Recepti Riba 31. svibnja 2024.

Sočni karamelizirani losos gotov za 15 minuta

Riba
5 MIN
10 MIN
4
SREDNJE
Karamelizirani losos
Losos sa smeđim šećerom
foto: Instagram @rhona.ross.cooks
Tijekom tjedna uglavnom jurimo i trpamo u sebe što nam dođe po zub… Ne mora biti tako. Ovaj karamelizirani losos je prefin i spreman u trenu

Kad su u pitanju večere za 15 minuta tijekom radnog tjedna, ništa nije bolje od jednostavnog komada sočnog lososa premazanog glazurom od smeđeg šećera.

Potrebno je 5 minuta za pripremu, 10 minuta za pečenje, a i čišćenje je jednostavno. Smeđi šećer, dijon senf, sok limete, riblji umak i berbere začin - topla etiopska mješavina - se zajedno umute kako bi se stvorila melasasta slatko-slana glazura koja se nanosi na losos prije, tijekom i nakon pečenja.

losos | Author: CA Creative/Unsplash Fileti lososa foto: CA Creative/Unsplash

Kao što bi svi jednostavni obroci trebali biti, ovaj se može prilagoditi tvom ukusu. Možeš zamijeniti limetu limunom, riblji umak sojinim, a berbere začin (tipičan za Etiopiju i Eritreju, sastoji se od mješavine začina kao što su crni papar, đumbir, piment, kumin, kajenska paprika, korijander, piskavica, muškatni orah, klinčić, kardamom, sol) drugom omiljenom mješavinom začina

Ako ti pak ponestane smeđeg šećera, možeš ga zamijeniti s malo meda ili javorova sirupa. Losos posluži uz rižu ili omiljeno povrće.

Ne gasi ekran dok kuham

Karamelizirani losos
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Smeđi šećer 6 žlica
  • Senf 1 žlica
  • Riblji umak 1 žlica
  • Sok od limete 1 žlica
  • Berbere 0,50 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Losos 4 kom
  • Sol
Postupak
  1. Stavi rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrij pećnicu na visoku temperaturu. U zdjelici pomiješaj smeđi šećer, Dijon senf, riblji umak, sok od limete i mješavinu začina dok se ne sjedine i postanu glatki. Ostavi 2 žlice glazure za posluživanje.


  2. Namaži ulje na pleh obložen folijom, razmazujući ga do rubova četkom za tijesto ili papirnatim ručnicima. Začini losos sa svih strana solju i posloži na pleh, s kožom prema dolje. Prelij polovicu preostale glazure preko lososa.


  3. Peci losos 5 minuta. Izvadi pleh iz pećnice i prelij preostalu glazuru preko lososa. Nastavi peći dok losos ne bude kuhan i glazura lagano ljepljiva, još 5-6 minuta.


  4. Prebaci losos na pladanj i prelij ga sa 2 žlice glazure.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

442 kcal

22 %

MASTI

26,00 g

36 %

KOLESTEROL

94,00 g

31 %

UH

14,00 g

5 %

PROTEINI

35,00 g

70 %

Isprobaj još recepata s lososom!

Losos u škartocu Možda vas zanima... Losos u škartocu bit će spreman dok trepneš Recepti Losos sa špinatom Možda vas zanima... Losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta Recepti Grilani losos Možda vas zanima... Losos s citrusima - rapsodija aromatičnih okusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.