Recepti Desert 29. svibnja 2024.

Limun rolice za savršen slatki doručak

Desert
5 MIN
210 MIN
12
SREDNJE
limun rolice
Osvježavajuće limun rolice
foto: Instagram @healthy_plantbased
Kad pomisliš na cimet rolice, gotovo da ti se ukaže okićena jelka. A voliš ih! Kako je ipak (malo) prerano za božićnu, odnosno zimsku verziju, zamijeni cimet limunom i napravi - limun rolice!

Da, cimet rolice šaljemo na zasluženi odmor, a na scenu stupaju limun rolice. Ove divne, mekane slastice prelivene krem sirom ispunjene su kremom od limuna s mljevenim kardamomom i naribanim đumbirom… I jedva ćete čekati podijeliti i s drugima. Ili možda nećete.

Umjesto soka, limunova korica

Kreiranje deserta bogatog okusa limuna znači korištenje puno limuna. Dok sok ima okus limuna kad je sirov, kad se kuha više nema svježu i izraženu citrusnu aromu koja je potrebna u ovom desertu.

Zato, umjesto soka, koristi koricu. Kao kod cimet rolica, tijesto se poboljša slojem omekšanog maslaca pomiješanog sa zaslađivačem i začinima. Umjesto smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića, ove rolice sadrže limunovu kremu, svježi đumbir i mljeveni kardamom.

Ne gasi ekran dok kuham

Limun rolice
5 MIN
pripreme
210 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Limunova korica 2 kom
  • Šećer 3 žlica
  • Mlijeko 0,75 šalica
  • Mlijeko 2 žlica
  • Suhi kvasac 1 kom
  • Jaje 2 kom
  • Brašno 450 g
  • Maslac 6 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Curd od limuna 0,75 kom
  • Maslac 6 žlica
  • Šećer 3 žlica
  • Đumbir - svježi 2 žlica
  • Limunova korica 1 kom
  • Kardamom 1 žličica
  • Sol 0,50 šalica
  • Brašno 2 žlica
  • Suncokretovo ulje 1,50 žličica
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • Krem sir 225 g
  • Šećer u prahu 85 g
  • Limunova korica 1 kom
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Kardamom 0,25 žličica
Postupak
  1. U zdjelici, koristeći vrhove prstiju, trljaj naribanu koricu jednog limuna i šećer kako bi se sjedinili i oslobodila ulja iz korice. Premjesti 1 žlicu mješavine korice u malu posudu otpornu na toplinu. Umiješaj punomasno mlijeko. Zagrijavaj u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 15 sekundi, miješajući između svakog, dok termometar ne registrira 43-46 stupnjeva, ukupno oko 90 sekundi. Ako je smjesa toplija od 46 stupnjeva, pusti da se ohladi. Promiješaj da se šećer otopi. Umiješaj kvaca i pusti da odstoji 5-10 minuta kako bi se aktivirao.


  2. U velikoj zdjeli miksera nastavkom za tijesto miksaj jaja, brašno, 6 žlica neslanog maslaca, rastopljenog i ohlađenog, 1/2 žličice soli, vaniliju, mliječnu smjesu i preostalu smjesu korice na srednje niskoj brzini (bliže srednjoj nego niskoj) dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele, 10-12 minuta.


  3. Sprejem za pečenje posprejaj drugu veliku zdjelu (po mogućnosti staklenu da možete vidjeti). Premjestite tijesto u pripremljenu zdjelu. Pokrij plastičnom folijom i ostavi na toplome mjestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.


  4. U međuvremenu, u maloj zdjeli pomiješaj limunovu kremu, 6 žlica omekšanog neslanog maslaca, 3 žlice šećera, đumbir, naribanu koricu 1 limuna, 1 žličicu kardamoma (ako koristiš) i 1/2 žličice soli.


  5. Na radnoj površini postavi list papira za pečenje dimenzija 45 cm x 33 cm i pospi ga brašnom. Otkrij tijesto i lagano ga probuši kako bi se ispustio višak zraka. Premjesti tijesto na papir za pečenje. Koristeći valjak za tijesto posut brašnom, razvaljaj tijesto u pravokutnik dimenzija 45 cm x 33 cm, pokrivajući papir.


  6. Namaži smjesu limunove kreme na tijesto, potpuno pokrivajući površinu. Koristeći papir za pečenje, premjesti tijesto na lim za pečenje. Ohladi 15 minuta.


  7. Posprejaj posudu za pečenje dimenzija 33 cm x 23 cm sprejem za pečenje. Postavi tijesto na čistu radnu površinu s najdužim rubom okrenutim prema sebi. Podigni rub papira za pečenje najbliži sebi i lagano, ali čvrsto, zarolaj tijesto od sebe, stvarajući dugu roladu. Koristeći nazubljeni nož, izreži roladu na 12 kriški, svaku debljine oko 4 cm. Premjesti rolice u pripremljenu posudu za pečenje. Pokrij plastičnom folijom i ostavi na toplome dok se ne udvostruče, još oko 1 sat.


  8. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. U maloj zdjeli istuci jaje s 2 žlice vode. Prelij vrhnje za šlag po rolama. Premaži smjesom jaja. Peci limunove rolice dok vrhovi i strane ne postanu zlatno smeđi, 30-35 minuta. Ostavi da se ohlade 20 minuta.


  9. U zdjelici snažno umuti kremasti sir i šećer u prahu dok ne postanu glatki. Dodaj naribanu koricu jednog limuna, limunov sok, sol i 1/4 žličice mljevenog kardamoma (ako koristiš) i miješaj dok se ne sjedini. Namaži preljev na ohlađene limunove rolice.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

512 kcal

25 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

125,00 g

41 %

UH

52,00 g

18 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

Isprobaj i ove zarolane recepte!

Pizza rolice sa špinatom Možda vas zanima... Brze pizza rolice s posebnim dodatkom Recepti rolice s jabukama i orasima Možda vas zanima... Mekane rolice s jabukama i orasima Recepti Možda vas zanima... Brze i slatke: Rolice od vanilije i šumskog voća Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.