Ova juha je izrazito kremasta i dosta zasitna. Za pripremu sam koristila hokaido tikvu i kestene, a na vrh juhe stavila sam shiitake gljive koje sam prelila tamari umakom, bezglutenskim umakom od soje, i termički obradila.
Više ideja za pripremu ručka možeš potražiti i na blogu La Vie Shobaine!
Sastojci:
- 170 g pastrnjaka
- 480 g hokaido tikve
- 200 g očišćenih kestena
- 8 g đumbira
- 1 glavica češnjaka
- 150 ml mlijeka
- Sol, papar, timijan
- 150 g shiitake gljiva
- 2 žlice tamari umaka
- Crni sezam, bučine sjemenke
Postupak:
- Tikvu oguli i nareži na manje komadiće pa stavi peći u pećnicu s glavicom češnjaka koju si samo pri vrhu zarezala. Peci na 180 stupnjeva 15 - 20 minuta.
- U međuvremenu skuhaj kestene i oguli ih.
- Pastrnjak i đumbir nasjeckaj.
- U dubljoj posudi, na malo ulja, prodinstaj pastrnjak i đumbir pa dodaj pečenu tikvu i češnjak. Podlij litrom i pol vruće vode pa dodaj kestene. Začini te pusti da se kuha oko 15 minuta.
- U juhu dodaj mlijeko pa je ostavi još par minuta na vatri. Nakon toga posudu makni s vatre pa juhu izmiksaj štapnim mikserom kako bi dobila gustu krem juhu.
- Gljivama odstrani peteljke i nareži ih. U tavu dodaj dvije žlice ulja, dobro ju zagrij pa onda ubaci gljive. Prelij ih s tamari umakom i termički obradi dok se gljive ne skuhaju i upiju umak.
- U manjoj tavici tostiraj bučine sjemenke i crni sezam.
Serviraj juhu s gljivama i sjemenkama i posluži odmah. Dobar tek!