Orasi, marmelada, prhko tijesto. Zvuči baš kao klasičan tradicionalni kolač, jedan od onih kakve su radile bake i kakve pojedeš, eto, kad drugih više nema. Pa ipak, londoneri su toliko više od tog! Jesu, baš su kao bakini, onako starinski i izgledom nekad neprimjetni, ali zapravo mogu vrlo lako biti i moderni kolači. Blagdani nisu blagdani bez londonera, sve u svemu.
Zapravo je činjenica da je njihov okus sasvim u nesrazmjeru s njihovim izgledom. Da, to bi možda bilo najtočnije reći. Fini okus orašastog, pa slatkoća marmelade, sve to okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka – sve se to spaja u savršene božićne kolačiće. A najbolje je kad su londoneri baš toliki da stanu u jedan ili dva zalogaja.
Londoneri, London štangice, London štanglice, London ploške, londonski prutići… varijacija naziva je puno, ali kolačić je isti. Čak se i na engleskom zovu London bars. A iako misliš da su porijeklom upravo od tamo, iz Londona, to uopće nije tako. Iako nije poznata točno priča o njihovom nastanku i zašto se tako zovu, ovi su kolačići porijeklom iz – Mađarske. Ne čudi tako da ih spominje u svojoj pjesmi čak i Đorđe Balašević („I nešto nisu ove london-štanglice, k'o kadgod, u doba slavna“).
Sve u svemu, ako ih svake godine dobiješ od mame, bake ili susjede, a nikad nisu nastale u tvojoj kuhinji, možda je baš ovaj Božić pravo vrijeme da se londoneri nađu na tvom popisu božićnih kolača. Ustvari, oni su nešto između keksa i kolača, i imaju najbolje od obje kategorije. I svakako ih izreži baš na štanglice! Okus je isti, kako god ih režeš, ali… nije.
Londoneri
Sastojci:
Kora:
- 250 g brašna
- 120 g šećera
- 130 g + 1 žlica maslaca (sobne temperature)
- 4 žumanjka
Gornji sloj:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 200 g mljevenih oraha
- 1½ šalice džema od marelica
Priprema:
- Žumanjke pjenasto izmiksaj s maslacem i šećerom pa umiješaj brašno. Rukom ili kuhačom miješaj brašno sa smjesom od jaja, dok se ne pretvori u tijesto. Oblikuj kuglu i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 180°C. Pladanj srednje veličine obloži papirom za pečenje.
- Samelji orahe.
- Istuci bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodaj šećer i vaniliju, tuci dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umiješaj mljevene orahe.
- Tijesto razvaljaj i utisni u pripremljeni pladanj.
- Preko kore premaži džem od marelica, a preko džema rasporedi smjesu s orasima.
- Kolač peci 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne zapeče, a vrh ne dobije zlatno smeđu boju. Ako vrh počne previše tamniti, smanji temperaturu pećnice.
- Ostavi da se ohladi prije rezanja. Na štanglice!