Tijekom tjedna uglavnom jurimo i trpamo u sebe što nam dođe po zub… Ne mora biti tako. Ovaj karamelizirani losos je prefin i spreman u trenu
Kad su u pitanju večere za 15 minuta tijekom radnog tjedna, ništa nije bolje od jednostavnog komada sočnog lososa premazanog glazurom od smeđeg šećera.
Potrebno je 5 minuta za pripremu, 10 minuta za pečenje, a i čišćenje je jednostavno. Smeđi šećer, dijon senf, sok limete, riblji umak i berbere začin - topla etiopska mješavina - se zajedno umute kako bi se stvorila melasasta slatko-slana glazura koja se nanosi na losos prije, tijekom i nakon pečenja.
Fileti lososa
foto: CA Creative/Unsplash
Kao što bi svi jednostavni obroci trebali biti, ovaj se može prilagoditi tvom ukusu. Možeš zamijeniti limetu limunom, riblji umak sojinim, a berbere začin (tipičan za Etiopiju i Eritreju, sastoji se od mješavine začina kao što su crni papar, đumbir, piment, kumin, kajenska paprika, korijander, piskavica, muškatni orah, klinčić, kardamom, sol) drugom omiljenom mješavinom začina
Ako ti pak ponestane smeđeg šećera, možeš ga zamijeniti s malo meda ili javorova sirupa. Losos posluži uz rižu ili omiljeno povrće.
Ne gasi ekran dok kuham
Karamelizirani losos
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Smeđi šećer
6
žlica
Senf
1
žlica
Riblji umak
1
žlica
Sok od limete
1
žlica
Berbere
0,50
žličica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Losos
4
kom
Sol
Postupak
Stavi rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrij pećnicu na visoku temperaturu. U zdjelici pomiješaj smeđi šećer, Dijon senf, riblji umak, sok od limete i mješavinu začina dok se ne sjedine i postanu glatki. Ostavi 2 žlice glazure za posluživanje.
Namaži ulje na pleh obložen folijom, razmazujući ga do rubova četkom za tijesto ili papirnatim ručnicima. Začini losos sa svih strana solju i posloži na pleh, s kožom prema dolje. Prelij polovicu preostale glazure preko lososa.
Peci losos 5 minuta. Izvadi pleh iz pećnice i prelij preostalu glazuru preko lososa. Nastavi peći dok losos ne bude kuhan i glazura lagano ljepljiva, još 5-6 minuta.
Prebaci losos na pladanj i prelij ga sa 2 žlice glazure.