Špajza 02. listopada 2021.

Prije odlaska u trgovinu pročitaj ovih sedam savjeta!

; odlazak u trgovinu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odgodi kupovinu i prvo pročitaj ovo!

Iako danas postoje aplikacije i web stranice putem kojih možeš naručiti hranu, odlazak u trgovinu na tjednoj ili mjesečnoj bazi i kupovina potrebnih namirnica još uvijek je nešto što većina nas radi. Voljela ti to ili ne - zašto ne bi "pametnije" to obavljala i usput malo uštedjela?

Nekoliko je stručnjaka za Delish navelo načine kako "pametno kupovati" i oduprijeti se marketingu, a evo i koji su to:

 

Blagajna Možda vas zanima... Dosta je čekanja u trgovinama: Kako izabrati najbrži red na blagajni? None

 

  • Odradi rutinsku provjeru smočnice

Prije nego što uopće pomisliš o napuštanju kuće, svakako provjeri što se nalazi u tvojoj smočnici. "Ovo ti uistinu može uštedjeti dio novca, a također ćeš izbjeći uzaludno gomilanje ili bacanje neiskorištene hrane", navela je Jessica Fisher, majka šestero djece, autorica kuharice i blogerica. "Ovo mi je također pomoglo i u odabiru namirnica, nakon nekog vremena vidjela sam što moja obitelj voli konzumirati, a što ne i više ne trošim novce na nepotrebne dodatke, kupujemo samo ono što stvarno volimo i s užitkom jedemo."

  • Iskoristi kupone ili newsletter

Sigurni smo da i na tvoju adresu ponekad dolaze letci s ponudom i sniženjima. Iako je u tom slučaju primamljivo kupiti više stvari, tu na snagu dolazi i važnost prvog koraka ili - provjera smočnice. Unatoč tome što je dio proizvoda na popustu, ti na njima nećeš uštedjeti jer ih inače možda uopće ne bi ni kupila. Stoga, provjeri koji ti se popusti nude i koji odgovaraju tebi i potrebama tvoje obitelji te se prijavi na tjedni ili mjesečni e-mail newsletter od trgovina koje najčešće posjećuješ kako bi bila u toku, ali i ekološki osviještena.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

 

  • Iskoristi društvene mreže

U današnjem, tehnološkom, svijetu sigurni smo imaš nekolicinu ljudi koje pratiš, a da ih nisi prethodno upoznala ili čak nisu ni iz tvoje države. Zašto onda ne bi pratila i trgovinu koju često posjećuješ? Osim što ćeš iz prve ruke saznati kada je i na što se odnosi određena akcija, bit ćeš i u toku s nagradnim igrama u kojima možeš sudjelovati.

  • Nemoj gladna otići u kupovinu

Prilično smo sigurni da si za ovo možda već čula, ali zasigurno ćeš prekoračiti svoj budget ako u kupovinu u odeš gladna jer "sve izgleda dobro onda", navela je Julie Ramhold, analitičarka tvrtke DealNews. "To će te samo dovesti do ubacivanja nezdrave hrane u svoja kolica, a zatim i do većeg računa na kraju."

 

kokos1.jpg Možda vas zanima... Mali savjeti za kvalitetniju pripremu mesa u pećnici None

 

  • Kupi veće količine namirnica koje redovito konzumiraš za vrijeme sniženja

"Umjesto da kupuješ impulzivno, pokušaj odrediti koje to namirnice najviše voliš ti kao i tvoja obitelj te ih pokušaj kupiti više kada se nalaze na popustu u trgovini", savjetuje Fisher. "Stvaranje 'mini zaliha' štedi novac i vrijeme, pogotovo ako kupuješ na tjednoj bazi."

  • Kupovanje namirnica u 'rinfuzi'

Umjesto kupovine staklenke začina, konzerve graha ili pakiranih jabuka - kupi namirnice u rinfuzi te sama doma nadopuni soljenke i slično. Osim što ćeš uštedjeti, jer nećeš plaćati dodatno za ambalažu u kojoj proizvod dolazi i njegovo pakiranje, priroda će ti biti zahvalna jer ćeš prestati koristiti jednokratnu ambalažu.

  • Prihvati (poneke) 'prečace'

Ako ti se ikada dogodilo da baciš polovicu cvjetače ili cijelu brokulu jer je predugo stajala, možda bi trebala razmisliti o kupovini prethodno opranih, nasjeckanih i smrznutih proizvoda. Osim što će ti uštedjeti vrijeme na pripremi, oni mogu dulje trajati što neće dovesti do bespotrebnog bacanja namirnica.

 

pita Možda vas zanima... Najnoviji savjeti dana za bolje snalaženje u kuhinji None
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.