Špajza 16. ožujka 2021.

Postani vrhunski chef u vlastitoj kuhinji uz nekoliko jednostavnih savjeta

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Strpljenje i pozornost ključni su 'sastojci' svakog fantastičnog recepta, a uz pomoć savjeta koji te čekaju u nastavku teksta i ti možeš u skoro vrijeme početi kuhati kao profesionalac!

Ukusno, mirisno i fino dekorirano jelo zadnjih je nekoliko mjeseci nešto što vidiš samo na slikama? U ovo vrijeme pandemije koronavirusa, iako možda nemaš priliku posjetiti svoj omiljeni restoran i kušati jela iz profesionalnih ruku, sljedeći korak koji možeš napraviti jest da sama kod kuće zasučeš rukave, baciš se na posao i pokušaš napraviti nešto slično! Amatersko kuhanje je uzelo maha i postalo veliki trend kojem su se mnogi priključili!

Donosimo najbolje savjete popularnog Anthonyja Bourdaina

Svi mi u sebi imamo ono maleno kreativno dijete koje samo čeka da bude pušteno na slobodu, a uz neke od najboljih savjeta popularnog chefa Anthonyja Bourdaina sigurni smo da možeš pripremiti jelo koje će i izgledom, te okusom, mirisom i teksturom biti veoma slično jelu koje je pripremio profesionalni kuhar u restoranu!

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Osim pristojnog noža, dobre tavice te kvalitetnih i ekološki čistih sastojaka, postoje još neki savjeti koje profesionalni kuhari čuvaju samo za sebe. Anthony Bourdain u svojoj je knjizi "Dosje kuhinja" naveo nekoliko tajni najboljih chefova svijeta, a neke od njih vezane su uz namirnice koje oni koriste. Evo koje su to:

  • Ljutika

Luk je osnovna stavka kada je u pitanju priprema bilo kojeg jela. On je glavi sastojak mnogih jela u svim restoranima svijeta, a na dan neki chefovi u popularnim restoranima koriste čak 20 kilograma luka! No, osim običnog luka, savjet koji je zlata vrijedan jest da sljedeći put umjesto njega probaš koristiti ljutiku ili luk kozjak i time ćeš dobiti neku novu dimenziju svojeg jela!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Maslac

U profesionalnoj kuhinji maslac je prva i zadnja stvar koju chefovi stavljaju u tavicu u svojim kuhinjama. On daje, pogotovo umacima, bogatiji, kremastiji i mekši okus i teksturu nego što ćeš ti to ikad moći dobiti koristeći samo ulje. U francuskim kuhinjama to se naziva 'monter au beurre' i najlakši je način da pojačaš i obogatiš okus jela s minimalno uloženog napora ili truda.

Za još inspiracije, recepata te savjeta pomoću kojih će priprema jela kod kuće biti zabavna, a jela imati okus fin kao iz restorana posjeti gourmeggle.hr stranicu.

  • Pečeni češnjak

Češnjak je božanstvena namirnica. Rijetki prehrambeni proizvodi mogu se ponositi tim epitetom, ali on to zaista je. Osim što ga se koristi kao začin, on je sjajan i zbog zdravlja. No, profesionalni chefovi smatraju kako je grijeh ne koristiti svježi češnjak. Prema njima - onaj tko je lijen oguliti i očistiti češnjak - ne zaslužuje ga ni jesti. Također, za koji god način čišćenja i sjeckanja se odlučiš, popularni chefovi kažu kako je sve u redu, osim korištenja preše i mljevenja. Pravi okus jelo će dobiti samo od češnjaka koji ostane cijeli ili onog koji je narezan na nešto deblje komadiće te prilikom pečenja lagano potamni. 

Češnjak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Peršin

I nije neka novost kako profesionalni kuhari, ali i amateri koriste peršin kao začin, ali i za ukrašavanje jela. No, kao i s češnjakom, nemoj ga usitnjavati u stroju. Uzmi stručak peršina, umoči ga u hladnu vodu, operi, osuši nekoliko minuta i nožem nareži pod kutom i što je tanje moguće. Posipaj ga ravnomjerno na jelo i sve ćeš podići na neku novu razinu!

  • Temeljac

Gotovo svaki veći ili poznatiji restoran na svijetu u svojem skladištu ili hladnjaku ima najmanje 30 litara temeljca: povrtnog, pilećeg ili goveđeg. On je ključan sastojak, no često se odlučujemo na korištenje onog kupovnog. Prva stvar koju stoga trebaš napraviti jest izdvojiti malo kosti od mesa ili povrća i pripremiti litre i litre domaćeg temeljca s provjerenim sastojcima. Dovrši ga, pričekaj da se ohladi i zaledi te spremi za buduće korištenje. Uloži malo truda i uživaj u rezultatima prilikom kuhanja svakog drugog jela!

  • Prilagodi recept

Osim svježih, čistih i ekološki uzgojenih namirnica, moraš biti svjesna da ključ savršenog ukusa nije uvijek u slijepom slijeđenju uputa. Osim toga, u kuhanje trebaš uložiti vrijeme i ljubav, jer okus namirnice zaista će to pokazati - nije isto ako je ona kuhana s ljubavlju ili u žurbi na najvećem plameniku pod najvećom vatrom. Recept je nešto što te može voditi, ali do savršenog okusa doći ćeš samo praksom. Jednom kad shvatiš što je to što tvoja obitelj ili prijatelji vole, svaki recept moći ćeš prilagoditi vama kako bi on bio još ukusniji.

Recept za sjajnu blagdansku pogaču

Uz pomoć prethodnih savjeta svakako se okušaj u pripremi ove sjajne blagdanske pogače koja će se savršeno uklopiti i uz tvoj uskršnji stol! Tako obična, jednostavna, a slasna - savršena je kako za one spretne, tako i za početnike u kuhanju!

Sastojci:

  • 800 g glatkog brašna
  • 200 g MEGGLE maslaca
  • 200 g MEGGLE svježeg sira
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 6 kuhanih jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 20 g suhog kvasca
  • 1 žličica limunove korice

Upute za pripremu, uz mnoštvo ostalih recepata i savjeta pomoću kojih će priprema jela kod kuće biti zabavna, a jela imati okus fin kao iz restorana potraži na gourmeggle.hr stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.