Za dane kada nemaš vremena nakuhavati, nego želiš pripremiti brz i jednostavan obrok, ova su tri jela od tjestenine pravo rješenje - ne mogu biti lakša, ali ni ukusnija! A ovo su super recepti...
Tajna talijanske kuhinje često je u brzoj i jednostavnoj pripremi obroka,no to nimalo ne umanjuje okus i slast svakog zalogaja. I dokaz su kako ti često ne treba previše sastojaka da bi jelo zablistalo. Upravo suprotno - dovoljno je sve par namirnica da izvučeš najbolje od njih! Naravno, glavna namirnica je - tjestenina! A ovo su najbolji recepti...
Pasta Caprese je jednostavno jelo napravljeno od tjestenine, svježih rajčica, češnjaka, bosiljka i mozzarelle. Postojitrik kako da se sir ne pretvori u ljepljivu masu– pronađi svježu mozzarellu, onu pohranjenu u mliječnoj tekućini, nareži je na komadiće veličine zalogaja i mariniraj s rajčicama.
Ako ne možeš pronaći svježu, nego samo blokove mozzarelle, nareži ju i zamrzni oko 10 minuta prije nego što je pomiješaš s tjesteninom i umakom. To će pomoči da zadrži svoj oblik a da se topi odgovarajućom brzinom.
Izrada domaće tjestenine
foto: Jorge Zapata/Unsplash
Tjestenina s limunom ili s češnjakom i uljem? A zašto ne oba jela?
Tjestenina al limone je jelo poput laganije, svježije verzije tjestenine Alfredo. Ako ga želiš još više pojednostavniti, samo smanji i vrhnje i sir.
Daleko najlakša i najbrža od tri vrste tjestenina je klasik aglio e olio. Naziv ovog jela na talijanskom znači "češnjak i ulje" i to je otprilike sve što se nalazi u umaku. Potječe iz regije Abruzzo u Italiji, ali je popularan u cijeloj zemlji. Na jugu Italije vole mu dodati pahuljice crvenog čilija ili peperoncine za malo žestine.
Ovi recepti za tjesteninu mogu biti savršena baza za bilo kakve ostatke namirnica koje imaš kod kuće. Primjerice, za ostatke mesa, ili povrća… doslovno svega što imaš, a ne želiš baciti u smeće.
Tjestenina aglio e olio
foto: Happy Muncher's Home & Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina aglio e olio
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Špageti
500
g
Maslinovo ulje
80
ml
Češnjak
4
režanj
Ljutika
2
kom
Slatka paprika (u prahu)
1
žličica
Maslac
1
žlica
Listići svježeg peršina
1
žlica
Sušeni origano
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Parmezan
Postupak
Skuhaj tjesteninu u velikom loncu, u dobro posoljenoj kipućoj vode dok ne bude al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je navedeno na pakiranju. Potom je izlij u cjedilo i lagano protresi da ukloniš višak vode. Vrati u suhi lonac.
Dok se tjestenina kuha, pripremi umak od maslinovog ulja. U velikoj tavi pomiješaj ulje, češnjak, ljutiku, papriku, papar (ako želiš), maslac, peršin i origano. Zagrij na srednje niskoj temperaturi i prži dok češnjak ne počne dobivati boju. Makni s vatre i dodaj kuhanu tjesteninu.
Miješaj dok se sva tjestenina i umak ravnomjerno ne rasporede. Potom prebaci u zagrijanu zdjelu za posluživanje ili u manje, zagrijane zdjelice. Na svaku porciju samelji malo papra, a po vrhu pospi svježe naribanim parmezanom i odmah posluži.
Iako tjestenina aglio e olio osvaja jednostavnošću, slobodno u ovo jelo možeš dodati i druge sastojke ako želiš. Primjerice, izvrsno ide uz pirjane gljive, narezane masline, narezane sušene rajčice ili nasjeckane svježe rajčice, svježe listove bosiljka, lagano pržene pinjole ili nasjeckane tikvice. Dodavanje maslaca tijekom pripreme je isključivo zbog okusa i bogatstva koje daje umaku.
Tjestenina caprese
foto: My Gourmet Connection/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina caprese
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tjestenina
500
g
Maslinovo ulje
60
ml
Sok od limuna
3
žličica
Češnjak
1
režanj
Ljutika
1
kom
Cherry rajčice
700
g
Mozzarella
300
g
Svježi bosiljak
0,25
šalica
Šećer
1
žličica
Postupak
U velikoj posudi umuti ulje, 2 žličice limunovog soka, češnjak, ljutiku, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Dodaj rajčice i lagano promiješaj da se sjedine pa stavi na stranu. Ako koristiš svježu mozzarellu, mariniraj je s rajčicama. Nemoj marinirati rajčice duže od 45 minuta.
Dok se rajčice mariniraju, ako ne koristiš svježu mozzarellu, stavi kockice na tanjur i zamrzni ih dok se malo ne stvrdnu, oko 10 minuta.
Zakuhaj 4 litre vode u loncu za kuhanje. Dodaj 1 žlicu soli i tjesteninu, promiješaj da se odvoji i kuhaj dok ne bude al dente. Dobro ocijedi.
Dodaj tjesteninu i mozzarellu u smjesu rajčice i lagano promiješaj da se sjedine. Neka odstoji 5 minuta. Umiješaj bosiljak; prilagodi začine solju, paprom i dodatnim sokom od limuna ili šećerom, ako želiš, i odmah posluži.
Pasta al limone
foto: Leite's Culinaria/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pasta al limone
12 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tjestenina
500
g
Maslac
2
žlica
Svježi bosiljak
10
listići
Sok od limuna
4
žlica
Vrhnje za kuhanje
225
ml
Parmezan
50
g
Svježe mljeveni crni papar
Limun
4
kriška
Postupak
U veliku zdjelu slane kipuće vode dodaj tjesteninu. Kuhaj dok ne postane al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu.
Dok se tjestenina kuha, počni raditi umak: U srednjoj tavi otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj bosiljak i kuhaj uz često miješanje dok ne postane aromatično, oko 3 minute.
Umiješaj limunov sok i nastavi kuhati dok se ne smanji na pola. Smanji vatru i dodaj vrhnje. Polako kuhaj kremu dok se ne zgusne do konzistencije umaka, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Makni s vatre.
Podijeli tjesteninu u zdjelice za posluživanje i ravnomjerno rasporedi umak po porcijama. Podijeli sir između dijelova, ravnomjerno ga posipaj po umaku i na vrh svake porcije pospi mljeveni papar. Svaki dio posluži s kriškom limuna sa strane.
I još 2 super recepta s tjesteninom za kraj... ili ukusan početak!