Recepti 15. svibnja 2022.

Imamo pravi recept za makedonsko gravče na tavče

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si ljubitelj malo pikantnije hrane, pravi izbor za tebe je gravče na tavče - čuveno makedonsko jelo.

Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso.

Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, u čiju se pripremu trebaju uložiti pažnja i trud, recept smo potražili na stranici Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj. Isprobaj i počasti se!

 

Možda vas zanima... Chilli con carne - vječni klasik s grahom, kukuruzom i mesom Recepti

 

Sastojci:

  • 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
  • 400 g suhih rebara
  • 300 g svježe crvene paprike
  • 200 g svježih rajčica
  • 200 g luka
  • 3 režnja češnjaka
  • nekoliko žlica ulja
  • stručak peršina
  • 1 ljuta papričica
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • malo bijelog brašna
  • sol i papar po želji

 

Možda vas zanima... Grah na žlicu na superbrzi način - evo kako! Recepti


Priprema:

  1. Namočiti grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti.
  2. Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.
  3. Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 min.
  4. Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 min.
  5. Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od rebra i prokuhati.
  6. Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati.
  7. Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu. 

Dobar tek!

 

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bared 21:53 24. Listopad 2022.

    I tetovac se ne mora močiti jer se raspadne nakon dužeg kuhanja i namakanja. To je izuzetno mekan i fantastičan fažol i mr ili mis conta, da , tetovac je i krupni. Kuhao sam ga u bitoli na otvorenom u ... prikaži još! kazanu na vatri za malo poveći broj ljudi

  • bared 21:49 24. Listopad 2022.

    Tko god je napisao ovaj recept, znači ne sastojke jer su ispravni nego recept, taj je ili glup ko telefonski stup ili ga je netko preveo sa makedonskog ali nije pročitao šta je preveo. Iako mislim da je izuzetno glup ... prikaži još! onaj tko ga ne napisao i taj nikad ali nikad ništa nije skuhao

  • Conta 16:33 05. Listopad 2019.

    Inače, recept je super!