17. srpnja 2016.

Mali savjeti za kvalitetniju pripremu mesa u pećnici

kokos1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečenje mesa u pećnici, na prvu, zvuči vrlo jednostavno, no i tu vrijedi znati par trikova, ne samo za osebujnu slast jela, već i za očuvanje nutritivne vrijednosti.

Visoke temperature u pećnici brzo mogu smanjiti udio osjetljivih vitamina, ali i dovesti do sagorijevanja i stvaranja karcinogenih tvari, stoga je prvo pravilo korištenja pećnice održavati najnižu temperaturu potrebnu da se jelo pripremi. 

Za očuvanje nutritivne vrijednosti, dobra je ideja i meso staviti u posebnu vrećicu od papira ili foliju kako bi namirnica bila zaštićena od visokih temperatura.

Oko trenutka soljenja mesa, vode se brojne rasprave, a savjeti su mnogobrojni - dok neki savjetuju soliti prije pečenja, druga struja zagovara soljenje na kraju pripreme. Ipak, čini se da svaka vrsta mesa nosi sa sobom svoja pravila.

Mali trikovi za sve vrste mesa

Teleće-pečenje-s-krumpirima | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Pečenje piletine ili janjetine daje najbolju sočnu unutrašnjost i hrskavu površinu ukoliko se začine i nasole dan ranije.

S druge strane, kako svinjetina (osobito odojak) ne bi izgubila svoje sokove, valja ju nasoliti na kraju pripreme kako bi se spriječilo „isušivanje“ i „otvrdnuće“ mesa.

Za savršenog odojka vrijedi još jedno pravilo: prvih desetak minuta peći ga na visokoj temperaturi. Zatim žlicom izdvojiti masnoću koja je bila u mesu, a nakupila se na dnu lima za pečenje, te nastaviti peći najmanje sat vremena na nižim temperaturama.

Ako vam je na jelovniku pečena piletina ili puretina, za hrskavu i zlatnu kožicu, savjetuje se ispod mesa podliti mješavinu piva i žlice meda. Pred kraj pečenja možete probušiti kožu bataka blizu zgloba kako meso uz kost ne bi ostalo sirovo.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.