Recepata za salatu od krumpira vjerojatno ima koliko i kuhara – svatko ima svoje favorite. No, zabavno je pokušati nešto malo drugačije. Dovoljno je da samo malo začiniš svoj uobičajeni recept, dodaš drugačije sjeckano povrće ili krumpire ispečeš, primjerice, s narezanim lukom i rajčicama i već si dobila novo jelo. Ili posluži omiljenu salatu krumpira na podlozi od hrskave salate i narezanih rajčice.
Među najpopularnije povrće koje kombiniramo sa krumpir salatom svakako spadaju rezani ili sjeckani krastavac, rajčice, celer, sjeckani luk, narezani zeleni luk, slatko crvena, žuta, narančasta ili zelena paprika, grašak…
No, kada smo kod novih okusa i recepata vrijeme je da isprobaš meksičku i(li) grčku salata od krumpira, kao i onu s pestom – sve tri su toliko ukusne da ih možeš poslužiti i kao glavno jelo!
Ne zaboravi dodati dovoljno maslinovog ulja kako bi salata bila sočna
Meksička salata od krumpira
Sastojci:
- 300 g mljevenog mesa
- 1 žlica maslinovog ulja
- mljeveni čili i paprika
- po 1 limenka kukuruza, crvenog graha i klobuka šampinjona
- 600 g hladnoga oguljenog krumpira
- po 100 g ementalera i goude (u komadu)
- 100 g dresinga za salatu od vrhnja
- 2 žlice ljutog kečapa
- 1 žlica srednje ljutog umaka od čilija
- sol i papar
Priprema:
- Ulje ugrij u tavi i miješajući poprži mljeveno meso. Začini ga solju, paprom, mljevenim čilijem i paprikom. Ostavi da se ohladi.
- Kukuruz, crveni grah i šampinjone ocijedi. Krumpir nareži na ploške i stavi u zdjelu za salatu. Sir nareži na kockice te ga s kukuruzom, grahom i gljivama dodaj krumpiru i promiješaj.
- Dresing pomiješaj s kečapom i umakom od čilija te s krumpirom. Na kraju dodaj mljeveno meso i promiješaj. Salatu začini solju, paprom, mljevenim čilijem i paprikom te ostavi da malo odstoji.
Grčka salata od krumpira
Grčka salata od krumpira
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 4 rajčice
- 2 crvene paprike
- sol i papar
- 1 vezica mladog luka
- 300 g feta sira
- 200 g crnih maslina bez koštica
- 1 vezica mljevenog začinskog bilja
- 150 ml povrtnog temeljca
- 6 žlica vinskog octa
- 6 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Krumpir operi i kuhaj u slanoj vodi oko 25 min. Ocijedi ga, ostavi da se malo ohladi te ga oguli i nareži na ploške.
- Rajčice oguli i nareži na kockice. Paprike razreži, očisti, operi i nareži na trakice. Mladi luk očisti, operi i nareži na kolutiće. Fetu nareži na kockice, a masline na ploške. Sve pripremljene sastojke pomiješaj u zdjeli za salatu.
- Začinsko bilje operi, protresi i usitni. Temeljac pomiješaj s octom, uljem i začinskim biljem te posoli i popapri. Dresingom prelij salatu i promiješaj. Ostavi da odstoji 2-3 sata.
Salata od krumpira s pestom
Salata od krumpira s pestom
Sastojci:
- 100 g šampinjona
- 500 g kuhanih, oguljenih krumpira
- 50 g crnih maslina bez koštica
- 60 g pesta (npr. Od bosiljka)
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Šampinjone očisti, prebriši ih vlažnom krpom te ih, kao i krumpir i masline, nareži na ploške. Sve stavi u zdjelu za salatu i promiješaj. Posoli i popapri te dodaj pesto. Po potrebi dodaj malo maslinovog ulja.
- Salatu od krumpira posluži u zdjelicama sa salatu i po želji ukrasi listićima bosiljka.