Kolumne 09. prosinca 2016.

Kuhanje kave: Savršen posao budućnosti

foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
U petak sam bila na jednom od najuzbudljivijih božićnih partyja ove godine. Naime, Lively Roasters, mala ali živahna pržionica je organizirala božićni party u Zuu Baru

Nedaleko od stare ciglane, nalazi se vrlo moderan prostor, koji pripada prvom dental spa baru. U vrlo ugodnoj atmosferi imala sam priliku naučiti više o kavama i njihovoj pripremi. Naglasak je bio na kavama koje se ne pripremaju espresso aparatom već ostalim metodama.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Oliver Oljica, Master Barista i član SCEA-e (Speciality Coffee Association of Europe) i ujedno naš domaćin iz Lively Roastersa, je predstavljao kavu kroz različite načine pripreme. Tako smo upoznali V60 i Chemex, te kavu iz Brazila, Etiopije, Nikaragve i El Salvadora.

V60 je posebno izrađena “šalica” sa žljebićima i rupicom na dnu, preko nje se stavlja filtar i svježe mljevena zrna kave. Nakon toga se vruča voda prelije preko kave kružnim pokretima. Rezultat kapanja kroz filtar je kava spremna za konzumaciju.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Chemex je staklena posuda nalik na dekanter za vino ili bokal za vodu, na koji se također stavlja filtar i mljevena kava. Ostatak postupka je isti kao i kod V60. Naravno, postoje detalji kojih se treba pridržavati ako želite pripremati kavu kod kuće kao profesionalci. Sva sreća, svi polaznici su bili u dobrim rukama jer nam je strpljivi Oliver detaljno objasnio sve korake i time spriječio buduće pogreške. Jedan od najzanimljivijih dijelova eventa je bilo uspoređivanje različite kave kroz spomenute načine pripremanja. Prilično jasno se osjetila razlika između kave pripremljene istom tehnikom a različitog podrijetla, i obrnuto.

Međutim, kakav bi to bio božićni tulum bez koktela? Kokteli su svi bili signature kokteli tj. kokteli s potpisom, na bazi kave i prilagođeni pripremanju kod kuće. Svaki koktel je bio prekrasan na svoj način, od osvježavajućeg koktela sa limetom i bjelanjcima, do toplog i uzbudljivog sa čilijem. Nismo ostali zakinuti ni sa uputama za pripremu koktela, kako bismo mogli sve to ponoviti ili barem pokušati kada dođu gosti koje treba impresionirati.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Malo sam popričala sa Oliverom Oljicom o Lively Roasters Co., pa možete više o njima saznati u intervjuu.

1. Za početak, možeš li nam malo reći o Lively Roasters Co.?

Lively Roasters je malena firma koja se bavi distribucijom specijalitetnih kava (sortne kave sa imenom i potpisom). Kava koja se prži svaki tjedan u centru Zagreba u Ilici 63, Eliscafe. Kavu nam prži Nik Oroši, barista i pržionicar koji je začetnik i pionir SC (specialty coffee) u Hrvatskoj.

2. Gdje se još može naći vaša kava? (što se tiče posluživanja,ali i maloprodaje itd.)

Možete ju konzumirati na dosta lokacija, ja ću samo navesti ove u strogom centru: Corner bar u Ban Centru, Hemingway na trgu maršala Tita, Dream u Frankopanskoj, Swanky u Ilici. Kao što rekoh, ovo su samo par najbližih glavnom trgu, da se ostali ne naljute jer nisu spomenuti.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

3. Osim kave, što sve Lively Roasters nudi?

Osim kave nudimo znanje i edukaciju. Smatramo da je jedan od najvećih neprijatelja u ugostiteljstvu needuciranost osoblja. Konobari kao i baristi malo znaju od proizvodima koje prodaju i spravljaju i to je velik problem, jer to poteže i druge stvari kao sto su: manjak komunikacije, nervoza i nezainteresiranost. Edukacija je nas „as u rukavu“ jer si možemo priuštiti posjetu kupcu u obliku kratkih tečajeva unutar bara.

4. Što ste sve Marko i ti pripremili za današnji event?

