Kolumne 2630 prikaza 12. lipnja 2017.

Kultni francuski kolač u domaćem ruhu

Josipa Cindrić
Primijetili ste da volim raditi mini tortice te sam se zato i ovog puta odlučila za verziju mini fraisier tortica - kultnog francuskog kolača od jagoda koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Moja verzija uključuje osvježavajuću baznu kremu koju obožavam koristiti u različitim tortama i kolačima, a kada se sjedini sa šlagom i jagodama kombinacija postaje neodoljiva. Tortice će ostaviti odličan dojam ako pripremate ljetnu zabavu u kojoj želite goste oduševiti svojim slastičarskim umijećem

 

Možda vas zanima... Čokoladne tortice u koje smo se zaljubili Kolumne

 

Za pripremu biskvita bit će vam potrebno:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žutanjaka
  • 5 žlica šećera 
  • 1 dcl ulja 
  • 5 žlica glatkog brašna 
  • 1 prašak za pecivo

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C te pripremite veliki pleh u kojem ćete peći biskvit tako da ga namastite ili obložite papirom za pečenje
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u jednoj posudi
  3. U drugoj posudi pjenasto umutite žutanjke i šećer
  4. Dodajte ulje te promiješajte, na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo  
  5. Smjesi dodajte bjelanjke te ih pažljivo ručno umiješajte kako ne biste istisnuli zrak iz biskvita
  6. Biskvit izlijte u pleh te pecite 10-15 min ovisi o pećnici (provjerite s čačkalicom) 
  7. Nakon što se ohladi koristite male okrugle kalupe kojima ćete izrezati mini tortice 

Za kremu će vam trebati: 

  • 1/2 litre mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 4 žlice šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • 8 dag oštrog brašna
  • 50g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Stavite mlijeko i 3 žlice šećera na peć da prokuha
  2. Izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer te dodajte brašno i par žlica mlijeka 
  3. Smjesu dodajte u mlijeko kad prokuha, miješajte dok se ne zgusne
  4. Ostavite da se ohladi
  5. Nakon što se ohladilo dodajte maslac te izmiksajte 

DODATNO: 

  • 1/2 litre vrhnja za šlag
  • 1 mjerica jagoda 

 

Možda vas zanima... Sudar velikana: Brownie cheesecake Kolumne

 


Slaganje tortica:

  1. U male okrugle kalupe(obruče) za mini tortice stavite prvo biskvit, zatim uz stijenke kalupa posložite izrezane polovice jagoda, dodajte kremu i šlag (u omjeru 1:1) te na to stavite gornji biskvit
  2. Tortice stavite na hlađenje cca sat vremena, a zatim pažljivo maknite obruč 
  3. Tortice možete ukrasiti čokoladnim preljevom ili jednostavno posuti šećerom u prahu te staviti dodatne jagode na vrh
     

Još slasnih zalogaja naše blogerice Josipe potražite na Instagram profilu Cake diary by Josipa
 

 

Možda vas zanima... Najbrži kolač od šumskog voća za početnike Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.