Juha od leće iz crockpot lonca za sporo kuhanje savršena je za hladne dane kada trebaš hranu za utjehu, a pritom želiš učiniti i nešto dobro za svoje zdravlje
Kako temperature padaju, sve više nam pašu vruće, hranjive juhe koje će nam ugrijati i tijelo i dušu. Pritom je odlično kada ne moramo uložiti mnogo truda u pripremu, kada su zdrave i stvarno ukusne. Ovaj recept za detox juhu od leće sve je od navedenoga. I priprema se u crockpot loncu.
Iako je leća ovdje glavna namirnica, u ovu juhu ide i brojno sezonsko povrće poput bundeve, krumpira, graška mrkve i celera, i doista osigurava sve što ti treba za hranjiv, detoksificirajući obrok. Prepuna je vitamina i vlakana, a najljepše od svega je što ne zahtijeva gotovo nikakav trud. Jer, kao što smo rekli, kuha se u loncu za sporo kuhanje pa možeš podesiti vrijeme kuhanja.
Dok se sve polako krčka, tvoj dom će ispuniti najmirisnije arome koje potiču apetit i daju osjećaj ugode. Recept za ovu juhu od leće je prilagođen svakodnevnim obvezama, idealan za sve koji vole jela s jednostavnim sastojcima, ali bogatim okusima. Pripremi se na najukusniji detox koji će te ispuniti energijom i zadovoljstvom.
Juha od leće
foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od leće iz crockpot lonca
30 MIN
pripreme
360 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Bundeva
2
šalica
Mrkva
2
šalica
Krumpir
2
šalica
Celer
2
šalica
Zelena leća
1
šalica
Grašak
0,75
šalica
Luk
1
kom
Češnjak
5
režanj
Povrtni temeljac
10
šalica
Začinsko bilje
2
žličica
Sol
1
žličica
Postupak
Stavi sve povrće, leću, grašak, luk, češnjak, provansalske začine i temeljac u crockpot lonac. Poklopi i kuhaj na visokoj temperaturi 5-6 sati ili na niskoj 7-8 sati.
Na kraju u juhu dodati
Sastojci
Kelj
3
šalica
Peršin
1
šalica
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Sok od limuna
Postupak
Kada je juha gotova, izvadi otprilike 4 šalice juhe i stavi u blender s maslinovim uljem. Lagano blendaj dok smjesa ne postane polugusta i kremasta. Emulzija maslinovog ulja daje juhi bogatstvo i svilenkastu teksturu.
atim ulij tu kremastu smjesu natrag u lonac s ostatkom juhe. Umiješaj nasjeckani kelj bez stabljike i peršin, ugasi grijanje i pusti juhu da se lagano hladi nekoliko minuta prije posluživanje.
Prije posluživanja, juhu možeš začiniti s nekoliko kapi limunova soka, sherryjem ili crnim vinskim octom kako bi dobila onaj kiselkasti balans koji savršeno nadopunjuje bogatstvo okusa.
Želiš li stvarno podići doživljaj juhe na višu razinu, posluži je s hrskavim integralnim kruhom i malo ribanog parmezana na vrhu. Spoj toplog kruha i bogatog okusa juhe stvorit će savršenu harmoniju u svakom zalogaju.
Koju vrstu leće koristiti za ovu finu juhu? Najbolje su zelena ili smeđa leća jer zadržavaju oblik tijekom kuhanja. Crvena leća će se prebrzo raspasti, pa je radije nemoj koristiti za ovaj recept.