gastro postao
Danas vam donosim recept za finu jesensku juhu koja je puna zdravih sastojaka.
Ova juha je izrazito kremasta i dosta zasitna. Za pripremu sam koristila hokaido tikvu i kestene, a na vrh juhe stavila sam shiitake gljive koje sam prelila tamari umakom, bezglutenskim umakom od soje, i termički obradila.
Još ideja za pripremu ručka možete potražiti i na blogu La Vie Shobaine!
Sastojci:
- 170 g pastrnjaka
- 480 g hokaido tikve
- 200 g očišćenih kestena
- 8 g đumbira
- 1 glavica češnjaka
- 150 ml mlijeka
- Sol, papar, timijan
- 150 g shiitake gljiva
- 2 žlice tamari umaka
- Crni sezam, bučine sjemenke
Postupak:
- Tikvu ogulite i razrežite na manje komadiće, te stavite peći u pećnicu s glavicom češnjaka koju ste samo pri vrhu zarezali. Pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
- U međuvremenu, skuhajte kestene i ogulite ih.
- Pastrnjak i đumbir nasjeckajte.
- U dubljoj posudi na malo ulja prodinstajte pastrnjak i đumbir pa dodajte pečenu tikvu i češnjak. Podlijte s litrom i pol vruće vode pa dodajte kestene. Začinite te pustite da kuha oko 15 minuta.
- U juhu dodajte mlijeko te pustite još par minuta na vatri. Nakon toga, posudu maknite s vatre te izmiksajte štapnim mikserom kako biste dobili gustu krem juhu.
- Gljivama odstranite peteljke i narežite ih. U tavu dodajte dvije žlice ulja (ako imate sezamovo koristite njega za što više okusa), dobro ju zagrijte te onda ubacite gljive. Prelijte ih s tamari umakom i termički obradite dok se gljive ne skuhaju i upiju umak.
- U manjoj tavici tostirajte bučine sjemenke i crni sezam.
Servirajte juhu tako da na vrh stavite gljive i sjemenke. Poslužite odmah. Dobar tek!
Laura Roman