Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo s patlidžanima. Postoji više načina pripreme ovog svjetski poznatog jela, ovisno iz kojeg dijela Italije dolazi recept. Iako postoji više verzija, većina će se složiti da je najbolja parmigiana s juga Italije, sa Sicilije.
Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca. Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog.
Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možeš poslužiti i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan.
Donosimo recept kako pripremiti parmigianu s obje vrste sira. Iako je potrebno odvojiti vrijeme za pripremu, sigurno ćete biti jako zadovoljni s fantastičnim okusima koje ovo jelo pruža.
Parmigiana
Sastojci - za umak:
- 450 g pelata
- 3 češnja češnjaka, usitniti
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/4 šalice crvenog vina
- 1/2 žličice šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
Sastojci - za parmigianu:
- 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
- 1/4 šalice maslinovog ulja + dodatno 1 žličica
- sol
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oraha
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
Postupak:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjaj češnjak dok ne požuti, 1-2 minute, pa dodaj rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak.
- Kuhaj uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
- Pećnicu zagrij na 230°C.
- Patlidžane operi i nareži na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik).
- Položi narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posoli ga i premaži maslinovim uljem s obje strane.
- Peci po 15 minuta sa svake strane dok ne posmeđe.
- Vatrostalnu zdjelu lagano premaži uljem pa dodaj sloj umaka od rajčice.
- Zatim posloži jedan sloj patlidžana pa ga zalij umakom i pospi polovicom količine mozzarelle i parmezana.
- Nakon toga ponovno složi sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira.
- Pomiješaj krušne mrvice i usitnjene orahe u zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospi po površini.
- Peci 20-25 minuta te ohladi 15-ak minuta prije serviranja.