Francuska juha od luka prava je gastro delicija, a pravi se od samo par, svima dostupnih namirnica!
Juha od lukapravi je klasik francuske kuhinje. Prema povijesnim izvorima, juha se kao jelo pripremala i konzumirala još 6000 godina prije Krista, a luk i juha od luka bili su na jelovnicima još starih Grka i Rimljana. Luk, koji je rastao u izobilju i, što je još važnije, tijekom cijele godine, bio je prvi izbor u pripremi hranjivog obroka.
Tajna bogatog okusa
Nije poznato kada je ova prefina juhaspojena sa sirom, ali upravo se ova verzija počela nazivati francuskom juhom od luka.Tajna bogatog okusa ove juhe krije se u luku koji se dugo dinsta na laganoj vatri dok se ne karamelizira.
Juha se poslužuje uz prepečeni kruh i zapečeni naribani sir. Zanimljivost je i da se juha konzumira kao lijek protiv mamurluka. "Nakon noćnog izlaska, ili idete na zdjelu juhe od luka, u pekaru ili ravno u krevet", kaže vlasnik restorana La Brasserie, Philippe Valet.
Francuska juha od luka
foto: Sheri Silver/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Francuska juha od luka
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Luk
6
kom
Maslac
55
g
Crveno vino
125
ml
Konjak
30
ml
Pileći temeljac
1
l
Goveđi temeljac
1
l
Brašno
1
žlica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Gruyere
2
šalica
Baguette
12
kriška
Češnjak
1
režanj
Postupak
Luk tanko nareži po širini da dobiješ kratke trakice.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri dinstaj luk na maslacu 15 minuta, povremeno miješajući.
Nastavi kuhati na jakoj vatri 15 minuta ili dok se luk ne karamelizira, neprestano miješajući i stružući dno lonca.
Deglaziraj luk vinom i konjakom. Pusti da se reducira dok se luk gotovo ne osuši. Dodaj pileći i goveđi temeljac, preprženo brašno i muškatni oraščić. Dobro promiješaj.
Zakuhaj. Pirjaj na srednje jakoj vatri 30 minuta ili dok se juha ne reducira na pola. Dobit ćeš oko pet šalica (1,25 litara) juhe. Začini solju i paprom.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Prelij juhu u zdjelice (koje mogu ići u pećnicu).
U međuvremenu, češnjak utrljaj u kriške kruha.
Juhu pospi polovicom sira, na svaku zdjelicu nanesi po 2 tostirane kriške kruha i pospi preostalim sirom. Stavi u pećnicu i peci 5 minuta ili dok se sir ne rastopi. Posluži odmah.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.