Zapeo/la si u kolotečini desetak jela i već ti je slabo od smišljanja što pripremiti za ručak/večeru? Zamijeniš li, primjerice, uobičajenu piletinu ili govedinu s mekim, aromatičnim lososom – bit će to pun pogodak za cijelu obitelj!
Ako, pak, još nisi na 'ti' s lososom odmah te moramo ohrabriti jer s njim se teško može pogriješiti. Bez obzira pečeš li ga, pržiš, poširaš ili pripremaš na žaru, losos se na sve načine priprema lako i brzo.
Zato ti donosimo tri jednostavna, ali vrlo ukusna recepta koja bi se vrlo lako mogla naći na tvojoj listi, ne samo ljetnih, favorita. Ražnjići od palačinki s lososom, terina od lososa i losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta nisu samo ukusni obroci nego imaju i velike zdravstvene benefite - obogatit će tvoju prehranu kvalitetnim vitaminima i omega-3 masnim kiselinama.
Ražnjići od palačinki s lososom
Sastojci za 4 osobe:
- po 100 g svježeg sira i kiselog vrhnja
- 6 pečenih palačinki
- 18 ploški dimljenog lososa
- 1 vezica kopra
- sol i papar
Priprema:
- Kopar properi, otresi od viška vode i nasjeckaj, a zatim ga pomiješaj sa sirom i vrhnjem u glatku kremu te je posoli i popapri.
- Kremom od sira premaži palačinke, po kremi posloži ploške dimljenog lososa, smotaj ih i ravno im odreži krajeve. Svaku palačinku nareži na 3 komada i nabodi ih na štapić za ražnjić. Jelo možeš ukrasiti koprom i kriškama limete.
Terina od lososa
Sastojci za 8 osoba:
- 800 g dimljenog lososa
- 2 grančice kopra
- 200 g vrhnja
- 2 listića želatine
- 200 ml riblje juhe (iz staklenke)
- 2 žlice limunova soka
- sol i papar
Priprema:
- Nareži 700 g dimljenog lososa na kockice te ga začini solju, paprom i 2 žlicama soka od limuna. Nasjeckaj 2 grančice kopra te sve pomiješaj sa vrhnjem.
- Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Kalup za terinu (od 1 litre) namasti, stavi u to smjesu od lososa, poklopi (ili stavi na aluminijsku foliju). Peci na limu u vrućoj vodi oko jedan sat. Ostavi da se ohladi.
- Omekšaj 2 listića želatine. Ugrij 200 ml riblje juhe pa u njoj rastopi zgnječenu želatinu. Terinu ukrasi sa 100 g trakica dimljenog lososa. Prelij juhom i ostavi 3 sata u hladnjaku. Po želju ukrasi koprom.
Losos sa špinatom i laganom kremom od jogurta
Sastojci za 4 osobe:
- 4 ploške fileta lososa (od po 120 g)
- 3 žlice limunova soka
- sol i papar
- 2 ljutike
- 350 ml ribljeg temeljca
- 600 g špinata
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- muškatni oraščić
- 2 žumanca
- 150 g jogurta
- narezana limunova korica
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Filete lososa operi vrućom vodom i posuši. Zatim ih prelij s 2 žlice limunova soka te ih posoli i popapri.
- Ljutiku oljušti i nareži na kockice. Jednu ljutiku rasporedi po vatrostalnoj posudi u koju prethodno treba staviti masnoću, pa na nju posloži filete lososa. Ugrij riblji temeljac te ga ulij u vatrostalnu posudu. Pokrij aluminijskom folijom i ostavi u pećnici 10-tak minuta.
- Očisti i operi špinat. Oljušti i nasjeckaj češnjak. U tavi ugrij ulje i ispirjaj ljutiku i češnjak. Dodaj špinat. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Za umak na pari miješaj žumance, jogurt i žlicu limunova soka dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Pjenu od jogurta začini solju, paprom i limunovom koricom. Losos, špinat i pjenu od jogurta raspodijeli na tanjure pa po želji ukrasi svježim špinatom. Kao prilog posluži slani krumpir. Dobar tek!