Vrijeme je da prokulice sagledaš u novom svjetlu – zgnječi ih, zapeci s parmezanom i pripremi se zaljubiti u ovo povrće na prvi zalogaj!
Znamo, znamo... Vjerojatno su i tebi prokulice sinonim za povrće koje "moraš jesti", a ne ono u kojemu uživaš. No zaboravi sve što si dosad mislio o njima jer ovaj recept mijenja pravila igre! Kad se ovako pripreme, zgnječene zapečene prokulice s parmezanom postaju pravo iznenađenje na tanjuru – nježne iznutra, a nevjerojatno hrskave izvana.
Zahvaljujući savršenom omjeru nježnog i hrskavog, ovo jelo je pravi dokaz da prokulice nisu dosadne, nego apsolutno čarobne. Kombinacija sira i češnjaka daje im onaj "wow" efekt kojem nitko neće moći odoljeti.
Bilo da ih poslužuješ uz meso, nedjeljne specijalitete ili kao samostalan zalogaj, ove prokulice postat će tvoj novi omiljeni recept. Nema na čemu, poznati smo po super idejama!
Zgnječene zapečene prokulice s parmezanom
foto: Skinnytaste/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskave prokulice s parmezanom i češnjakom
35 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prokulice / Kelj pupčar
700
g
Parmezan
1
šalica
Češnjak u prahu
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C. U velikom loncu zakuhaj vodu na jakoj vatri. Dodaj očišćene prokulice i kuhaj dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta. Procijedi ih u cjedilu i ostavi da odstoje 5 minuta kako bi se ocijedio višak vode.
Obloži 2 velika lima papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli pomiješaj naribani parmezan i češnjak u prahu. Na pripremljene limove stavljaj zaobljene žličice sirne smjese, razmaknute 3-4 cm.
Na svaki kružić sa sirom položi jednu prokulicu. Donjim dijelom čvrste čaše ili mjerne posude nježno zgnječi svaku prokulicu dok ne postigneš debljinu od otprilike 0,5 cm. Pospi prokulice preostalom smjesom sira.
Peci u zagrijanoj pećnici dok sir na dnu ne postane zlatno-smeđ i hrskav, otprilike 10 minuta. Pažljivo preokreni svaku prokulicu tako da hrskavi sloj sira bude okrenut prema gore. Posloži ih na tanjur za posluživanje i posoli. Posluži toplo i uživaj!