Najave 22. siječnja 2024.

Sezonsko i slasno - Le Bistro ima novi meni

Le Bistro Esplanade novi meni
Kremasti rižoto s kruškama, kremom od plavog sira, gel od šipka foto: Arhiva hotela Esplanade
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni Le Bistro, smješten u sklopu zagrebačkog hotela Esplanade, ima novi meni, a kreirala ga je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić

Crna kvinoja i marinirana buča s medom, jadranski škampi i fregola s lisičarkama, marmelada od mrkve i snijeg od jogurta, kroket s confitom od patke, ravioli s dimljenom pastrvom i skutom, krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, rižoto s kruškama, kremom od plavog sira i gelom od šipka, svinjska plećka s umakom od tamnog piva i meda, file pagara s raštikom i čičokama – privlačni sezonski sastojci u kreativnim spojevima koje potpisuje chefuca Ana Grgić Tomić oduševit će i najizbirljivija nepca. Riječ je o novom meniju koji donosi kultni Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade, koji jedva čekamo probati.

 

Esplanade burgeri i šampanjci Možda vas zanima... Hotel Esplanade uspješno spaja burgere i šampanjac! Najave

 

Le Bistro, ovo omiljeno mjesto za gurmane, kao stvoreno je za uživanje i prepuštanje malim životnim radostima, a probrana selekcija vina i pjenušaca na čaše, njegovo šarmantno osoblje te novi jelovnik à la carte koji stavlja naglasak na sezonsko i slasno zvuče kao savršen početak još jedne kalendarske godine.

Kultni Esplanadin Le Bistro poziva istinske gurmane da planiraju svoja zimska druženja u toplom ozračju pariškog šika uz nove okuse i jela s à la carte jelovnika koji potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić Tomić.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Chefica Ana Grgić Tomić foto: Arhiva hotela Esplanade

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Školjke sv. Jakova, gusta krema od rakova, marmelada od mrkve, snijeg od jogurta foto: Arhiva hotela Esplanade

Le Bistro nudi sezonske namirnice

"Le Bistro nudi jedinstveno i opušteno ozračje, pa su i jela koja dizajniram jednostavna, ali zanimljiva, a naglasak stavljam na maksimalnu iskoristivost, na sezonske i dostupne namirnice te njihovu minimalnu obradu radi očuvanja svih vrijednih sastojaka, teksture, boje i okusa, ali i na interesantne spojeve koji su privlačni oku i nepcima”, istaknula je Ana.

Na novom meniju le Bistro donosi uistinu ukusna i maštovita predjela, kao što je marinirani brancin u soku od citrusa u kombinaciji s prokulicama, ciklom i wasabi prahom pikantan je spoj okusa kojemu će tek rijetki odoljeti.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Le Bistro foto: Arhiva hotela Esplanade

Trend zdravih namirnica među ostalim donosi u Anin jelovnik crnu kvinoju bez glutena, koja ovaj put dolazi u spoju s mariniranom bučom, kremom od pečene buče i ušećerenim bučinim sjemenkama, zaokruženo crumbleom od feta sira i prženim prahom ružmarina.

Slasna vegetarijanska jela

"Uz usredotočenost na sezonsko, cilj je kreirati i vegetarijanska jela, ali na način da svakome budu slasna i privlačna. Primjerice, za ovo jelo od buče vjerujem da će biti apsolutni hit, osobito zato što sve sastojke iskoristim – dakle, imamo i moment food wastea – a opet ih pripremam na različite načine i sjedinjujem da bih dobila zanimljivo i ukusno jelo", dodaje chefica Grgić Tomić.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Crostata s kemom od sušene rajčice i bosiljka, dimljeni inćuni, pesto od rikule foto: Arhiva hotela Esplanade Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Kroket s confitom od patke, ukiseljeni daikon, tahini od crnog sezama foto: Arhiva hotela Esplanade

Obožavatelje mediteranskih okusa oduševit će crostata s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole, zatim jadranski škampi obogaćeni fregolom i veloutéom od lisičarki, kao i školjke sv. Jakova s finom gustom kremom od rakova, poslužene s marmeladom od mrkve i snijegom od jogurta.

"Ova su jela lagani uvod u ono što slijedi, dok se crostata, primjerice, može konzumirati i samostalno uz čašu vina ili pjenušac, dovoljno da vas zasiti i ugrije", navodi Esplanadina chefica.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Sporo kuhana svinjska plećka, mini pogačice od kukuruznog kruha, umak od tamnog piva i meda foto: Arhiva hotela Esplanade

Nagrađivani rižoto

Anin nagrađivani rižoto, koji se 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove je sezone u Le Bistrou dobio novu kremastu inačicu upotpunjenu kruškama, plavim sirom i gelom od šipka, dok su tradicionalni ravioli svoj zaokret dobili uz kombinaciju dimljene pastrve i skute sa savršeno sočnom marmeladom od citrusa.

