Recepti 02. rujna 2023.

3 najlakša jela od tjestenine koja svi obožavaju

Jednostavna jela
Jednostavna jela s tjesteninom foto: Nerfee Mirandilla/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Za dane kada nemaš vremena nakuhavati, nego želiš pripremiti brz i jednostavan obrok, ova su tri jela pravo rješenje - ne mogu biti lakša, ali ni ukusnija!

Tajna talijanske kuhinje često je u brzoj i jednostavnoj pripremi obroka, no to nimalo ne umanjuje okus i slast svakog zalogaja. I dokaz su kako ti često ne treba previše sastojaka da bi jelo zablistalo. Upravo suprotno - dovoljno je sve par namirnica da izvučeš najbolje od njih!

Pasta Caprese je jednostavno jelo napravljeno od tjestenine, svježih rajčica, češnjaka, bosiljka i mozzarelle. Postoji trik kako da se sir ne pretvori u ljepljivu masu – pronađi svježu mozzarellu, onu pohranjenu u mliječnoj tekućini, nareži je na komadiće veličine zalogaja i mariniraj s rajčicama.

Ako ne možeš pronaći svježu, nego samo blokove mozzarelle, nareži ju i zamrzni oko 10 minuta prije nego što je pomiješaš s tjesteninom i umakom. To će pomoči da zadrži svoj oblik a da se topi odgovarajućom brzinom.

 

Možda vas zanima... 7 jednostavnih trikova kako poboljšati umak za špagete Špajza

 

Tagliolini al limone je jelo poput laganije, svježije verzije tjestenine Alfredo. Ako ga želiš još više pojednostavniti, samo smanji i vrhnje i sir.

Daleko najlakša i najbrža od tri vrste tjestenina je klasik aglio e olio. To na talijanskom znači češnjak i ulje i to je otprilike sve što se nalazi u umaku. Potječe iz regije Abruzzo u Italiji, ali je popularan u cijeloj zemlji. Na jugu Italije vole mu dodati pahuljice crvenog čilija ili peperoncine za malo žestine.

Savjet više: Ova tjestenina može biti savršena baza za bilo kakve ostatke namirnica koje imaš kod kuće. Primjerice, za ostatke mesa, ili povrća… doslovno svega što imaš, a ne želiš baciti u smeće.

 | Author: Adrian Vienu/Pexels Tjestenina aglio e olio foto: Adrian Vienu/Pexels

Tjestenina aglio e olio

Sastojci:

  • 1 pakiranje duge tjestenina kao što su fettuccine, špageti, Linguine, capellini itd.
  • 80 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 4 srednja češnja češnjaka, oguljena i uklonjena sredina ako je proklijala, sitno nasjeckana
  • 2 ljutike, oguljene i sitno nasjeckane
  • 1 žličica slatke paprike, po želji
  • 1 žličica sušene crvene paprike, po želji
  • 1 žlica maslaca, po želji
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žličica sušenog origana
  • svježe mljeveni bijeli ili crni papar
  • svježe ribani parmezan

Postupak:

  1. Skuhaj tjesteninu u velikom loncu, u dobro posoljenoj kipućoj vode dok ne bude al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je navedeno na većini pakiranja. Potom je izlij u cjedilo i lagano protresi da ukloniš višak vode. Vrati u suhi lonac.
  2. Dok se tjestenina kuha, pripremi umak od maslinovog ulja. U velikoj tavi pomiješaj ulje, češnjak, ljutiku, papriku, papar (ako želiš), maslac, peršin i origano. Zagrij na srednje niskoj temperaturi i kuhaj dok češnjak ne počne dobivati ​​boju. Makni s vatre i dodaj kuhanu tjesteninu.
  3. Miješaj dok se sva tjestenina i umak ravnomjerno ne rasporede. Potom prebaci u zagrijanu zdjelu za posluživanje ili u manje, zagrijane zdjelice. Na svaku porciju samelji malo papra, a po vrhu pospi parmezanom i odmah posluži.

