Kolumne 10. studenoga 2020.

Krem juha od tikve i kestena sa shiitake gljivama

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim recept za finu jesensku juhu koja je puna zdravih sastojaka.

Ova juha je izrazito kremasta i dosta zasitna. Za pripremu sam koristila hokaido tikvu i kestene, a na vrh juhe stavila sam shiitake gljive koje sam prelila tamari umakom, bezglutenskim umakom od soje, i termički obradila. 

Još ideja za pripremu ručka možete potražiti i na blogu La Vie Shobaine!

 

Možda vas zanima... Kremaste tagliatelle s umakom od pečene butternut tikve Kolumne

 

Sastojci:

  • 170 g pastrnjaka
  • 480 g hokaido tikve
  • 200 g očišćenih kestena
  • 8 g đumbira
  • 1 glavica češnjaka
  • 150 ml mlijeka
  • Sol, papar, timijan
  • 150 g shiitake gljiva
  • 2 žlice tamari umaka
  • Crni sezam, bučine sjemenke

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi rižine rezance s povrćem i junetinom Kolumne

 

Postupak:

  1. Tikvu ogulite i razrežite na manje komadiće, te stavite peći u pećnicu s glavicom češnjaka koju ste samo pri vrhu zarezali. Pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
  2.  U međuvremenu, skuhajte kestene i ogulite ih. 
  3. Pastrnjak i đumbir nasjeckajte.
  4. U dubljoj posudi na malo ulja prodinstajte pastrnjak i đumbir pa dodajte pečenu tikvu i češnjak. Podlijte s litrom i pol vruće vode pa dodajte kestene. Začinite te pustite da kuha oko 15 minuta.
  5. U juhu dodajte mlijeko te pustite još par minuta na vatri. Nakon toga, posudu maknite s vatre te izmiksajte štapnim mikserom kako biste dobili gustu krem juhu. 
  6. Gljivama odstranite peteljke i narežite ih. U tavu dodajte dvije žlice ulja (ako imate sezamovo koristite njega za što više okusa), dobro ju zagrijte te onda ubacite gljive. Prelijte ih s tamari umakom i termički obradite dok se gljive ne skuhaju i upiju umak.
  7. U manjoj tavici tostirajte bučine sjemenke i crni sezam.

Servirajte juhu tako da na vrh stavite gljive i sjemenke. Poslužite odmah. Dobar tek! 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.