Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso.
Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, u čiju se pripremu trebaju uložiti pažnja i trud, recept smo potražili na stranici Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj. Isprobaj i počasti se!
Sastojci:
- 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
- 400 g suhih rebara
- 300 g svježe crvene paprike
- 200 g svježih rajčica
- 200 g luka
- 3 režnja češnjaka
- nekoliko žlica ulja
- stručak peršina
- 1 ljuta papričica
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- malo bijelog brašna
- sol i papar po želji
Priprema:
- Namočiti grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti.
- Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.
- Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 min.
- Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 min.
- Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od rebra i prokuhati.
- Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati.
- Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
Dobar tek!