Najave 02. travnja 2024.

Festival na kojem će ljubitelji tune i sushija doći na svoje

Tuna, Sushi & Wine festival
Tuna, Sushi & Wine Festival foto: Dino Stanin/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovogodišnje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala održat će se od 5. do 10. travnja u Zadru

Spoj ribarstva, tradicije i kulinarstva na jednom mjestu - ovogodišnje izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala održat će se od 5. do 10. travnja u Zadru. Morski specijaliteti, uključujući najkvalitetniju plavoperajnu tunu na svijetu, prepoznati su gastronomski brand zbog čega je ovaj festival osobito značajan.

Najfiniji specijaliteti od tune i vina zadarskog kraja

Osmo izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje u petak, 5. travnja u 20 sati velikim otvorenjem u zadarskom Arsenalu. Uživajte na gala večeri uz najfinije specijalitete od tune i druge riblje delicije uz vrhunska vina zadarskog kraja, a večer će upotpuniti koncert Danijele Martinović. 

Tuna, Sushi & Wine Festival 2024. | Author: TZ Grada Zadra Tuna, Sushi & Wine Festival foto: TZ Grada Zadra

Tijekom ostalih dana program će se održavati na Trgu Petra Zoranića. Hranu će pripremati neki od najboljih hrvatskih chefova, a neće nedostajati ni dobre glazbe. Subota ujutro proteći će u jazzy tonu uz Elenu Stellu & Ante Jeličić Trio, a u nedjelju navečer se zabavljamo uz Urbana, riječkog alter rock velikana i višestrukog dobitnika hrvatske glazbene nagrade Porin. Cijelu manifestaciju u srijedu zatvara izvrsna zadarska pjevačica Natali Dizdar.

Sjajne radionice - od origamija do slikanja uz vino

Festival će ponuditi i raznolike radionice kojima možete razviti svoje kreativne sposobnosti. Iskušajte se u izradi origamija ili pak uživajte u jedinstvenoj Paint & Wine radionici koju organizira Udruga Re-kreativci.

Tuna, Sushi & Wine festival | Author: Dino Stanin/PIXSELL Tuna, Sushi & Wine Festival foto: Dino Stanin/PIXSELL

Od vina zadarskog kraja moći će se kušati rose Vinarije Degarra, maraština Vina Ožaković, maraština Vina Fiolić, debit Vina Vinketa, shiraz PZ Maslina i vino iz Polače, pošip Kraljevskih vinograda, maraština Vinarije Jokić i Templar Vinarije Kabara (kupaža cabernet sauvignona, merlota i syraha te autohtone plavine).

U nedjelju 7. travnja je na redu masterclass "Sushi - japanska riba i japanska izvrsnost" chefa Mladena Križanovića, dok su za ponedjeljak 8. travnja od 9.30 do 17 sati znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem posvećen marikulturi u Jadranskom moru u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Kneževoj palači te od 11 do 14 masterclass "Dalmatinska tradicija" chefa Hrvoja Zirojevića

Tuna, Sushi & Wine festival | Author: Dino Stanin/PIXSELL Tuna, Sushi & Wine Festival foto: Dino Stanin/PIXSELL

Povratak korijenima uz autohtone zadarske vinske sorte

U ponedjeljak je na rasporedu i radionica izrade origamija "Drvo dobrih želja", a predavačica je Sanja Srbljinović – Čuček (besplatne radionice moguće je pohađati u 11, 12 i 13 sati). Od 17 do 18.30 sati na rasporedu je pak radionica upoznavanja autohtonih vinskih sorti zadarske županije nazvana "Back to Roots".

Od 11 do 14 sati, u utorak 9. travnja, moći će se kušati jela iz kuhinje chefa Bruna Kalmete, mlade nade zadarske gastro scene, a ponovno su na rasporedu i radionice izrade origamija. U 16 sati održat će se pak radionica "Paint & Wine" Udruge Re-kreativci, dok se od 18 do 19.30 sati održava radionica upoznavanja s mladim rosé vinima zadarske županije "Think Pink".

Tuna, Sushi & Wine festival | Author: Dino Stanin/PIXSELL Tuna, Sushi & Wine Festival foto: Dino Stanin/PIXSELL

Moderna tradicija i proizvodi lokalnih proizvođača

Zadnjeg dana festivala, u srijedu 10. travnja u Zadar stiže izvrstan mladi chef Mate Sučić koji će od 11 do 14 sati održati masterclass "Tradicija na moderno". Također, posjetitelji će svakog dan festivala moći kušati izvrsnu ponudu jela s namirnicama iz Jadranskog mora u izvedbi kućica Chef’s Kitchen, Street Food Corner i Sushi Corner te nazdravljati vinima i koktelima s kućica Wine Bar i Cocktail Bar.

Također, tijekom festivala od 10 do 13 sati u OPG Corneru svoje autohtone proizvode izlagat će lokalni proizvođači. Tako 6. i 8. travnja izlaže OPG Žampera, od 6. do 10. travnja Ninska solana i Udruga maslinara Zadarske županije, a cijelo vrijeme trajanja festivala (od 8. do 10. travnja) sa svojim divnim proizvodima bit će prisutna Udruga proizvođača paškog sira.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.