Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 09. rujna 2018.

8 mitova o tjestenini - ovo zasigurno niste znali!

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali kako obožavanje tjestenine zapravo nije krivac za višak kilograma te kako priprema domaće tjestenine oduzima svega pola sata vašeg vremena? Razbili smo najveće mitove o tjestenini!

U svijetu kulinarstva, do sada smo naučili, postoji nebrojeno mnogo mitova koje je najlakše razbiti osobnim testiranjem. Je li svježa tjestenina bolja od suhe, što je to al dente kuhanje i ima li baš sva tjestenina isti okus, donosimo u nastavku.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Mit br. 1: Svježa tjestenina bolja je od suhe

Talijani se iznimno ponose svojom tjesteninom, bez obzira je li riječ o suhoj ili svježoj, pa je odmah u početku važno razbiti mit kako je svježa tjestenina daleko bolja od one suhe. Naime, jasno je kako je u pripremu domaće svježe tjestenine potrebno uložiti puno više pažnje i truda, no nije sva svježa tjestenina ista. Ona koju možete kupiti u trgovinama često je daleko lošije kvalitete od one sušene zbog nekvalitetnih sastojaka i dugog stajanja. Upravo zato, ne možemo reći da je svježa tjestenina bolja od suhe i obrnuto, već je svaku od njih važno birati prema tipu jela ili umaka koje namjeravate pripremati.

Mit br. 2: Tjestenina deblja i nezdrava je

Kvalitetna tjestenina skuhana al dente ne može biti nezdrava. Pripremljena na ispravan način, bogata je proteinima, sadrži vrlo malo masnoća, a od toga izuzetno malo onih zasićenih te ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne deblja te ne podiže pretjerano šećer u krvi, pa je stoga bez grižnje savjesti možete kombinirati s omiljenim povrtnim, mesnim i ribljim dodacima. Dodajte joj jednostavne i svježe namirnice i zdravi ručak već je spreman.

Mit br. 3: Svaka tjestenina ima isti okus

Postoje različite vrste tjestenine i postoje različiti proizvođači koji tu istu tjesteninu proizvode. Kao i u svakoj proizvodnji, neke su tjestenine slabije kvalitete, dok je za izradu drugih uloženo više truda i kvalitetniji sastojci. Tjestenina napravljena od durum pšenice uvijek je bolji odabir od klasične tjestenine. Zdravija je, njezina konzistencija je finija, rastezljivija i boja joj je zlatnija nego kod ostalih vrsti tjestenine. Također, korištenje jaja kod pripreme dat će vašoj tjestenini dodatnu punoću teksture i okusa te je učiniti i nutritivno vrijednijom. Više o nutritivnoj i gurmanskoj ulozi jaja u tjestenini možete pronaći na stranici Marodija, najvećeg domaćeg proizvođača premium suhe tjestenine. 

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Mit br. 4: Boja tjestenine je izrazito bitna

Boja je pokazatelj da je tjestenina napravljena od durum pšenice, ali i da u svom sastavu sadrži jaja. Ta je dva sastojka čine kvalitetnijom, zdravijom i primamljivijom. Međutim, sjajnija žuta boja ne znači nužno i bolju kvalitetu – takva se boja može postići i brzim sušenjem tjestenine na visokim temperaturama (ovo rade proizvođači standardne tjestenine), stoga je bolje osloniti se na sastojke navedene na pakiranju (radi li se o durum pšenici, koji je udio proteina, koji je udio jaja), nego na sam izgled.

Mit br. 5: Vrijeme kuhanja nije bitno

Priprema tjestenine nerijetko je brzinski posao na koji ne obraćamo previše pažnje, no unatoč žurbi, vrijeme kuhanja svakako je jedno od najvažnijih stavki pripreme tanjura dobre tjestenine. Uvijek je potrebno držati se uputa na pakiranju kako bi tjestenina bila kuhana upravo savršeno, posebice kod većih i složenijih oblika tjestenine poput Marodijevih Gran Fusilla, prvih i jedinih takvih na tržištu.

Mit br. 6: Što je uopće ta al dente kuhana tjestenina i zašto je to toliko komplicirano?

Kada govorimo o kuhanju, bitno je spomenuti famoznu al dente tehniku. Iako zvuči poprilično otmjeno i nešto na što jednostavno ne želite obratiti pažnju, al dente tjesteninu zapravo je super lako pripremiti. Tijekom kuhanja, tjesteninu je važno povremeno isprobati, posebice pred kraj kuhanja, a da ste dostigli al dente razinu znat ćete po još uvijek pomalo tvrdoj konzistenciji kada ugasite vatru. 

Mit br. 7: Tjesteninu je važno isprati

Ispiranje tjestenine, osim ako radite salatu, naprosto zaboravite. Ispiranjem ćete izgubiti sav škrob koji je zadužen za hvatanje umaka za tjesteninu, a i sol koju ste dodali na početku kuhanja neće imati baš nikakvu funkciju isperete li je s vaših špageta ili širokih rezanaca.

Mit br. 8: Cijedi li se tjestenina?

Zaboravite cijeđenje i stajanje, tjesteninu je najbolje servirati ravno iz vode u tanjur ili pak je jednostavno prebaciti u umak. Cijeđenjem i stajanjem tjestenine dobit ćete tanjur ljepljive mase koja se zbog ispuštanja škroba spojila i postala gumenasta, a to, naravno, ne želite. Najbolje je tjesteninu odmah pomiješati s umakom kako biste zatim uživali u svilekastoj teksturi i dobrim okusima.
 

 | Author: Marija Gaura foto: Marija Gaura

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.