Recepti Govedina 27. travnja 2025.

Kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka

Govedina
25 MIN
120 MIN
4
SREDNJE
Umak od medvjeđeg luka
Umak od medvjeđeg luka
foto: Shutterstock
Uz savršeno kuhane odreske prelivene kremastim umakom tvoji će gosti uzdisati od zadovoljstva pri svakom zalogaju

Sezona je medvjeđeg luka i prava je šteta ne iskoristiti njegovu svježinu za pripremu prefinih jela. Iako je možda najpopularniji u raznim pecivima, nadjevima ili u, primjerice, quichevima, ovaj proljetni izdanak savršeno ide i u omlete, variva i salate, a često je zvijezda popularnog talijanskog umaka - pesta.

Jelima s tjesteninom pruža jedinstven okus i aromu, kao i namazima od sira, no želiš li njegov okus dignuti na istančaniju razinu onda ga definitivno sljubi s fino kuhanim i mekim mesom – poput ovog iz našeg recepta. Uz savršenu govedinu prelivenu kremastim umakom tvoji će gosti uzdisati od zadovoljstva pri svakom zalogaju.

medvjeđi luk Možda vas zanima... Krećemo u berbu medvjeđeg luka i od njega pripremamo razna čuda Špajza

 | Author: Getty Images Medvjeđi luk foto: Getty Images

Ne gasi ekran dok kuham

Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Govedina 800 g
  • Medvjeđi luk 2 svežanj
  • Goveđi temeljac 1,50 l
  • Vrhnje za kuhanje 500 ml
  • Papar u zrnu 2 žličica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žličica
  • Bijelo vino 3 žlica
  • Muškatni oraščić
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U mesni temeljac stavi papar, zakuhaj i dodaj govedinu u komadu. Smanji vatru na minimum, poklopi i kuhaj meso oko 90 minuta. Juha više ne smije kipjeti.


  2. Malo prije kraja kuhanja očisti, operi i posuši medvjeđi luk te sitno nasjeckaj tvrde peteljke. Zakuhaj 250 ml vrhnja, dolij oko 200 ml juhe od kuhanja mesa pa kuhaj umak na jakoj vatri dok se ne reducira na pola. Tada umuti škrob s bijelim vinom, umiješaj ga u umak te prokuhaj 10-tak minuta dok se ne zgusne. Umak začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.


  3. Izmiksaj ostatak vrhnja pa ga s medvjeđim lukom umiješaj u umak i kratko izmiksaj štapnim mikserom. Kuhano meso izvadi iz juhe, nareži na odreske i posluži uz umak od medvjeđeg luka. Stavi i nekoliko listova za dekoraciju.


  4. Uz ovako pripremljeno meso najbolje godi kuhani slani krumpir.


Isprobaj i ove recepte s medvjeđim lukom...

rižoto s medvjeđim lukom Možda vas zanima... ZELENO I SVJEŽE Rižoto s medvjeđim lukom Recepti Paul Ivić, pesto od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Chef Paul Ivić pravi najbolji pesto od medvjeđeg luka! Recepti Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Možda vas zanima... Prefini sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Recepti Ravioli Možda vas zanima... Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.