Recepti 29. svibnja 2023.

Losos s citrusima - rapsodija aromatičnih okusa

Grilani losos
Grilani losos foto: Ruslan Khmelevsky/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Zvuči genijalno, zar ne? Citrusni losos na žaru. Mirisna i ukusna tajna ovog recepta jesu kriške naranče i limuna koje delikatnoj teksturi i okusu lososa daju aromatičnije i naglašenije arome!

Ovaj je recept definivitno vrijedan paljenja roštilja. Voliš li aromatičnije okuse, predlažemo ti da iskoristiš začinsko bilje koje savršeno paše uz ribu: kopar, peršin, lovor i matičnjak, a mediteransku notu dat će joj i bosiljak, timijan i ružmarin. Za naglašenije pak arome pobrinut će se čili, paprika, komorač, sok od limuna i češnjak.

 

Možda vas zanima... Losos na žaru sa ružmarinom Recepti

 

Riba mekog mesa često se, kad je preokrećemo, počne raspadati, zato je treba često premazivati uljem, a najbolje bi bilo peći je na posebnoj rešetki za roštilj. Filete i kotlete zamotaj, primjerice, u aluminijsku foliju ili u lišće vinove loze, ili ih peci u aluminijskim posudicama.

 | Author: Ruslan Khmelevsky/Pexels Grilani losos foto: Ruslan Khmelevsky/Pexels

Citrusni losos na žaru

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 naranča
  • 2 limuna
  • 1,2 kg očišćenog lososa (bez glave)
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • sol i papar

 

Krumpir salata Možda vas zanima... Konkretno, a lagano: Krumpir salata s dresingom od lososa Recepti

 

Postupak:

  1. Naranču i jedan limun nareži na kriške, a drugi limun na ploške koje potom trebaš prepoloviti. Losos operi, posuši i na jednoj strani nekoliko puta zareži 3 cm duboko. Pokapaj ga octom i izvana i iznutra, posoli i popapri.
  2. Položi ga zarezanom stranom prema gore na jače nauljen komad deblje aluminijske folije pa mu u utrobu poslaži kriške limuna i naranče. Ploške limuna uguraj u vanjske ureze.
  3. Zamotaj foliju, dobro zatvori i peci na vrućem roštilju 25 minuta. Povremeno ga okreni. Losos je pečen kad bez poteškoća možeš izvući leđnu peraju. Uz ribu ponudi gostima salatu od riže ili kus-kusa.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.