07. lipnja 2016.

Zasladite se mirisnim tartom sa svježim jagodama

tart
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima nešto posebno kad je u pitanju slastica poput tarta.

Još uvijek traje sezona jagoda i zato ih iskoristite i napravite ukusnu poslasticu s ovim voćem. Preporučamo da isprobate ovaj mirisni tart od jagoda. Jednostavno ga je za napraviti, a vaše nepce će ga obožavati. 

pita od jagoda | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 500 mL mlijeka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 50 g gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica naribane korice limuna

ZA TIJESTO ZA KORU

  • 200 g oštrog brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 5 žlica hladne vode
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • ½ žličice soli

Priprema:

  1. U manjem loncu dobro promiješajte gustin sa šećerom, a zatim im polako dolijevajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumanjke. Pritom žustro miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Ovoj smjesi dodajte i koricu limuna pa je stavite kuhati na umjerenu vatru.
  2. Tijekom kuhanja, smjesu za ovu ukusnu kremu od vanilije neprestano miješajte pjenjačom dok se ne zgusne, a počet će se brzo zgušnjavati nakon što zakipi. Na kraju, u kremu umiješajte ekstrakt vanilije, preselite je u čistu zdjelu i vrh joj obložite prijanjajućom plastičnom folijom. Hladite je u hladnjaku 2 sata.
  3. Za tijesto za koru, u smjesu brašna, šećera, naribane korice limuna i soli dodajte maslac kojeg ste prethodno narezali na kockice i kratko držali u zamrzivaču da se dobro ohladi. Kockice maslaca rukama „utrljajte“ u smjesu s brašnom, no ne u potpunosti – neka veći dio maslaca ostane u komadićima veličine graška. Potom dodajte oko 5 žlica hladne vode kako biste mogli formirati tijesto.
  4. Tijesto nemojte previše mijesiti, već ga čim se formira u kompaktnu masu oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta. Potom ga razvaljajte na debljinu oko 5 mm, preselite u kalup za pečenje, izbodite vilicom i odmah stavite peći na 180°C oko 15 minuta, dok ne poprimi zlaćanu boju.
  5. Pečenu koru za tart ohladite na sobnu temperaturu, a zatim je nadjenite ohlađenom kremom od vanilije te na nju posložite svježe jagode narezane na veće kriške.

Poslužite odmah ili još malo ohladite u hladnjaku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.