Nije slučajno da je Popaj odabrao špinat - to je povrće iznimno bogato vitaminima i mineralima, pa je visoko na listi namirnica koje su zdrave i poželjno ih je što češće konzumirati. Uz to je i niskokaloričan (100 g špinata sadrži samo 30 kcal) pa je idealan izbor i za one koji namjeravaju smršaviti.
S druge strane, losos je riba koju mnogi često pripremaju - što god da mu dodaš lijepo ide uz njegov delikatan okus. U ovom receptu to su špinat i lagana krema od jogurta.
Svježi špinat pirja se s ljutikom i češnjakom,posoli se, popapri i doda malo muškatnog oraščića. Preporučujemo da s tom smjesom preliješ losos, a ta besprijekorno profinjen okus napravi laganu kremu od jogurta i njome dodatno prelij losos.
Vjerujemo da ćeš uživati - dobar tek!
Losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 ploške fileta lososa (od po 120 g)
- 3 žlice limunova soka
- 2 ljutike
- 350 ml ribljeg temeljca
- 600 g špinata
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- muškatni oraščić
- 2 žumanca
- 150 g jogurta
- narezana limunova korica
- sol i papar
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Filete lososa operi vrućom vodom i posuši. Zatim ih prelij sa 2 žlice limunova soka te ih posoli i popapri. Ljutiku oljušti i nareži na kockice.
- Jednu ljutiku raspodijeli po vatrostalnoj posudi u koju stavi masnoću, a na nju poslaži filete lososa. Ugrij riblji temeljac te ga izlij u vatrostalnu posudu. Pokrij aluminijskom folijom i ostavi u pećnici 10-ak minuta.
- Očisti i operi špinat. Oljušti i nasjeckaj češnjak. U tavi ugrij ulje i ispirjaj ljutiku i češnjak. Dodaj špinat. Posoli, popapri i dodaj malo ribanog muškatnog oraščića.
- Za umak na pari miješaj žumanjke, jogurt i žlicu limunova soka dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Pjenu od jogurta začini solju, paprom i limunovom koricom.
- Losos, špinat i pjenu od jogurta raspodijeli na tanjure te po želji ukrasi svježim špinatom. Kao prilog posluži kuhani krumpir s peršinom.