Recepti 20. travnja 2023.

Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka

Ravioli
Ravioli punjeni ricottom i medvjeđim lukom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divlji srodnik češnjaka mami nas svojim svježim zelenim listovima s rubova šuma, a mi smo odabrali kombinaciju s tjesteninom i nadjevom od sira koji će zadovoljiti i izbirljive gurmane

Budući da ovu začinsku biljku karakterizira isti miris kao i češnjak, no ne i nakon jela, a osim toga je i vrlo zdrav i mogu se koristiti svi njegovi dijelovi – nikoga ne čudi da je medvjeđi luk postao omiljeni sastojak u kuhinjama mnogih gurmana i profesionalnih kuhara. 

Od ove divlje biljke mogu se koristiti svi dijelovi: lukovica, listovi, cvjetići i plodovi. Svi se prvo moraju dobro oprati i očistiti. Najbolji okus daju kada su sirovi, jer kada ih se kuha ili prži gube svoju intenzivnu aromu.

 

Rolice od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Rolice od medvjeđeg luka - proljeće u jednom zalogaju Recepti

 

Mnogi vole od medvjeđeg luka raditi juhe, spajati ih s tjesteninama, s rižotima, ali i koristiti ga kao dio nadjeva – poput ovog našeg recepta gdje smo spojili osvježavajuće arome sira ricotte s tjesteninom i našom ukusnom zvijezdom – medvjeđim lukom.

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

 

Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 g raženog brašna
  • 120 g pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 4 žlice ulja
  • 400 g medvjeđeg luka
  • 1 luk
  • 3 žlice maslaca
  • 250 g sira ricotte
  • 10 žlica vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • muškatni oraščić

 

Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Kolumne

 

Priprema:

  1. Pomiješaj raženo i pšenično brašno pa uz dodatak 1 žličice soli, jaja, ulja i oko 5 žlica vode umijesi glatko i elastično tijesto. Umotaj ga u prozirnu foliju te ostavi da stoji 15 minuta.
  2. U međuvremenu pripremi nadjev. Medvjeđi luk operi pa ga vlažnog propirjaj oko 2 minute u velikom loncu dok ne povene. Ocijedi ga, prelij hladnom vodom, ponovno ocijedi i krupno nasjeckaj.
  3. Luk staklasto propirjaj na 1 žlici maslaca. Izmiješaj 200 g ricotte sa 4 žlice vrhnja za kuhanje te umiješaj luk i medvjeđi luk. Nadjev začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  4. Odstajalo tijesto razvaljaj na debljinu od 3 mm, izreži od njega 12 krugova (promjera 10 cm) pa svakome u sredinu stavi po malo nadjeva. Krugove preklopi da dobiješ polumjesece, a rub dobro utisni vilicom.
  5. Jastučiće kuhaj oko 5 minuta u većoj količini posoljene vode. Kad su kuhani, ocijedi ih, pomiješaj u tavi sa 2 žlice vrućeg, otopljenog maslaca i popapri.
  6. Ostatak ricotte zagrij s preostalim vrhnjem, po želji dodaj malo vode od kuhanja pa time prelij jastučiće. Jelo možeš prije posluživanja ukrasiti tanko narezanim medvjeđim lukom i parmezanom.

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

 

Medvjeđi luk Možda vas zanima... Medvjeđi luk - proljetno čudo i ljubav na prvi zalogaj Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.