Recepti 22. kolovoza 2022.

3 fantastična jela od lososa – brzo i jednostavno do laganog ručka!

Losos je mnogima omiljena riba jer se brzo i lako priprema foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Losos je omiljena riba koja se sljubljuje s puno drugih namirnica, a idealna je za sve koji su u žurbi i(li) ne žele gubiti previše vremena za štednjakom – pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina.

Zapeo/la si u kolotečini desetak jela i već ti je slabo od smišljanja što pripremiti za ručak/večeru?  Zamijeniš li, primjerice, uobičajenu piletinu ili govedinu s mekim, aromatičnim lososom – bit će to pun pogodak za cijelu obitelj!

Ako, pak, još nisi na 'ti' s lososom odmah te moramo ohrabriti jer s njim se teško može pogriješiti. Bez obzira pečeš li ga, pržiš, poširaš ili pripremaš na žaru, losos se na sve načine priprema lako i brzo.

Zato ti donosimo tri jednostavna, ali vrlo ukusna recepta koja bi se vrlo lako mogla naći na tvojoj listi, ne samo ljetnih, favorita. Ražnjići od palačinki s lososom, terina od lososa i losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta nisu samo ukusni obroci nego imaju i velike zdravstvene benefite - obogatit će tvoju prehranu kvalitetnim vitaminima i omega-3 masnim kiselinama. 

Ražnjići od palačinki s lososom

Sastojci za 4 osobe:

  • po 100 g svježeg sira i kiselog vrhnja
  • 6 pečenih palačinki
  • 18 ploški dimljenog lososa
  • 1 vezica kopra
  • sol i papar

Priprema:

  1. Kopar properi, otresi od viška vode i nasjeckaj, a zatim ga pomiješaj sa sirom i vrhnjem u glatku kremu te je posoli i popapri.
  2. Kremom od sira premaži palačinke, po kremi posloži ploške dimljenog lososa, smotaj ih i ravno im odreži krajeve. Svaku palačinku nareži na 3 komada i nabodi ih na štapić za ražnjić. Jelo možeš ukrasiti koprom i kriškama limete.
Možda vas zanima... Salate s lososom za one koji kronično nemaju vremena Kolumne

Terina od lososa

Sastojci za 8 osoba:

  • 800 g dimljenog lososa
  • 2 grančice kopra
  • 200 g vrhnja
  • 2 listića želatine
  • 200 ml riblje juhe (iz staklenke)
  • 2 žlice limunova soka
  • sol i papar

Priprema:

  1. Nareži 700 g dimljenog lososa na kockice te ga začini solju, paprom i 2 žlicama soka od limuna. Nasjeckaj 2 grančice kopra te sve pomiješaj sa vrhnjem.
  2. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Kalup za terinu (od 1 litre) namasti, stavi u to smjesu od lososa, poklopi (ili stavi na aluminijsku foliju). Peci na limu u vrućoj vodi oko jedan sat. Ostavi da se ohladi.
  3. Omekšaj 2 listića želatine. Ugrij 200 ml riblje juhe pa u njoj rastopi zgnječenu želatinu. Terinu ukrasi sa 100 g trakica dimljenog lososa. Prelij juhom i ostavi 3 sata u hladnjaku. Po želju ukrasi koprom.

Losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 ploške fileta lososa (od po 120 g)
  • 3 žlice limunova soka
  • sol i papar
  • 2 ljutike
  • 350 ml ribljeg temeljca
  • 600 g špinata
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • muškatni oraščić
  • 2 žumanca
  • 150 g jogurta
  • narezana limunova korica

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Filete lososa operi vrućom vodom i posuši. Zatim ih prelij s 2 žlice limunova soka te ih posoli i popapri.
  2. Ljutiku oljušti i nareži na kockice. Jednu ljutiku rasporedi po vatrostalnoj posudi u koju prethodno treba staviti masnoću, pa na nju posloži filete lososa. Ugrij riblji temeljac te ga ulij u vatrostalnu posudu. Pokrij aluminijskom folijom i ostavi u pećnici 10-tak minuta.
  3. Očisti i operi špinat. Oljušti i nasjeckaj češnjak. U tavi ugrij ulje i ispirjaj ljutiku i češnjak. Dodaj špinat. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  4. Za umak na pari miješaj žumance, jogurt i žlicu limunova soka dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Pjenu od jogurta začini solju, paprom i limunovom koricom. Losos, špinat i pjenu od jogurta raspodijeli na tanjure pa po želji ukrasi svježim špinatom. Kao prilog posluži slani krumpir. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.