Kolumne 08. ožujka 2018.

Geeketine praline s tamnom čokoladom i kikirikijem

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Općenito, u prehrani preferiram i dosta koristim sirovi kakao koji je nutritivna bomba i koji se od davnina smatra dragocjenom namirnicom.

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Po svom sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. 

Kada sam od kolegice probala ove praline oduševila sam se okusom i uz male preinake pokušala sam ih napraviti i ostala oduševljena. Recept je iznimno zdrav, nema rafiniranog šećera, a sastojci su ekstra kvalitetni. Tamna čokolada, kokosovo ulje i odličan izvor proteina – kikiriki. Ono što sam promijenila je količina meda.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Dodala sam samo jednu žlicu umjesto tri te dodala par kapi tekuće stevije te ono što daje poseban kick je himalajska sol koju sam dodala u smjesu s kikirikijem. Poseban i predivan okus čokolade i kikirikija naglašava upravo ova sol.


SASTOJCI (ČOKOLADNI DIO):

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g kokosovog ulja (s okusom)
  • žličica arome vanilije

SASTOJCI (KIKIRIKI DIO):

  • 100 g glatkog nezaslađenog kikiriki maslaca
  • 30 g kokosovog ulja (s okusom)
  • 3 žlice meda 
  • krupna himalajska sol (iz mlinca)

Za dekoraciju po želji listići badema ili čips od kokosa

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

POSTUPAK: 

  1. Na pari otopite izlomljenu čokoladu, kokosovo ulje i vaniliju tako da dobijete tekuću i glatku smjesu.
  2. U kalupe za praline izlijte pola smjese i ostavite u hladnjaku desetak minuta kako bi se čokolada malo stegnula. Ostatak, tj polovicu smjese ostavite sa strane.
  3. Na pari otopite kikiriki maslac s kokosovim uljem i medom tako da opet dobijete glatku polu tekuću smjesu. Dodajte himalajske soli po želji. 
  4. Izvadite kalupiće iz hladnjaka i prelijte kikiriki smjesu preko čokolade pa ih vratite u hladnjak na 20 minuta. Nakon 20 minuta prelijte preko sloja kikirikija ostatak smjese s čokoladom.
  5. Posipajte za dekoraciju listićima badema ili čipsom od kokosa. Vratite sve skupa u hladnjak na otprilike sat vremena.

Ova količina namirnica dovoljna je za 30 pralina. 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Ja sam imala samo dva kalupa za 12 pralina pa sam se malo igrala s ostatkom smjese te sam pokušala napraviti i čokoladu. Kalup za čokoladu nemam pa sam improvizirala (doslovno sam koristila poklopac od plastične posude pravokutnoga oblika), izlila sam dio čokolade, pa dio kikiriki smjese i opet dio čokolade, koristeći princip kao i s pralinama. Posula sam sve čipsom od kokosa i ohladila. 

Praline su predivne, a čokoladom sam bila još više oduševljena; izvana je tanka i hrskava čokolada, a unutra nešto mekše punjenje. Svakako ću se baciti u potragu za silikonskim kalupom za čokoladu. Za jedne praline iz kućne radinosti zaista su divne i svatko ih tehnički može izvesti a posebno su fine jer ih jedemo s manje grižnje savjesti. 

 

Možda vas zanima... Za ručak: Geeketina meksička proteinska salata Kolumne Možda vas zanima... Proteinske tortilje s tunom i chia sjemenkama Kolumne

 

Geeketu potražite na bloguFacebookuInstagramu!
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.