"Domaće raviole ove sezone poslužujemo uz ukusni umak beurre blanc koji iskuhavamo s maslacem, vrhnjem i vinom, dok marmeladu od citrusa dodajemo upravo da bi upila masnoću i unijela svježinu za savršenu ravnotežu okusa. Na kraju dodajemo butargu od tune, točnije sušenu ikru koju naribamo za savršenu aromu”, naglašava chefica.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Mini ravioli s dimljenom pastrvom i skutom, beurre blanc s butagrom od tune, marmelada od limuna foto: Arhiva hotela Esplanade

Zimski dani pozivaju na slasne tople obroke među koje se uvrstila krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, hrskavom palentom i aiolijem od čilija. Novi jelovnik Le Bistroa nudi izvrstan izbor mesnih i ribljih glavnih jela. File romba poznat po specifičnom sočnom mesu dolazi u spoju sa zapečenom kremom od parmezana i začinskog bilja, a aromatični file pagara odlično pristaje uz raštiku, kremaste čičoke te umak od kurkume i ikru pastrve.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Usoljeni teleći kotlet, paniran u čili panko mrvicama, bearnaise od ljutike, karamelizirana ljutika i kesten foto: Arhiva hotela Esplanade Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Marinirani brancin u soku od citrusa, cikla, prokulice, wasabi prah foto: Arhiva hotela Esplanade

Za ljubitelje mesa

Istinski ljubitelji mesa uživat će u fantastično usoljenom telećem kotletu paniranom u čili panko mrvicama s karameliziranom ljutikom i kestenom, ali i nezaobilaznom bifteku s raguom od heljde i gljiva.

Chefica posebno preporučuje sporo kuhanu svinjsku plećku koja se poslužuje uz mini pogačice od kukuruznog brašna, umak od tamnog piva i meda s dodatkom crnog graha, kremastog avokada i ulje korijandra.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Krem juha od kukuruza, hrskava palenta, marinirane kozice, aioli od čilija foto: Arhiva hotela Esplanade

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade Brownie s tamnom čokoladom, čokoladna krema s aromatiziranim višnjama i anisom foto: Arhiva hotela Esplanade

Slatka kolekcija

Uz predjela i glavna jela, novi jelovnik Le Bistroa donosi i kolekciju prefinih slastica kojima svakako valja zaokružiti ručak ili večeru. Ljubitelji francuskog slastičarstva uživat će u savršeno kremasto-hrskavom crème brûléeu od tamne čokolade pripremljenom uz posebnu tehniku kandiranja kestena na smeđem maslacu, cimetu i anisu, s curdom od kuhanog vina. Neodoljivi mousse od naranče i meda s karameliziranim jabukama i kremom od badema jednostavno morate kušati.

Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar izdvaja brownie s tamnom čokoladom i finom čokoladnom kremom s aromatiziranim višnjama i anisom. Biskvit od rogača s namelakom od mascarponea uz karameliziranu dunju slatka je "točka na i" nove desertne simfonije.

 

Esplanade štrukli Možda vas zanima... I ovog siječnja uživamo u slasnim Esplanade štruklima po povoljnoj cijeni Najave

 

Le Bistro uz novu ponudu à la carte nudi i provjereno dobru kolekciju neizostavnih klasika poput tatarskog bifteka, francuskog klasika – zapečene luk juhe, Cezar salate i slavnog bečkog odreska s kremastim krumpirom. Ovaj kultni zagrebački bistro poznat je i po legendarnim zapečenim Esplanadinim štruklima, koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti, kao i u onoj zamrznutoj, pa štrukle možete dovršiti kod kuće.

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade File romba, zapečen s kremom od parmezana i začinskog bilja, pečena brokula, crumbe od crnog češnjaka foto: Arhiva hotela Esplanade

Dnevni meni - 3 jela za 34 eura

U Le Bistrou dan možete započeti uz primamljiv doručak à la carte i selekciju koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zatim omlet s povrćem ili slasna jaja Benedict, poslužena na toplom briocheu s maslacem, potom svježe cijeđeni sok, a tu je i slasni francuski tost s medom i marmeladom od naranče, kao i fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom. Doručak se poslužuje svakog dana od 9 do 11 sati.

U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni (Menu du Jour) s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu kućnog vina Krauthaker te kavu ili čaj za svega 34 eura. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati. 

Le Bistro Esplanade novi meni | Author: Arhiva hotela Esplanade File pagara,raštika, kremaste čičoke, umak od kurkume i ikre pastrve foto: Arhiva hotela Esplanade

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.