Kolumne 30. studenoga 2016.

Tajni recept za Germknödl – najukusniju austrijsku slasticu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Povijest nastanka Germknödla nije potpuno jasna, no sigurno je da potječu iz nekadašnje Austro-ugarske. Austrijsko ili mozda češko jelo? Ne zna se. Umiješali su se i Bavarci koji tvrde da je njihovo. I eto nas opet na staroj temi: čije je?

Meni se Germknödli ukazahu ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, i to u jednoj maloj zalogajnici pokraj Kastner & Öhlera u Grazu. Pri mojim čestim putovanjima u Graz, konzumacija istih - postala mi je obavezan ritual.

U Graz sam često putovao poslovno. Moj posao bi se mogao nazvati švercanjem. Švercao sam kavu u manjim količinama. I to je zgodna anegdota - naime, u ono vrijeme u Jugoslaviji nije bilo kave, a preko granice si smio unijeti najviše 1 kilogram. Ako si imao više a „ulovilo te“ - ostao si bez kave, a još si platio i masnu kaznu za šverc. Moja je metoda bila malo kompliciranija, ali i vrlo efikasna. U Grazu sam pronašao jednu praonicu rublja čije sam djelatnice podmitio sa zagorskim štruklima. Iste su mi sačuvale prazne kutije od praška za pranje.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dakle, kupio sam kavu, natrpao je u praznu kutiju od praška (stalo je 11 kg.). Preko kave bih stavio papir, i na papir prosuo prašak za pranje rublja koji sam čvaknuo mami još u Zagrebu, koji sam prošvercao tko zna kad. Stavio bih poklopac na kutiju i prešao granicu. Kasnije sam na taj način švercao cigarete u Austriju, no o tome neki drugi put.

Dakle, Germknödl mi se ukazao kroz parnu zavjesu aparata za parenje. Odmah me opčinio svojim mirisom. Miris vrućeg dizanog tijesta! Pa nema boljeg i zamamnijeg mirisa…

No, prije nego što dođemo do recepta, nekoliko opaski:

  1. Germknödl se puni isključivo pekmezom od šljiva. I to onim kiselim, koji se još naziva „rester“ ili „povidl“. Punjenje sa svim ostalim čudima, čokoladom, sirom, nutelama, vanili-kremom... predstavlja čisto bogohuljenje te delicije. Oprilike kao da pizzu namažete Eurokremom ili ju jedete s bananama i ananasom.
  2. Originalni se Germknödl NE KUHA nego pari! Ne smije doći u dodir s vodom jer se neće napuhnuti niti imati onu svoju pravu teksturu. Za to postoje specijalni aparati. Kojih ja, naravno nemam, nego improviziram tako da u lonac stavim vodu, gotov Germknödl u žičano sito za prosijavanje brašna, i postavim ga iznad pare. Stavim poklopac na cjediljku i stvar funkcionira savršeno.
  3. Gotova se delicija prelije s rastopljenim maslacem, a nakon toga pospe mješavinom maka i šećera u prahu.
  4. Ždere se onak vruće da ti pekmez spali nepce…

Recept:

  1. Pomiješajte 30 gr. svježeg kvasca, malo mlijeka, šećera i brašna i stavite na toplo da se lijepo diže.
  2. Pomiješajte 60 gr. maslaca s jednim jajetom (+ jedan bjelanjak), 500 gr. brašna, 50 gr. šećera, paketićem vanili šećera, naribanom koricom pola limuna, malo soli i 2.5 dcl mlijeka.
  3. Izmiješajte točku 1 i točku 2 zajedno u jednoličnu glatku masu. Stavite na stranu da vam se malo digne.
  4. Sada dolazi najteži dio: Tijesto razvaljajte na pobrašnjenu dasku, ali tako da ostane visoko barem tri prsta. Formirajte komade veličine dlana, stavite na pobrašnjeni dlan, jednom žlicom utisnite malu udubinu i u nju stavite žlicu „povidla“. Nakon toga lagano stisnite dlan i formirajte kuglu. Još ju malo provrtite u ruci, i proizvod je spreman za parenje.
  5. Prema već opisanom načinu parite ga dok se površina ne prestane ljepiti kada je dodirnete prstima.
  6. Nakon što je gotov, slijedi polivanje rastopljenim maslacem i mješavinom maka i šećera u prahu!
  7. Stvar je spremna za konzumaciju!

Kad se već raspisah o povidlu, na pamet mi pao jedan drugi recept za poslasticu koju sigurno niste nikad jeli. Malo je jednostavniji ali besramno dobar, ukraden direktno iz knjige recepata moje prabake austrijskog podrijetla, Johanne von Abram.

Vjerujte, ludo fino, a i kombinacija sastojaka koje nikad ne bi sparili… Anyway, čitamo se uskoro, voli vas vaš Gastroterminator!

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MajaB 21:27 06. Prosinac 2016.

    Po ovom receptu sam napravila prve germknedle u životu neki dan, ali mislim da sam ih puno predugo kuhala. Postale su suhe kao kruh iznutra, A kak nisam znala kako zapravo trebaju izgledat, meni su bile fine. A onda sam ... prikaži još! ih probala na Adventu i mislila da ih gospođica nije dovoljno skuhala jer su mi djelovale prijesno. Pretpostavljam da ipak trebaju biti takve, kao da su prijesne. Znači, treba im samo 5 minuta parenja?

  • Mima 21:34 30. Studeni 2016.

    Mi u Slovačkoj to zovemo i parene buhtle, svako dijete ih obožava a naravno i mi malo stariji :-) vrhunske su i u ljetnoj modifikaciji punjene svježim marelicama (ne kompot). Onaj povidl je od češke riječi "povidla" - pekmez od ... prikaži još! šljiva. Austro-ugarska u praksi :-)

  • nana66 15:52 30. Studeni 2016.

    Kod mene smo ih zvali "pemski krafni", i posipali ih sa cimtom i šećerom, a kod prijateljice su bili"germknedli" sa makom i šećerom, kako god, odlični su!