok se sva tjestenina i umak ravnomjerno ne rasporede. Potom prebaci u zagrijanu zdjelu za posluživanje ili u manje, zagrijane zdjelice. Na svaku porciju samelji malo papra, a po vrhu pospi parmezanom i odmah posluži.
Savjet više:
- Iako ovo jelo osvaja jednostavnošću, slobodno u njega možeš dodati i druge sastojke ako želiš. Primjerice, izvrsno ide uz pirjane gljive, narezane masline, narezane sušene rajčice ili nasjeckane svježe rajčice, svježe listove bosiljka, lagano pržene pinjole ili nasjeckane tikvice.
- Dodavanje maslaca tijekom pripreme je isključivo zbog okusa i bogatstva koje daje umaku.
Tjestenina Caprese
Sastojci:
- 60 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 2 do 4 žličice svježeg limunovog soka, odvojene
- 1 mali češanj češnjaka, sitno nasjeckan (oko 1/2 žličice)
- 1 mala ljutika, sitno mljevena (oko 2 žlice)
- 700 g zrelih rajčica, očišćenih od sjemenki i izrezanih na manje kockice
- 350 ml svježeg sira mozzarelle, narezane na kockice od 1 cm (ako ne možeš pronaći svježu mozzarellu, zamrzni kockice na 10 minuta)
- 500 g penne tjestenine ili druge kratke tjestenine kao što su fusilli ili zvončići
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žličica šećera (ako je potrebno za uravnoteženje kiselosti rajčice)
Postupak:
- U velikoj posudi umuti ulje, 2 žličice limunovog soka, češnjak, ljutiku, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Dodaj rajčice i lagano promiješaj da se sjedine pa stavi na stranu. Ako koristiš svježu mozzarellu, mariniraj je s rajčicama. Nemoj marinirati rajčice duže od 45 minuta.
- Dok se rajčice mariniraju, ako ne koristiš svježu mozzarellu, stavi kockice na tanjur i zamrzni ih dok se malo ne stvrdnu, oko 10 minuta.
- Zakuhaj 4 litre vode u loncu za kuhanje. Dodaj 1 žlicu soli i tjesteninu, promiješaj da se odvoji i kuhaj dok ne bude al dente. Dobro ocijedi.
- Dodaj tjesteninu i mozzarellu u smjesu rajčice i lagano promiješaj da se sjedine. Neka odstoji 5 minuta. Umiješaj bosiljak; prilagodi začine solju, paprom i dodatnim sokom od limuna ili šećerom, ako želiš, i odmah posluži.
Tagliolini al limone
Sastojci:
- 500 g tjestenine tagliolini
- 2 žlice maslaca
- 8 velikih listova bosiljka ili svježih listova timijana, nasjeckanih
- 4 žličice soka od limuna
- 225 ml gustog vrhnja
- 50 g ribanog parmezana
- svježe mljeveni crni papar
- kriške limuna, za ukras
Postupak:
- U veliku zdjelu slane kipuće vode dodaj tjesteninu. Kuhaj dok ne postane al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu.
- Dok se tjestenina kuha, počni raditi umak: U srednjoj tavi otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj bosiljak i kuhaj uz često miješanje dok ne postane aromatično, oko 3 minute. Umiješaj limunov sok i nastavi kuhati dok se ne smanji na pola. Smanji vatru i dodaj vrhnje. Polako kuhaj kremu dok se ne zgusne do konzistencije umaka, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Makni s vatre.
- Podijeli tjesteninu u zdjelice za posluživanje i ravnomjerno rasporedi umak po porcijama. Podijeli sir između dijelova, ravnomjerno ga posipaj po umaku i na vrh svake porcije pospi mljeveni papar. Svaki dio posluži s kriškom limuna sa strane.