Recepata za salatu od krumpira vjerojatno ima koliko i kuhara – svatko ima svoje favorite. No zabavno je pokušati nešto malo drugačije. Dovoljno je da samo malo začiniš svoj uobičajeni recept, dodaš drugačije sjeckano povrće ili krumpire ispečeš, primjerice, s narezanim lukom i rajčicama i već si dobila novo jelo. Ili posluži omiljenu salatu krumpira na podlozi od hrskave salate i narezanih rajčice.
Među najpopularnije povrće koje kombiniramo s krumpir salatom svakako spadaju rezani ili sjeckani krastavac, rajčice, celer, sjeckani luk, narezani zeleni luk, slatko crvena, žuta, narančasta ili zelena paprika, grašak…
No kada smo kod novih okusa i recepata vrijeme je da isprobaš meksičku i(li) grčku salata od krumpira, kao i onu s pestom – sve tri su toliko ukusne da ih možeš poslužiti i kao glavno jelo!
Meksička salata od krumpira
Sastojci:
- 300 g mljevenog mesa
- 1 žlica maslinovog ulja
- mljeveni čili i mljevena slatka paprika
- po 1 limenka kukuruza, crvenog graha i šampinjona
- 600 g hladnoga oguljenog krumpira
- po 100 g ementalera i goude (u komadu)
- 100 g dresinga za salatu od vrhnja
- 2 žlice ljutog kečapa
- 1 žlica srednje ljutog umaka od čilija
- sol i papar
Postupak:
- Ulje ugrij u tavi i miješajući poprži mljeveno meso. Začini ga solju, paprom, mljevenim čilijem i paprikom. Ostavi da se ohladi.
- Kukuruz, crveni grah i šampinjone ocijedi. Krumpir nareži na ploške i stavi u zdjelu za salatu. Sir nareži na kockice te ga s kukuruzom, grahom i gljivama dodaj krumpiru i promiješaj.
- Dresing pomiješaj s kečapom i umakom od čilija te s krumpirom. Na kraju dodaj mljeveno meso i promiješaj. Salatu začini solju, paprom, mljevenim čilijem i paprikom te ostavi da malo odstoji.
Grčka salata od krumpira
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 4 rajčice
- 2 crvene paprike
- sol i papar
- 1 vezica mladog luka
- 300 g feta sira
- 200 g crnih maslina bez koštica
- 1 vezica začinskog bilja, sitno usitnjenog
- 150 ml povrtnog temeljca
- 6 žlica vinskog octa
- 6 žlica maslinovog ulja
Postupak:
- Krumpir operi i kuhaj u slanoj vodi oko 25 minuta. Ocijedi ga, ostavi da se malo ohladi te ga oguli i nareži na ploške.
- Rajčice oguli i nareži na kockice. Paprike razreži, očisti, operi i nareži na trakice. Mladi luk očisti, operi i nareži na kolutiće. Fetu nareži na kockice, a masline na ploške. Sve pripremljene sastojke pomiješaj u zdjeli za salatu.
- Začinsko bilje operi, protresi i usitni. Temeljac pomiješaj s octom, uljem i začinskim biljem te posoli i popapri. Dresingom prelij salatu i promiješaj. Ostavi da odstoji 2-3 sata.
Salata od krumpira s pestom
Sastojci:
- 100 g šampinjona
- 500 g kuhanih, oguljenih krumpira
- 50 g crnih maslina bez koštica
- 60 g pesta (npr. Od bosiljka)
- maslinovo ulje
- sol i papar
Postupak:
- Šampinjone očisti, prebriši ih vlažnom krpom te ih, kao i krumpir i masline, nareži na ploške. Sve stavi u zdjelu za salatu i promiješaj. Posoli i popapri te dodaj pesto. Po potrebi dodaj malo maslinovog ulja.
- Salatu od krumpira posluži u zdjelicama sa salatu i po želji ukrasi listićima bosiljka.