Jaja su zahvalna namirnica koju možete pripremiti na razne načine odlično će se spojiti s raznim okusima i vama osigurati najslađi doručak, ručak ili večeru. Deserti su gotovo nezamislivi bez pokojeg jaja, a ako imate sreće pa nabavite domaća, za vaše torte i kolače sigurno će se daleko čuti. Izdvojili smo 15 jednostavnih recepata koje morate isprobati, a za ljubitelje najpopularnijeg dodatka od jaja morali smo otkriti kako se radi majoneza!
Vjerojatno prvo jelo od jaja koje vam padne na pamet je omlet. Naizgled jednostavno za pripremu, ipak krije neke zamke koje mogu činiti veliku razliku u okusima i teksturi. Stoga saznajte Tajnu pripreme savršenog omleta i odaberite Šareni omlet ili Omlet s povrćem za najbolji početak dana.
omlet
U pećnici pripremite bogato glavno jelo s lukom, češnjakom, papričicama, slanutkom i feta sirom prema receptu za Poširana jaja u crvenom umaku ili iznenadite goste brzinskim sočnim Punjenim jajima. Još jedan recept koji je idealan za tulume i cocktail partyje je za jelo koje će vaše goste osvojiti već na prvi pogled. Mramorna kineska jaja istočnjačka su poslastica koja izgledom i okusom odražavaju tradicionalnu azijsku kuhinju i za koju ćete već nakon prvog pokušaja odlučiti da će biti često jelo na vašem meniju.
Sljedeće jelo je veoma ukusni tradicionalni talijanski specijalitet koji je vrlo jednostavan za pripremu, a potrebna su vam samo jaja, bijeli kruh, temeljac i naribani sir. Juha od jaja ili Zuppa pavese delikatesa je koju obavezno morate probati. Možete odabrati i kombinaciju omleta i francuskog specijaliteta quichea koju možete puniti povrćem, mesom ili tjesteninom prema receptu za Fritatu od špinata, šunke i rajčica.
Jaja će vas osvojiti i u raznim salatama. Prva je Salata primavera, a bogati tanjur slobodno možete poslužiti kao glavno jelo. Za Salatu s jajima i slanutkom bit će vam potrebno samo pola sata, a kombinacija slanutka, rajčice, paprike, kukuruza, radiča i salate s ukusnim umakom zaokupit će vam maštu cijeli dan. Treća salata koju predlažemo, osim jaja, sadrži špinat, dimljeni kravlji sir i hrskave kockice slanine, a upute za pripremu potražite na linku Jaja sa špinatom.
Mnogo je deserata u kojima jaja igraju glavnu ulogu. Za vas smo izdvojili dva tradicionalna i jedno nizozemsko alkoholno piće koje će savršeno zaokružiti svako slavlje. Najjednostavnija i jedna od ukusnijih slastica od jaja svakako je Rožata. Za pripremu ove kreme potrebno je vrlo malo namirnica i malo strpljenja, kao i za Paradižot pa predlažemo da se odvažite i uživate u tradicionalnim specijalitetima. Za kraj pripremite Advocaat, nizozemsko alkoholno piće od jaja i šećera i savršeno zaokružite gurmansku priču o jajima.