Budući da ovu začinsku biljku karakterizira isti miris kao i češnjak, no ne i nakon jela, a osim toga je i vrlo zdrav i mogu se koristiti svi njegovi dijelovi – nikoga ne čudi da je medvjeđi luk postao omiljeni sastojak u kuhinjama mnogih gurmana i profesionalnih kuhara.
Od ove divlje biljke mogu se koristiti svi dijelovi: lukovica, listovi, cvjetići i plodovi. Svi se prvo moraju dobro oprati i očistiti. Najbolji okus daju kada su sirovi, jer kada ih se kuha ili prži gube svoju intenzivnu aromu.
Mnogi vole od medvjeđeg luka raditi juhe, spajati ih s tjesteninama, s rižotima, ali i koristiti ga kao dio nadjeva – poput ovog našeg recepta gdje smo spojili osvježavajuće arome sira ricotte s tjesteninom i našom ukusnom zvijezdom – medvjeđim lukom.
Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g raženog brašna
- 120 g pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 4 žlice ulja
- 400 g medvjeđeg luka
- 1 luk
- 3 žlice maslaca
- 250 g sira ricotte
- 10 žlica vrhnja za kuhanje
- sol i papar
- muškatni oraščić
Priprema:
- Pomiješaj raženo i pšenično brašno pa uz dodatak 1 žličice soli, jaja, ulja i oko 5 žlica vode umijesi glatko i elastično tijesto. Umotaj ga u prozirnu foliju te ostavi da stoji 15 minuta.
- U međuvremenu pripremi nadjev. Medvjeđi luk operi pa ga vlažnog propirjaj oko 2 minute u velikom loncu dok ne povene. Ocijedi ga, prelij hladnom vodom, ponovno ocijedi i krupno nasjeckaj.
- Luk staklasto propirjaj na 1 žlici maslaca. Izmiješaj 200 g ricotte sa 4 žlice vrhnja za kuhanje te umiješaj luk i medvjeđi luk. Nadjev začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Odstajalo tijesto razvaljaj na debljinu od 3 mm, izreži od njega 12 krugova (promjera 10 cm) pa svakome u sredinu stavi po malo nadjeva. Krugove preklopi da dobiješ polumjesece, a rub dobro utisni vilicom.
- Jastučiće kuhaj oko 5 minuta u većoj količini posoljene vode. Kad su kuhani, ocijedi ih, pomiješaj u tavi sa 2 žlice vrućeg, otopljenog maslaca i popapri.
- Ostatak ricotte zagrij s preostalim vrhnjem, po želji dodaj malo vode od kuhanja pa time prelij jastučiće. Jelo možeš prije posluživanja ukrasiti tanko narezanim medvjeđim lukom i parmezanom.