Za pripremu 12 tortilja u zdjeli prosijte 450 g glatkog brašna i 1 žlicu soli, a zatim u brašno razmrvite 85 g biljne masti tako da dobijete smjesu sličnu finim krušnim mrvicama. Postupno umiješajte 225 ml vruće vode kako biste dobili mekano, savitljivo tijesto.
Smjesu mijesite na dobro pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko tijesto koje se više ne lijepi, te ju prekrijte vlažnim ubrusom. Zatim ju podijelite na određen broj kuglica veličine jajeta te kuglice razvaljajte u jako tanak, pravilan krug.
Tortilje slažite jednu na drugu, svaku pospite brašnom da se ne bi zalijepile i pokrijte čistim ubrusom. Tortilju pecite na jakoj vatri u tavi s debelim dnom. Pecite oko 10 sekundi sa svake strane. Nemojte ih prepeći jer inače neće biti biti savitljive. Slažite jednu na drugu i držite ih pokrivene dok ne ispečete sve tortilje. Ukoliko želite napraviti više tortilji samo proporcionalno povećajte količinu sastojaka u receptu.
Tortilje su baza za pripremu burrita, tacoa i brojnih drugih jela, te se odlično sljubljuju sa širokim dijapozon sastojaka, ovisno o tome što najviše volite. Tako ih možete puniti nasjeckanom pirjanom piletinom u kombinaciji s grahom, kukuruzom, paprikom i rajčicom za meksički štih. I mljevena govedina s rajčicom je odlična kombinacija, a za autentičan okus dodajte chilli.
Tortilje su idealne za vegetarijance jer podnose sve kombinacije povrća, osobito ako se kombiniraju s ribanim sirom i kiselim vrhnjem. Ako želite malo drugačiji sendvič slobodno svoj uobičajni kruh zamijenite tortiljama koje možete čak puniti i pečenim jajima sa šunkom ili pak popularnom kombinacijom tune i majoneze. Za posebnu hrskavost u tortilja sendvič svakako dodajte zelenu salatu ili sjeckanu papriku. Tortilje nisu rezervirane samo za slane okuse budući da vrlo dobro funkcioniraju i u slatkim kombinacijama. Tako ih primjerice možete puniti sjeckanim jabukama posipanim cimetom s dodatkom šlaga za novu dimenziju deserta.