Pripremili smo vam 4 različite kave koju ćemo spravljati „pour over“ metodama: chemex i v60. Za obje metode se koristi papirnati filtar i razlika između to dvoje je baš to; filtar. Gustoća filtra za Chemex je puno veća i papir je troslojan. Zbog toga će nam kava imati veći clarity bit će bright, crisp i vibrant. Dok će kod v60 kava biti malo mutnija i bit će vise deep, complex i dense. Kolega Marko je pripremio 3 koktela sa kavama koje ćete kušati danas na već spomenuti način. Kokteli su sastavljeni samo za današnju prigodu tako da su kokteli unikatni. Od sastojaka se koristio whiskey, rum, bjelanjak, zapravo vi taj dio bolje znate jer je vama kolega objasnio, meni nije htio reci. :)

5. Zašto ste se odlučili pripremati kavu sa V60 i Chemexom a ne espresso aparatom?

Pa zapravo je cijela ideja da podignemo svijest o kavama pripremanima na filtru. Ljudi imaju averziju prema filtar kavi zbog američkih filmova i loših iskustava u Njemačkoj. Chemex ako se pravilno napravi sa nekom npr. Ethiopiom koja pravilno pržena može biti jako, jako sladak i gotovo je kao zeleni čaj onda. Uzmimo u usporedbu sirup za razjedivanje (sok). Ako probamo sami sirup bit će jako sladak i koncentriran i samo “vući” na kupljeni okus, a ako taj sirup razrijedimo sa vodom onda će nam okus biti vise balansiran i puno pitkiji. Tako je nekako i sa espresssom i pour over metodom. I za kućnu upotrebu za pour over kavu trebate uložiti cca 120€, dok za espresso doma morate uložiti najmanje 600-700€ i to za manje kvalitetnu aparaturu.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

6. Ovo je jako zanimljivi tip eventa. Kako ste se odlučili na organizaciju istog?

Pa zapravo ideja je potekla od Marka Brajkovića (CEO), htjeli smo napraviti nešto malo drugačije i podići kavu na nivo koji to zaslužuje. Zatvorenog tipa i puno ekskluzivnije nego što je to u bilo kojem baru. To je nešto što ja zovem „slow bar“. Gdje se barista u potpunosti posveti kavi. Gdje barista kreira svoj jedan nastup i izražava se preko kave. Takve stvari chefovi prakticiraju sa hranom, pa smatram da možemo i kavu tretirati na isti način.

7. Je li vam ovo prvi event i hoćete li ih još organizirati?

Ovo je prvi event ovakvog zatvorenog tipa. Do sad smo par puta organizirali brew bar na otvorenom i ispalo je ok. Ljudi su pozitivno reagirali. Na proljeće planiramo napraviti tour po Zagrebu sa brew barom, mislim da će bit jako zanimljivo.

8. Jeste li zadovoljni sa ishodom eventa?

Bio sam malo skeptičan oko toga kako će to na kraju ispasti, ali je ispalo jako dobro jer je sve bilo dosta opušteno. Komunikacija je bila odlična, ja sam zadovoljan za prvi ovakav event. Svaki sljedeći će biti bolji, već imam viziju za sljedeći event.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

9. Koji vam je sljedeći korak?

Na proljeće planiramo napraviti tour po Zagrebu sa brew barom, mislim da će bit jako zanimljivo.

10. I zadnje pitanje, koliko si najviše konzumirao kava u jednom danu?

Zapravo ne znam točan broj. Sa kavom je slično kao i sa alkoholom, piješ do određene granice i onda ako si normalan ćeš stati na određenoj količini jer shvaćaš da ti je dosta. Ja uvijek pijem dovoljno vode pa mi se dehidracija i malaksavost rijetko dogodi.

Eto, toliko o odličnom početku božićnih evenata što se tiće scene kave u Zagrebu. Nadam se da ćete i vi doma pokušati pripremiti kavu sa alternativnim pomagalima. Kako vi najradije pijete kavu? Slobodno mi javite u komentarima ili na facebook-u. Za sva ostala pitanja javite se meni ili na info@livelyroasters.com.

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.