Kad želiš promjenu, a voliš avokado tost, odlično rješenje je slasna avokado tost focaccia, za koju ti treba samo nekoliko sastojaka! Imamo odličan recept!
Avokado tost odličan je i zdrav doručak ili jedno od jela na svakom brunchu koji drži do sebe. No ponekad se zaželimo promjene i odmaka od klasike, pa smo odlučili ovaj put spojiti avokado tost i također omiljenufocacciu.
Ovaj recept za avokado tost focacciu odličan je način da se iskoristi viša focaccie koja više nije savršeno svježa, no, vjeruj nam, jednom kad ga probaš, peći ćeš focacciu (ili nabavljati kupovnu) samo radi pripreme ovih slasnih zalogaja.
Odličnu ravnotežu avokadu daje karamelizirani ljubičasti luk, a dašak sofisticiranosti mladi kozji sir pomiješan s dimljenom paprikom. Ako slučajno doma nemaš kozji sir (ili ga ne voliš), slobodno ga zamijeni feta sirom ili svježim kravljim sirom. S tim da trebaš pripaziti na ukupnu količinu soli ako koristiš feta sir.
Avokado tost focaccia
foto: Il Gusto di Andre/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Avokado tost focaccia
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Focaccia
1
kom
Maslinovo ulje
4
žlica
Ljubičasti luk
2
kom
Sol
1
žličica
Šećer
1
žlica
Kvasina
2
žlica
Kozji sir
0,25
šalica
Dimljena paprika
0,50
žličica
Avokado
5
kom
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Cvijet soli
Postupak
Rešetku postavi u gornju trećinu pećnice te pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.
Gotovu focacciu stavi u pleh obložen papirom za pečnje. Gornji dio focaccie premaži sa 2 žlice maslinova ulja.
Focacciu peci dok rubovi ne dobiju laganu smeđu boju i postanu hrskavi, oko 10 minuta
Dok se focaccia peče, u velikoj tavi na srednjoj vatri ugrij preostale 2 žlice maslinova ulja. Na ulju poprži luk narezan na tanke polumjesece, dok ne poprimi duboku zlaćanu boju, 15- 20 minuta. Posoli s 1/2 žličice soli.
Po luku pospi šećer. Nastavi dinstati, uz često miješanje, dok se šećer ne rastopi - oko 1 minutu. Polagano ulij vinski ocat od crvenog vina i dinstaj dalje, dok se tekućina ne reducira, 1-2 minute.
U zdjelici pomiješaj nadrobljeni mladi kozji sir i dimljenu papriku.
U srednjoj zdjeli zgnječi avokado, mogu ostati manji komadići, ne treba biti savršeno glatko. Avokado posoli preostalom 1/2 žličice soli i svježe mljevenim paprom. Promiješaj.
Avokado premaži preko prepečene focaccie. Preko avokada razmaži karamelizirani ljubičasti luk. Na vrh stavi kozji sire pomiješan s dimljenom papirkom te po vrhu pospi cvijetom soli.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
324 kcal
16 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,20 g
0 %
UH
17,00 g
6 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Avokado tost focaccia najbolja je kad se jede odmah, ali ako ti baš ostane viška, možeš ju sačuvati za idući dan. Nareži je na komadiće, i čuvaj u hladnjaku 1 dan u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka. Ali ne nadaj se da će ostati savršeno hrskava 😉