Recepti 22. studenoga 2022.

Londoneri su čudo! Nose dašak starine, a prolaze lako pod moderne kolače

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neki domovi ne mogu zamisliti blagdane bez londonera. I možemo ih vrlo dobro razumjeti, jer ovi kolači su jednostavno svevremenski.

Orasi, marmelada, prhko tijesto. Zvuči baš kao klasičan tradicionalni kolač, jedan od onih kakve su radile bake i kakve pojedeš, eto, kad drugih više nema. Pa ipak, londoneri su toliko više od tog! Jesu, baš su kao bakini, onako starinski i izgledom nekad neprimjetni, ali zapravo mogu vrlo lako biti i moderni kolači. Blagdani nisu blagdani bez londonera, sve u svemu.

Zapravo je činjenica da je njihov okus sasvim u nesrazmjeru s njihovim izgledom. Da, to bi možda bilo najtočnije reći. Fini okus orašastog, pa slatkoća marmelade, sve to okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka – sve se to spaja u savršene božićne kolačiće. A najbolje je kad su londoneri baš toliki da stanu u jedan ili dva zalogaja.

Londoneri, London štangice, London štanglice, London ploške, londonski prutići… varijacija naziva je puno, ali kolačić je isti. Čak se i na engleskom zovu London bars. A iako misliš da su porijeklom upravo od tamo, iz Londona, to uopće nije tako. Iako nije poznata točno priča o njihovom nastanku i zašto se tako zovu, ovi su kolačići porijeklom iz – Mađarske. Ne čudi tako da ih spominje u svojoj pjesmi čak i Đorđe Balašević („I nešto nisu ove london-štanglice, k'o kadgod, u doba slavna“).

Sve u svemu, ako ih svake godine dobiješ od mame, bake ili susjede, a nikad nisu nastale u tvojoj kuhinji, možda je baš ovaj Božić pravo vrijeme da se londoneri nađu na tvom popisu božićnih kolača. Ustvari, oni su nešto između keksa i kolača, i imaju najbolje od obje kategorije. I svakako ih izreži baš na štanglice! Okus je isti, kako god ih režeš, ali… nije.

Londoneri

Sastojci:

Kora:

  • 250 g brašna
  • 120 g šećera
  • 130 g + 1 žlica maslaca (sobne temperature)
  • 4 žumanjka

Gornji sloj:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1½ šalice džema od marelica

Priprema:

  1. Žumanjke pjenasto izmiksaj s maslacem i šećerom pa umiješaj brašno. Rukom ili kuhačom miješaj brašno sa smjesom od jaja, dok se ne pretvori u tijesto. Oblikuj kuglu i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
  2. Zagrij pećnicu na 180°C. Pladanj srednje veličine obloži papirom za pečenje.
  3. Samelji orahe.
  4. Istuci bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodaj šećer i vaniliju, tuci dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umiješaj mljevene orahe.
  5. Tijesto razvaljaj i utisni u pripremljeni pladanj.
  6. Preko kore premaži džem od marelica, a preko džema rasporedi smjesu s orasima.
  7. Kolač peci 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne zapeče, a vrh ne dobije zlatno smeđu boju. Ako vrh počne previše tamniti, smanji temperaturu pećnice.
  8. Ostavi da se ohladi prije rezanja. Na štanglice!
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:51 23. Studeni 2022.

    Njam