Ale – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca gornjeg vrenja (za razliku od lagera)
Aftertaste – bitna stavka kod ocjenjivanja piva, nastupa par trenutaka nakon što progutate dva gutljaja piva. Ne, to nije podrig!
Air craft brewery – autori Red Barona, prvog domaćeg avijatičarskog piva!
Bačva – jedan od načina čuvanja piva, po mnogima i najkvalitetniji
Bitter – vrsta alea, karakteristična za Veliku Britaniju
Boja – jedan od parametara pri prepoznavanju i ocjenjivanju pivskog stila i piva. Žene su u jako korisne pri ispitivanju u ovoj fazi
Craft pivarstvo – pokret nastao u SAD-u prije tridesetak godina kojim ljudi koji kuhaju pivo u kućnim uvjetima žele pokazati i dokazati kako mogu napraviti bolje pivo od velikih industrija. Pa ga počnu i prodavati...
Čaše za pivo – ovo zahtijeva zaseban članak, ali danas se preferiraju čaše u obliku tulipana s dužim koljenom. Krigle su passe
Degustacija – nemojte kušati više od pet piva u jednoj večeri jer vam ocjenjivanje neće biti fer prema šestoj, sedmoj, desetoj... Potvrđeno više puta
Egipat – zajedno s Mezopotamijom kolijevka piva – postoje zapisi koji govore da se pivo pilo prije više od 5 tisuća godina!
Flaša – najčešći način skladištenja piva. Prave pivopije negiraju postojanje plastike, i uvijek će ga negirati!
Gornje vrenje – mjesto na kojem kvasci u aleovima šećer pretvaraju u alkohol
Hmelj – jedan od četiri osnovna elementa piva, zaslužan ga gorčinu, svježinu, aromu...
Hold'em – jedna od najmlađih hvatskih pivovara, a tu su još i LAB iz Splita, požeški Slawoner, osječki Black hat i Legionar, zagrebački Fulir (Pivionica)...
IBU – međunarodna jedinica za jačinu gorčine piva (probajte Medvedgradov Fakin – ubija!)
Ječmeni slad – esencija svakog piva, slad a ne hmelj! Kvasac - izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid
Kahli - pivo pionira mini pivarstva, legendarnog Varaždinca Rikarda Kahline!
Lager - vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca donjeg vrenja (za razliku od alea), karakteristična za srednju i istočnu Europu
Ljubav – ono što razlikuje homebrewere od industrijskih piva
Miris – treća stavka pri ocjenjivanju piva, nakog vizualiziranja boje i pjene
Nova Runda – začetnici hrvatskog craft pivarstva, uživajte u svježini njihova alea!
Okus – četvrti korak pri ocjenjivanju piva
Pjena – bitan, ali ne i presudan faktor pri ocjenjivanju, najljepša je kod točenih stoutova, poput vjenčanice zaljubljene vile
Porter – vrsta alea, probajte Zmajsko ili BA*RT od 5th Elementa!
Razum – samoborska pivnica i pivovara, najviše se hvali svojom crvenom Coprnicom – provjerite zašto!
Rođendansko pivo – jedno od 13 brendova pivovare Medvedgrad – čudo od 9.0% volumnog udjela alkohola
Sajam ili festival – mjesto gdje možete kušati većinu domaćih craftova – Potepuh, Magic Beer Room, Pivkan, Beeranje Rijeka, Zadar, Čakovec, Ludbreg, Gradiška... Morate posjetiti barem jedan ove godine!
San Servolo – pivovara i pivnica pored Buja, najbolji ombolo u Istri!
Sičice – mjestašce kod Nove Gradiške gdje nastaje, pije se, i brzo nestaje fenomenalno Bošnjak pivo
Šarža – popularan naziv za jednu turu kuhanja piva – kod homebrewera se najčešće radi o količinama od 20-50 litara.
Tamno pivo – uz svijetlo, drugo pivo u ponudi mlade i obećavajuće Križevačke pivovare
Udruga craft pivara – ono što nedostaje ovoj zemlji, ali 2016. je pravo vrijeme za to! Voda – neophodan sastojak svakog piva
Vunetovo – prvo craft pivo sa – Hvara! A na v od craftova imamo i Varionicu i Visibabu
Witbier – vrsta pšeničnog piva, karakteristična za Belgiju – najčešće voćnija i nježnija od njemačkog stila, tipičan predstavnik je Hoegaarden
Zimsko pivo – jače pivo s višim udjelom ekstrakta i alkohola za lakše preživljavanje hladnih dana, dok u samostanima još nije bilo centralnog grijanja
Zmajska pivovara – najpoznatija i najjača hrvatska craft pivovara, totalni hit kod nas i u svijetu
Žiri – postanite pivski sudac tako da se prijavite na portalu pivarstvo.info i počnete novi život, onaj u kojem ćete postati homebrewer i kuhati svoje pivo!
Živjeli - odnosno – pivili!
Domagoj Jakopović Ribafish, pivski sommelier