Recepti Kruh i pecivo 23. ožujka 2025.

RECEPT DANA Focaccia s češnjakom i ružmarinom

Kruh i pecivo
35 MIN
30 MIN
10
SREDNJE
focaccia
Focaccia s češnjakom i ružmarinom
foto: Nunun Dy/Pexels
Svi kojima je focaccia omiljena, doći će na svoje uz ovaj odličan recept u kojem se tijesto ne mijesi, već samo zamiješa i diže u hladnjaku. Isprobaj, uživat ćeš!

Ljubitelji focaccie ovo je recept za vas! Ova focaccia s češnjakom i ružmarinom nevjerojatno je pahuljasta i aromatična i stvarno joj je teško odoljeti. Mi smo probali i – nismo uspjeli!

Ova focaccia se ne mijesi i ne zahtijeva puno vremena niti muke. Jedino što se tijesto (radi boljeg okusa) drži u hladnjaku dosta dugo. No ti u to vrijeme stigneš odmoriti, obaviti druge stvari ili - odspavati.

Možda vas zanima... Jamiejeva foccacia s bobom, parmezanom i limunom Recepti

Kako poslužiti focacciu?

Baš zato je ovu focacciu najbolje zamiješati (da, ova focaccia se ne mijesi, samo se na početku zamiješa špatulom) prije spavanja i ujutro nakon doručka nastaviti s pripremom.

Trakice focacccie s češnjakom i ružmarinom posluži uz umak od bosiljka i maslinovog ulja, tapenadu od maslina ili izmiksani feta sir. Ili iskoristi focacciu i od nje napravi najfiniji sendvič – primjerice s mortadelom. Obavezno isprobaj ovaj recept!

focaccia | Author: Adam Bartoszewicz/Unsplash Pravljenje udubina u tijestu za focacciu foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Focaccia s češnjakom i ružmarinom
35 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Voda 2,33 šalica
  • Instant kvasac 30 g
  • Maslinovo ulje 0,75 šalica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 4 žličica
  • Brašno 5 šalica
  • Krupna sol
  • Češnjak 3 režanj
  • Ružmarin 1 žlica
Postupak
  1. Izmiješaj vodu, kvasac i 2 žlice maslinova ulja u velikoj zdjeli, dok se kvasac do kraja ne rastopi. Dodaj sol, a potom i brašno. Miješaj špatulom dok se ne počne formirati ljepljivo tijesto. Postruži ostatke s rubova posude, umiješaj ih u tijesto.


  2. Tijesto pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se volumen tijesta ne udvostruči – minimalno 8 sati, ali i do 24 sata.


  3. Ulij 1/2 šalice ulja u metalni pleh dimenzija cca 35x23 cm.


  4. Naulji ruke i prebaci rukama tijesto iz zdjele u pripremljeni kalup, preklopi tijesto i cijelog dobro namaži uljem. Tijesto raširi do rubova pleha. Ako se tijesto vraća, pusti ga da odmori 10-ak minuta i pokušaj ponovno. Pusti da se tijesto diže na sobnoj temperaturi sve dok ne postane jako mekano i pahuljasto, sati i pol do dva sata.


  5. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Prstima u focaccii napravi udubine. Pospi cvijetom soli ili krupnom soli te peci dok se focaccia lijepo ne digne i dobije zlaćanu boju, 25-30 minuta.


  6. Dok se focaccia peče u posudu na slabu vatru stavi preostalu ¼ šalice ulja, češnjak i ružmarin i zagrijavaj dok lijepo ne zamiriše. Makni s vatre.


  7. Focacciu stavi da se hladi 15-ak minuta u plehu te ju nakon toga premaži aromatiziranim uljem s češnjakom i ružmarinom. Kada se sve upije lagano izvadi focacciu iz pleha i pusti da se još malo hladi.


  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.


Što je veća posuda za dizanje tijesta, to bolje. Ako nemaš veliku posudu za tijesto, možeš koristiti i neki veliki lonac ili veliku posudu od lijevanog željeza.

 

Focacciu možeš napraviti i 3 dana prije posluživanja, samo ju trebaš kada se potpuno ohladi dobro umotati u plastičnu foliju i čuvati tako na sobnoj temperaturi (ne zaboravi, maksimalno 3 dana!). Focacciu možeš i zamrznuti te ju čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Focacciu koje je bila zamrznuta ili stajala na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati, treba lagano zagrijati u pećnici na niskoj temperaturi kako bi ponovno postala hrskava.

Ako ti nije dosta focaccie, isprobaj i ove recepte...

Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne Možda vas zanima... Od A do Ž: Focaccia s maslinama, rajčicama i ružmarinom Kolumne Možda vas zanima... Focaccia na još bolji način - meka, prozračna i slasna! Kolumne mirisna focaccia Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:56 07. Ožujak 2024.

    prekrasno