Ključ za pravljenje najbolje krumpir salate je koristiti krumpir bogat škrobom i pustiti ga da stvarno omekša, tako da se nakon miješanja djelomično zgnječi. To daje receptu rustikalnu, ali gustu i luksuznu kvalitetu. Po želji možeš koristiti i crvenkasti krumpir, no ne i mladi krumpir jer previše čvrst.
Uz ovu salatu savršeno ide kremasti dressing od lososa koji možeš pripremiti u svega nekoliko minuta! Kremast je, posebnost mu daje senf, a u kombinaciji s porilukom, paprikom I koprom dobit ćeš proljetni okus jela.
Savjet više
Poželiš li napraviti malo drugačiji dressing od lososa evo nekoliko sugestija koje se namirnice savršeno sljubljuju s njime.
Grčki jogurt, kiselo vrhnje ili creme fraiche: kao baza umaka.
Svježe začinsko bilje: mi volimo koristiti kopar i vlasac, ali možeš dodati više svježeg začinskog bilja ako želiš. Ako nemaš svježeg začinskog bilja, zamijeni ga suhim.
Češnjak: Malo nasjeckanog ili zgnječenog svježeg češnjaka dat će pikantnije ili oštrije okuse.
Ono što ovaj umak čini posebnim je senf sa zrnima gorušice, no može se zamijeniti dijon senfom ili čak domaćim hrenom.
Med za zaslađivanje umaka: nije obavezan i može se zamijeniti bilo kojim drugim zaslađivačem poput javorovog sirupa.
Limunov sok: za dodavanje oštrine i svjetline umaku.
Krumpir-salata s dresingom od lososa
Sastojci (za 8 osoba):
- 1,5 kg krumpira
- 250 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice octa
- 2 poriluka
- sol i papar
- 1 žlica senfa
- 1 žumanjak
- prstohvat šećera
- 8 žlica ulja
- 100 g nasjeckanog dimljenog lososa
- 1 crvena nasjeckana paprika
- 1 svežnjić nasjeckanog kopra
Priprema:
- Krumpir operi pa ga u slanoj vodi kuhaj oko 25 minuta. Poriluk očisti, operi i nareži na rezance.
- Krumpir ocijedi, oguli i nareži na ploške. Prelij ga vrućim temeljcem, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena.
- Pomiješaj ocat, senf, žumanjak, sol, papar, šećer i ulje. Umiješaj losos. Krumpir pomiješaj s dresingom, porilukom, paprikom i koprom te posluži.