Kolumne Gastrolovci 19. rujna 2021.

Za njoke od bundeve trebat će ti samo tri sastojka!

1/2
Njoki od bundeve foto: GRACIA PETEK
gastro postao gastro.24sata.hr
Stiže jesen, a s njom i cijela paleta finih jela s bundevom

Predivna boja bundeve, koja unosi tračak sunca u tmurne dane, izvrsna je za pripremnu raznih jela - od zagrijavajućih juha do slatkih kolača i keksića. Ovaj put sam se odlučila na izradu domaćih njoka od bundeve.

Već dugo radim njoke sama, većinom za izradu koristim slatki krumpir, no ovaj put sam se odlučila ubaciti pire od bundeve. I vjeruj mi nisam požalila. Bundeva je izvrsna za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive.

 

Možda vas zanima... Palačinke svaki dan i bez grižnje savjesti - moguće je! Kolumne

 

Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Zato, sljedeći put kad razmišljaš o nabavki kupovnih njoka, radije kupi bundevu i napravi njoke samostalno. Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.

Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati. Meni je prvi način draži jer ostane više okusa u samoj tikvi i manje tekućine te će njoki biti mekši.

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

Prije bacanja na pripremu ovih genijalnih palačinka, svakako posjetite Gracijin blog Kiwi go Crazy, Facebook stranicu i Instagram profil.

Sastojci koji će ti biti potrebni:

  • 1 i pol šalica pirea od muškatne ili hokaido tikve
  • 100 grama pšeničnog brašna
  • 100 grama pšenične krupice
  • malo soli

*brašno i griz možeš zamijeniti i bezglutenskim

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

 

Možda vas zanima... Krpice sa zeljem - klasik za baš svaku prigodu Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu upali na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. Tikvu prepolovi i premaži ulje, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva nije mekana (isprobaj vilicom).
  3. Odstrani žlicom koštice iz tikve pa žlicom izvadi meso. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.
  4. Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve. Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho).
  5. Tijesto podjeli na četiri jednaka dijela i pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak pa izreži male rombove.
  6. U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli. Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedi njoke.
  7. Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

*posluži uz fini umak, pesto ili same za sebe

Napomena: tijesto nemoj previše mijesiti kako ti ne bi postalo žilavo i tvrdo. Možeš napraviti i veću količinu njoka te ih pospremiti u škrinju za kasnije.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.