Najave 08. svibnja 2024.

Dugo na nekom festivalu nisam kušala nešto bolje od Picnicovih sendviča s jadranskom tunom

asian street food festival, picnic
Tuna tartar sando
foto: Sandro Sklepić
Na tastingu ponude ovogodišnjeg Asian Street Food Festivala, koji na zagrebačkom Strossmayerovu trgu traje do nedjelje 12. svibnja, oduševila me ponuda kućice Tuna&Bar by Picnic te ju od srca preporučujem

Prilikom prvog posjeta ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu (još ga stigneš posjetiti, jer traje do nedjelje 12. svibnja!) posebno me je oduševila ponuda jedne kućice pa sam obećala detaljnije pisati o njima. Riječ je o dobrom starom zadarskom Picnicu (ovaj put kućica im se zove Tuna&Bar by Picnic)  koji nikada ne razočara.

Asian Street Food Festival Možda vas zanima... Posjetili smo Asian Street Food Festival i odabrali svoje favorite Recenzije

U fokusu je vrhunska tuna

Ove godine za Asian Street Food festival osmislili su ponudu u kojoj je u fokusu – vrhunska jadranska plavoperajna tuna, koju su u suradnji s tvrtkom Pelagos, koja iste uzgaja u zadarskom akvatoriju, uspjeli ovu vrhunsku namirnicu donijeti na festival.

Za ukusne i povoljne zadarske zalogaje udružile su se tri zadarske tvrtke – osim Picnica i Pelagosa tu je i sjajna Kroštula čiji se brioche kruh koristi u izradi slasnih sendviča s tunom. Upravo zahvaljujući ovoj lokalnoj suradnji ovi sendviči imaju i vrlo povoljnu cijenu od 8,50 eura što je za obilnu porciju koja se dobije, s obzirom na vrhunske namirnice uistinu odlična cijena. (za usporedbu ramen na Asian Street Food Festivalu u sve 3 varijante stoji čak 15 eura!)

Tajne uzgoja vrhunske tune

Mlade jedinke plavoperajne tune love se u Jabučkoj kotlini i uzgajaju 18 mjeseci. Izlovom japanskom tehnikom ike jime tuna ne osjeća bol ni strah. Ovo je tuna nepromijenjene sushi/sashimi A+ kvalitete, a svi Pelagos proizvodi su IFS higher level, kosher i halal certificirani i tako prikladni konzumentima sa specifičnim prehrambenim odredbama.

Zanimljivo je da jadransku plavoperajnu tunu u svojim restoranima poslužuje i svjetski poznati lanac Nobu, čiji je suvlasnik slavni glumac Robert de Niro. Iako gotovo cijela količina ove prvoklasne tune odlazi na strana tržišta, određena količina je ostavljena za domaće tržište, a posebno predstavljanje će imati na Picnic kućici u sklopu Asia SFF-a.

"Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom", poručuje Vedran Božičev iz Picnica koji je od ove prvoklasne namirnice napravio dva iznimno ukusna i zasitna jela.

asian street food festival, picnic | Author: Press Tuna katsu sando foto: Press asian street food festival, picnic | Author: Press Tuna tartar sando foto: Press

Tuna katsu ili tuna tartar? Teška odluka...

Prvo je Picnicovo hit jelo Tuna katsu sando – tuna steak u panko mrvicama, azijska salatica, teriyaki mayo i sezam, posluženi u tostiranom hrskavom brioche kruhu Kroštule i Boogie Laba. Riječ je o uistinu konkretnom zalogaju od kojeg se mogu dobro najesti i oni većeg apetita. Tuna je ostala sočna u hrskavom panko omotaču, i savršeno je sljubljena s ostalim okusima ovog slasnog sendviča.

Drugi sendvič u ponudi je Tuna tartar sando – tartar od tune, pasta od fermentirane soje, poke umak, teriyaki mayo i sezam, također poslužen tostiranom hrskavom brioche kruhu Kroštule i Boogie Laba te posut s malo mladog luka koji tako izvrsno ide uz savršeno svjež tartar od tune.

Jednostavno se ne mogu odlučiti koji mi je od ova dva sendviča bolji pa biram - oba! I uz njih grickam njihove batat krumpiriće, koji su već Picnicov zaštitni znak.

asian street food festival, picnic | Author: Press Divni kokteli Roza i Matcha Mojito foto: Press

Tematski kokteli

Naravno, moraju se probati i njihovi novi kokteli iza kojih stoji Iva Karačić te se rade u više koraka. Kušala sam oba – Rozu od jagode (7,50 eura) i Matcha Mojito (8,50 eura). I opet mi je teško odabrati favorita. Roza je malo slađa, ali ne i preslatka, nježne arome jagode i gina, dok je Matcha Mojito više osvježavajuć i također blag (i u okusu, i u količini alkohola)

"Nakon maceracije jagoda u alkoholnoj bazi, jagodama se dodaje gin, rose vinarije Degarra, ocat od šipka i malo citrusa. Sve to skupa kuha se u vakuumu souse vide tehnikom na 55 stupnjeva puna 2 sata“, tako nam je koktel Roza opisao Vedran Božičev, a evo što je rekao o Matcha Mojitu:

"Matcha Mojito napravljen je tematski za ovaj festival. Prvo se zajedno pomiješaju rum, matcha, yuzu, bazga, sojin jogurt i citrusi. Kako u mliječnim proizvodima postoji protein kazein koji u kontaktu s kiselinama iz citrusa stvara sirutku – stvaranjem sirutke automatski tekućina postaje viskoznija, piće postaje svilenkastiju i klarificira se, gubi boju. Nakon klarifikacije, koja u principu ide jako sporo, kap po kap, imamo spreman koktel. Dodamo na vrh još malo svježe mente, štapić leda i to je - to“, objasnio nam je Vedran.

Ne mogu ne primijetiti, i u pripremi koktela uključuju lokalne zadarske proizvođače jer rose koji koriste u koktelu Roza dolazi iz zadarske vinarije Degarra. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.