Recepti 20. travnja 2023.

Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka

Ravioli
Ravioli punjeni ricottom i medvjeđim lukom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divlji srodnik češnjaka mami nas svojim svježim zelenim listovima s rubova šuma, a mi smo odabrali kombinaciju s tjesteninom i nadjevom od sira koji će zadovoljiti i izbirljive gurmane

Budući da ovu začinsku biljku karakterizira isti miris kao i češnjak, no ne i nakon jela, a osim toga je i vrlo zdrav i mogu se koristiti svi njegovi dijelovi – nikoga ne čudi da je medvjeđi luk postao omiljeni sastojak u kuhinjama mnogih gurmana i profesionalnih kuhara. 

Od ove divlje biljke mogu se koristiti svi dijelovi: lukovica, listovi, cvjetići i plodovi. Svi se prvo moraju dobro oprati i očistiti. Najbolji okus daju kada su sirovi, jer kada ih se kuha ili prži gube svoju intenzivnu aromu.

 

Rolice od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Sezonu medvjeđeg luka iskoristi na najbolji mogući način! Napravi rolice od medvjeđeg luka Recepti

 

Mnogi vole od medvjeđeg luka raditi juhe, spajati ih s tjesteninama, s rižotima, ali i koristiti ga kao dio nadjeva – poput ovog našeg recepta gdje smo spojili osvježavajuće arome sira ricotte s tjesteninom i našom ukusnom zvijezdom – medvjeđim lukom.

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

 

Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 g raženog brašna
  • 120 g pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 4 žlice ulja
  • 400 g medvjeđeg luka
  • 1 luk
  • 3 žlice maslaca
  • 250 g sira ricotte
  • 10 žlica vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • muškatni oraščić

 

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Recepti

 

Priprema:

  1. Pomiješaj raženo i pšenično brašno pa uz dodatak 1 žličice soli, jaja, ulja i oko 5 žlica vode umijesi glatko i elastično tijesto. Umotaj ga u prozirnu foliju te ostavi da stoji 15 minuta.
  2. U međuvremenu pripremi nadjev. Medvjeđi luk operi pa ga vlažnog propirjaj oko 2 minute u velikom loncu dok ne povene. Ocijedi ga, prelij hladnom vodom, ponovno ocijedi i krupno nasjeckaj.
  3. Luk staklasto propirjaj na 1 žlici maslaca. Izmiješaj 200 g ricotte sa 4 žlice vrhnja za kuhanje te umiješaj luk i medvjeđi luk. Nadjev začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  4. Odstajalo tijesto razvaljaj na debljinu od 3 mm, izreži od njega 12 krugova (promjera 10 cm) pa svakome u sredinu stavi po malo nadjeva. Krugove preklopi da dobiješ polumjesece, a rub dobro utisni vilicom.
  5. Jastučiće kuhaj oko 5 minuta u većoj količini posoljene vode. Kad su kuhani, ocijedi ih, pomiješaj u tavi sa 2 žlice vrućeg, otopljenog maslaca i popapri.
  6. Ostatak ricotte zagrij s preostalim vrhnjem, po želji dodaj malo vode od kuhanja pa time prelij jastučiće. Jelo možeš prije posluživanja ukrasiti tanko narezanim medvjeđim lukom i parmezanom.

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

 

medvjeđi luk Možda vas zanima... Niknuo je medvjeđi luk, krećemo u berbu i od njega pripremamo razna čuda Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.