gastro postao
Ovako ukusno pripremljene prokulice mogle bi se svidjeti čak i onima koji ih inače izbjegavaju
Prokulice su jedan od najboljih izvora vitamina C, A i B kompleksa kao i magnezija, posebno u zimskim mjesecima. Kada ih spojiš s medom i acetom balsamicom koji je bogat antioksidansima dobit ćeš savršen blagdanski prilog.
Također, listići sušenih chili papričica u ovom jelu zagrijat će organizam u trenu, a korica limuna dat će mu svježinu. Najbolje ih je pripremiti neposredno prije serviranja da ostanu hrskave i tople.
Prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica
Sastojci:
- 750 g prokulica
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- 60 ml meda
- 80 ml aceta balsamica
- 3/4 žličice grubo mljevenih chili papričica
- 50 g maslaca
- 3 mlada luka
- 1 žličica sitno naribane limunove korice
Priprema:
- Lim za pečenje stavi na donju razinu pećnice te je zagrijte na 220 stupnjeva. Prokulice nareži na polovice, stavi u veliku zdjelu te dodaj ulje, sol i papar.
- Pažljivo izvadi vrući lim za pečenje iz pećnice. U lim za pečenje pomoću hvataljke rasporedi polovice prokulica tako da ravna strana bude okrenuta prema limu. Peci na 220 stupnjeva na najnižoj razini u pećnici dok ne omekšaju i porumene, oko 20 do 25 minuta.
- U međuvremenu, zakuhaj med u malom loncu na srednje visokoj temperaturi. Smanji temperaturu i još kuhaj tri do četiri minute često miješajući dok med ne postane tamno jantarne boje, ali ne zagori. Bit će pjenast, to je u redu.
- Makni med s vatre i dodaj aceto i chili papričice, miješaj dok umak ne postane kremast. Vrati lonac na srednje jaku temperaturu, doda maslac i sol te kuhaj neprestano miješajući dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i dok se ne zgusne, oko tri do četiri minute.
- Prebaci pečene prokulice u veliku zdjelu i dodaj glazuru te mladi luk i promiješaj da se sastojci sjedine. Posipaj ih limunovom koricom i posluži uz meso, ribu ili drugo glavno jelo.