Recepti Povrće 03. siječnja 2025.

Zgnječene hrskave prokulice s parmezanom i češnjakom

Povrće
35 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
hrskave prokulice s parmezanom
Zgnječene zapečene prokulice s parmezanom
foto: Skinnytaste/Pinterest
Vrijeme je da prokulice sagledaš u novom svjetlu – zgnječi ih, zapeci s parmezanom i pripremi se zaljubiti u ovo povrće na prvi zalogaj!

Znamo, znamo... Vjerojatno su i tebi prokulice sinonim za povrće koje "moraš jesti", a ne ono u kojemu uživaš. No zaboravi sve što si dosad mislio o njima jer ovaj recept mijenja pravila igre! Kad se ovako pripreme, zgnječene zapečene prokulice s parmezanom postaju pravo iznenađenje na tanjuru – nježne iznutra, a nevjerojatno hrskave izvana.

Zahvaljujući savršenom omjeru nježnog i hrskavog, ovo jelo je pravi dokaz da prokulice nisu dosadne, nego apsolutno čarobne. Kombinacija sira i češnjaka daje im onaj "wow" efekt kojem nitko neće moći odoljeti.

Bilo da ih poslužuješ uz meso, nedjeljne specijalitete ili kao samostalan zalogaj, ove prokulice postat će tvoj novi omiljeni recept. Nema na čemu, poznati smo po super idejama!

hrskave prokulice s parmezanom | Author: Skinnytaste/Pinterest Zgnječene zapečene prokulice s parmezanom foto: Skinnytaste/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Hrskave prokulice s parmezanom i češnjakom
35 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Prokulice / Kelj pupčar 700 g
  • Parmezan 1 šalica
  • Češnjak u prahu 1,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C. U velikom loncu zakuhaj vodu na jakoj vatri. Dodaj očišćene prokulice i kuhaj dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta. Procijedi ih u cjedilu i ostavi da odstoje 5 minuta kako bi se ocijedio višak vode.


  2. Obloži 2 velika lima papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli pomiješaj naribani parmezan i češnjak u prahu. Na pripremljene limove stavljaj zaobljene žličice sirne smjese, razmaknute 3-4 cm.

    Na svaki kružić sa sirom položi jednu prokulicu. Donjim dijelom čvrste čaše ili mjerne posude nježno zgnječi svaku prokulicu dok ne postigneš debljinu od otprilike 0,5 cm. Pospi prokulice preostalom smjesom sira.


  3. Peci u zagrijanoj pećnici dok sir na dnu ne postane zlatno-smeđ i hrskav, otprilike 10 minuta. Pažljivo preokreni svaku prokulicu tako da hrskavi sloj sira bude okrenut prema gore. Posloži ih na tanjur za posluživanje i posoli. Posluži toplo i uživaj!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

121 kcal

6 %

MASTI

5,00 g

6 %

KOLESTEROL

0,14 g

0 %

UH

13,00 g

4 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

 

Prokulice... Evo još razloga da ih zavoliš! 

Možda vas zanima... PROKULICE 3 odlična recepta za slasne priloge Recepti zapečene prokulice Možda vas zanima... Trebaš prilog? Zapeci prokulice s medom i senfom Recepti Možda vas zanima... 'Aglio e olio' tjestenina s prokulicama Recepti Možda vas zanima... Ražnjići s prokulicama – novi favorit s grilla Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.