Savjet više:

  • Iako ovo jelo osvaja jednostavnošću, slobodno u njega možeš dodati i druge sastojke ako želiš. Primjerice, izvrsno ide uz pirjane gljive, narezane masline, narezane sušene rajčice ili nasjeckane svježe rajčice, svježe listove bosiljka, lagano pržene pinjole ili nasjeckane tikvice.
  • Dodavanje maslaca tijekom pripreme je isključivo zbog okusa i bogatstva koje daje umaku.

 | Author: Shutterstock Tjestenina Caprese foto: Shutterstock

Tjestenina Caprese

Sastojci:

  • 60 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 do 4 žličice svježeg limunovog soka, odvojene
  • 1 mali češanj češnjaka, sitno nasjeckan (oko 1/2 žličice)
  • 1 mala ljutika, sitno mljevena (oko 2 žlice)
  • 700 g zrelih rajčica, očišćenih od sjemenki i izrezanih na manje kockice
  • 350 ml svježeg sira mozzarelle, narezane na kockice od 1 cm (ako ne možeš pronaći svježu mozzarellu, zamrzni kockice na 10 minuta)
  • 500 g penne tjestenine ili druge kratke tjestenine kao što su fusilli ili zvončići
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 žličica šećera (ako je potrebno za uravnoteženje kiselosti rajčice)

Postupak:

  1. U velikoj posudi umuti ulje, 2 žličice limunovog soka, češnjak, ljutiku, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Dodaj rajčice i lagano promiješaj da se sjedine pa stavi na stranu. Ako koristiš svježu mozzarellu, mariniraj je s rajčicama. Nemoj marinirati rajčice duže od 45 minuta.
  2. Dok se rajčice mariniraju, ako ne koristiš svježu mozzarellu, stavi kockice na tanjur i zamrzni ih dok se malo ne stvrdnu, oko 10 minuta.
  3. Zakuhaj 4 litre vode u loncu za kuhanje. Dodaj 1 žlicu soli i tjesteninu, promiješaj da se odvoji i kuhaj dok ne bude al dente. Dobro ocijedi.
  4. Dodaj tjesteninu i mozzarellu u smjesu rajčice i lagano promiješaj da se sjedine. Neka odstoji 5 minuta. Umiješaj bosiljak; prilagodi začine solju, paprom i dodatnim sokom od limuna ili šećerom, ako želiš, i odmah posluži.

 

Tjestenina s limunom Možda vas zanima... Pasta al limone - jelo koje je osvojilo društvene mreže Recepti

 

 | Author: Shutterstock Tagliolini al limone foto: Shutterstock

Tagliolini al limone

Sastojci:

  • 500 g tjestenine tagliolini
  • 2 žlice maslaca
  • 8 velikih listova bosiljka ili svježih listova timijana, nasjeckanih
  • 4 žličice soka od limuna
  • 225 ml gustog vrhnja
  • 50 g ribanog parmezana
  • svježe mljeveni crni papar
  • kriške limuna, za ukras

Postupak:

  1. U veliku zdjelu slane kipuće vode dodaj tjesteninu. Kuhaj dok ne postane al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu.
  2. Dok se tjestenina kuha, počni raditi umak: U srednjoj tavi otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj bosiljak i kuhaj uz često miješanje dok ne postane aromatično, oko 3 minute. Umiješaj limunov sok i nastavi kuhati dok se ne smanji na pola. Smanji vatru i dodaj vrhnje. Polako kuhaj kremu dok se ne zgusne do konzistencije umaka, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Makni s vatre.
  3. Podijeli tjesteninu u zdjelice za posluživanje i ravnomjerno rasporedi umak po porcijama. Podijeli sir između dijelova, ravnomjerno ga posipaj po umaku i na vrh svake porcije pospi mljeveni papar. Svaki dio posluži s kriškom limuna sa strane.

 

Fettuccine u umaku od rajčice Možda vas zanima... Recept s Pasta Journala: Fettuccine sa stracciatellom Recepti Špageti pizza Možda vas zanima... SUPER SPOJ Špageti pizza s mini rajčicama i mozzarellom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.